buri97 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Witam. Chciałbym zaprezentować budowę prostego w pilotażu trenerka Michaś'a Max'a. Jest to najnowsza a zarazem ostateczna wersja tego modelu.Samolocik jest produkcji naszego kolegi Mirka.Postaram sie regularnie zamieszczać relacje z budowy.Wszystkie elementy pasują idealnie bez zbędnego szlifu dzięki temu model jest solidny i bardzo prosty w montażu. Jeśli jesteś zainteresowany odwiedź stronę:http://mirekmodelarz...l.tl/O-mnie.htm Dane: Rozpiętość:1420mm Długośc:1070mm Powierzchnia nośna: 39 decymetrów kwadratowych Sterowanie; Lotki,ster kierunku,ster wysokości,klapy Jeśli chodzi o klej to połączenia typu balsa-balsa których bede na 100% pewien ,że pasują klejone zostaną cyjano akrylem średnim o takim: Połączenia typu balsa-sklejka Patex'em express Dobra teraz troszkę zdjęć.Elementy poukładałem sobie aby sprawdzić czy wszystko pasuje. Na dziś tyle...Wiem ,że troszkę mało zdjęć,ale nie pali mi się z budową ,wole powolutku ale mieć pewność ,że nie popełnię jakiegoś prostego błędu. Pozdrawiam! Kamil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirek Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 ooo... powstaje kolejny Michaś Max Trzymam kciuki za budowę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Jakie zadania specjalne mu planujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buri97 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Jego zadaniem będzie zrzucanie skoczka lub noszenie sprzętu fpv,ale głównie będzie wykorzystywany do normalnych lotów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buri97 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Budowy ciąg dalszy na pierwszy ogień poszła wręga silnikowa,aby była solidnie ściśnięta musiałem po cichutku pożyczyć spinacze od zasłon Kolejnym krokiem była półka pod pakiet Montaż wręgi silnikowej w kadłubie Montaż okładzin kadłuba Kadłub w całej swojej okazałości Ogólnie prace nad samolocikiem są bardzo przyjemne.Każdy element wchodził na swoje miejsce. Jestem pod wrażeniem ,że klej Patex potrafi stworzyć tak mocną i bezbarwna spoinę.Wieczorem wstawię zdjęcia usterzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buri97 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 C.D Zacząłem od przyklejenia "szyby" i jej odpowiedniego doszlifowania Ok potem zabrałem za brzuszek Pod moje małe łapki trafiła także nie wiem jak to nazwać oo klapka serwisowa no po prostu klapka albo klapa hmmm Magnesów nie zastałem muszę podskoczyć do abcrc Zapewne długo wyczekiwane przez wielu użytkowników usterzenie!! Troszkę małe te zdjęcia chyba dlatego ,że są pobierane z dysku pc a nie z imageshack Wyposażenie rc jakie mam zamiar zamontować: silnik: serwa: aparatura stara już niedomaga bez dwuznaczności błagam : Smigiełko: Co do pakietu może ktoś jest w stanie mi coś doradzić Pozdrawiam Kamil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robroy67 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Trochę chyba przesadziłeś z tym silnikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buri97 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Dodatkowy zapas mocy zawsze sie przyda aby potrenować zawis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 bierz turnigy co do silnika to te 540W no troche duzo jak na trenerka choc jesli ma nosic FPV Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Trochę chyba przesadziłeś z tym silnikiem nie sądzę żeby kolega przesadził. Pan Mirek radzi silnik do tego modelu Turnigy 3536 jakieś 500W. Kamil odwiedź stronę Pana Mirka i poczytaj odnośnie pakietu jaki radzi Pan Mirek. http://mirekmodelarzlublin.pl.tl/Micha%26%23347%3B-Max-_-czyli-model-do-zada%26%23324%3B-specjalnych-.-.htm dodam pakiet 3S 1800 ale może i lepiej by wsadzić 3S 2200. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buri97 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Ok turningy zaklepana kolega ma i spisuje sie swietnie Jeśli chodzi o silnik to chyba zamontuje emax-a 540W Akumlator 2500mah ZIPPY. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robroy67 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 nie sądzę żeby kolega przesadził. Pan Mirek radzi silnik do tego modelu Turnigy 3536 jakieś 500W. . Rzeczywiście"niewielka" róznica Turnigy D3536/6 1250KV Brushless Outrunner Motor Spec. Battery: 2~4 Cell /7.4~14.8V RPM: 1250kv Max current: 34A No load current: 3A Max power: 500W Internal resistance: 0.034 ohm Weight: 102g (including connectors) Diameter of shaft: 5mm Dimensions: 35x36m Prop size: 7.4V/10x5 14.8V/9x4.7 Max thrust: 1270g Emax silnik GT 2820/06 Dane techniczne: liczba zasilających celi - 3-4 obroty/Volt - 985 maksymalny ciąg - 2400g maksymalna moc - 848W zalecana średnica śmigła - APC 11x7 11x3.8 12x6 zalecana masa modelu - 800-2300g masa silnika - 140g średnica silnika - 35mm średnica wału - 5mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 ja mam do swojego Michasia też tego Emaxa GT i nie stanowi to dla mnie problemu, w aparaturze ustawię ograniczenie i po problemie a jak trzeba będzie poszaleć albo coś dźwignąć to nie będę się musiał martwić, więc nie rozumiem skąd takie podejście - bo za mocny To, że za mocny nie znaczy, że bez potrzeby trzeba go piłować na maksa, można ograniczyć, żeby model płatów 2 metry za sobą nie zostawił. Do drugiego Michasia mam spalinę. Kamil: ... a jak Ty to skleiłeś, że nie ma "półki" na przykręcenia podwozia ? to dosyć ważny element i ma wpływ na wzmocnienie konstrukcji .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robroy67 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Oczywiście,że można .Nie napisałem,że nie.Tylko po co? To trenerek nie śmigłowiec,ale jak kto lubi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Bo to model do zadań specjalnych u mnie będą dwa palniki lamp błyskowych na końcówkach płatów + elektronika + dodatkowy pakiet. Do tego gps logger, ze 2 kamery itd. Prawidłowo wyregulowany z takim silnikiem wyjdzie z każdej opresji, chyba że za ostro przypiłujemy przy "nurkowaniu" wtedy będzie czym w kominku napalić :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robroy67 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 No to wozisz trochę krzemu :D .Ale z tym wychodzeniem z opresji to nie jestem pewien ,Ty sobie poradzisz,ale Michaś to trenerek,ma z załozenia uczyć latania..a co będzie jak pakiecik się skończy i nie będzie możliwości "wyciągnięcia"? . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buri97 Opublikowano 17 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 no właśnie nie zmontowałem bo ząbki odpadły ale wymyśle rozwiązanie równie podobne wrzuce pare fotek a poza tym nie otrzymałem nakretek do mocowania podwozia magnesów tez nie tak więc muszę skoczyc do abcrc przy okazji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Rzeczywiście"niewielka" róznica Widzisz tak to bywa jak się edytuje posty. Początkowo były dwa linki do silników z mocą oscylującą w granicy 500 W i ciut ponad 500 W. No ale cóż moja wina ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buri97 Opublikowano 9 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Chciałbym was poprosic o wybór jakiegoś silnika porównywalnego z Emax'em GT 2820/06 i jeszcze regielek kompatybilny z podanym silnikiem Jakieś serwa 9g Czy warto kupić tam pakiet?Nie będzie problemów z wysyłką? Prosiłbym aby wszystko było z Hobby King magazyn w CHINACH Chyba dobrze mówię Jetem totalnie zielony w te "klocki" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi