Skocz do zawartości

Jaki szybowiec do f3f na początek ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawoalem sie nad laminatem,ale cenowo troche mi nieodpowiada.Ale chodzi mi to po glowie.Posiadam igi od blejzika jako motoszybowiec.Jestem z niego zadowolony.

Opublikowano

Kiedyś jeszcze był dostępny 2,5 metrowy Eliptyk robiony w Nowym Sączu. Jest to laminat na przekładce balsowej na profilu RG15 lekko zmodyfikowanym. Mam go od paru lat i jestem z niego bardzo zadowolony. Cena też była przyzwoita.

Opublikowano

Szukalem tego modelu ,ale nie moge znalesc.Fajnie by bylo miec laminat.coraz bardziej jestem skłonny, pujsc w tym kierunku.ale jak to finansowo wyglada?taka używka?niewiem ile trzeba przeznaczyc na taki mode.

Opublikowano

Eliptyk jest już dość starym projektem. Pierwszy raz widziałem go na MP F3F w Tęgoborzy chyba w 2009. Ja wtedy próbowałem "latać" 2-metrowym Starlingiem i oczywiście zawodów nie ukończyłem. Ale za to zamówiłem sobie Eliptyka i od tamtej pory czasami go zabiorę na małe latanie. Kiedyś Krzysztof nakręcił takiego tasiemca jak latałem na Klifie: https://youtu.be/vVgMYo7dH48

Tak na prawdę to nie wiem czy konstruktor jeszcze go robi, ale może warto spróbować.

Opublikowano

Calkiem fajnie model smiga,ale to w duzej mierze zasługs pilota.Zastanawia mnie tylko czy na poczatek lepiej dolorzyc i kupic laminat czy kupic cos konstrukcyjnego tj cos z modellotu lub blejzika.

Opublikowano

Krzysztof, jest to trudne pytanie, na które musisz sobie odpowiedzieć sam. Widziałem chłopaków z Bydgoszczy jak latali u nas na klifie drewniakami i ile frajdy im to sprawiało. Musisz tylko pamiętać, że model 2-metrowy będzie się inaczej zachowywał niż model 2,5-metrowy czy 3-metrowy. Pod tym kątem i pod kątem swoich umiejętności latania bym szukał modelu. Twój budżet ma również duże znaczenie i prawdopodobnie on zadecyduje o Twoich zakupach.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.