art.pl Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Pierwsze loty:) Model lata rewelacyjnie http://video.google.pl/videoplay?docid=-2448022391755560096 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Gratuluje udanego oblotu :-) Na tym filmie widać właśnie jak lata EGP. Wolno, dostojnie po prostu pięknie Życzę więcej takich udanych lotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bart_007 Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 Pierwsze loty:)Model lata rewelacyjnie http://video.google.pl/videoplay?docid=-2448022391755560096 jeszcze drobne pytanko przed złożeniem zamówienia na EGP... ile jest przedłużaczy serw ? Bo raz czytam, że tylko jedna para, raz że dwie pary, a raz że jedna para + rozdzielacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 2 przedluzacze + 1 rozgaleziacz (jesli nie chcesz/nie masz mozliwosci wlaczenia osobnego kanalu dla lotek) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 Witam Właśnie zamówiłem w Modele MAX EasyGlidera PRO Obecnie latam na EasyStar i muszę powiedzieć że do nauki latania to super model,wiele wybacza ,prosty w pilotażu. Teraz przychodzi czas na coś z lotkami,i czytając ten wątek na forum zdecydowałem się na zakup EasyGlidera PRO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SCRUBBY Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 (...)osobnego kanału dla lotek Jak już idziesz w lotki (btw: śliczne majestatyczne latanie), to przy oddzielnych kanałach będziesz mógł użyć ich jednocześnie i uzyskasz FLAPS'y. MX-12 ma 6 kanałów, więc stosując minimum 5. kanałowy odbiornik uzyskasz ww. FLAPS'y. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 FLAPS'y KLAPY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 (...)osobnego kanału dla lotek Jak już idziesz w lotki (btw: śliczne majestatyczne latanie), to przy oddzielnych kanałach będziesz mógł użyć ich jednocześnie i uzyskasz FLAPS'y. MX-12 ma 6 kanałów, więc stosując minimum 5. kanałowy odbiornik uzyskasz ww. FLAPS'y. no tak o to mi chodzilo... o klapy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bart_007 Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 i już chyba trzy ostatnie pytania przed zakupem (po zakupie będzie nowy sezon pytań): >>scrubby napisał: MX-12 ma 6 kanałów, więc stosując minimum 5. kanałowy odbiornik uzyskasz ww. FLAPS'y. 1.rozumiem , ze w tym rozwiązaniu steruję każdą lotką osobno, a nie równocześnie obiema. Czy to polecane rozwiązanie dla początkującego ? 2. drugie pytanie dotyczy dodatkowych duppereli, które muszę kupić, a które niekoniecznie pojawiają sie w opisach. Mianowicie natknąłem sie a coś takiego jak ZłąCZA GOLD, ZłąCZA TYPU T. Czy będę tego potrzebował - ewentualnie ile do złożenia EGP ? Wolałbym uniknąć sytuacji domawiania ekstra takich dinksów. 3. Czy kołpak alu o średnicy 40 mm jest OK ? Bo czytałem też ze powinien być 36 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 3. Czy kołpak alu o średnicy 40 mm jest OK ? Bo czytałem też ze powinien być 36 mm Kołpak 36mm chyba w starej wersji EG. W nowej wersji najlepszy będzie kołpak o średnicy 56mm ale, że takiego nie dostaniesz to kołpak dobierasz jak największy byle by ci pasował średnicą do osi silnika. Jak będziesz miał problemy z składaniem się łopatek to wystarczy lekko podpiłować kadłub. Potrzebujesz (teoretycznie) dwie pary złączy typu gold plus 3 pary do złączenia silnika z regulatorem (tutaj to zależy bo niekiedy silnik ma już wlutowane goldy). Co do punktu nr 2 to w Cieszynie masz dwa sklepy modelarskie: www.mixmodel.pl oraz www.scorpio-polska.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 ad. 1 lotki naraz, a klapy (flapsy) osobnym kanalem (ale dzialaja razem) ad. 2 musisz miec polaczenia: silnik-regulator - 3 bananki pozlacane (chyba ze bedziesz mial przy silniku to nie musisz kupowac ekstra) regulator-bateria (ni-xx/li-xx) - tu zalecane jest łącze typu T, przyda sie tez do ładowarki taka opcja z regulatora poprzez uklad BEC zasilisz odbiornik a poprzez niego serwa - bedzie dzialac ad. 3 ja mam w moim EG 36mm na oske 4mm - oska zalezy od silnika jaki bedziesz mial patrz tez na smigla, a dokladnie ja jaka szerokosc kolpaka sa (4,6,8 mm). czyli 36/8/4 (36 srednia, 8 smigla, 4 oska) jak dasz 40mm tez bedzie ok... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 ad. 3ja mam w moim EG 36mm na oske 4mm - oska zalezy od silnika jaki bedziesz mial patrz tez na smigla, a dokladnie ja jaka szerokosc kolpaka sa (4,6,8 mm). czyli 36/8/4 (36 srednia, 8 smigla, 4 oska) jak dasz 40mm tez bedzie ok... Czy mówimy nadal o tym samym EG? Bo 36 mm to za mały kołpak do EGP ale dobry do EG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 Kolego Raffik oraz kolego Bart_007_praca wraz z kolegą SCRUBBYm: aleście namieszali z tymi lotkami i klapami - takiego miksu to chyba jeszcze w żadnym wątku nie było! A powinno być tak: lotki napędzane są ( poruszane ) osobnymi serwami które to serwa podłączone są do odpowiednich kanałów w odbiorniku. Dzięki temu mogą poruszać się jak lotki ( jedna w górę, druga w dół ) lub jak klapy ( obie w górę ewentualnie obie w dół ). I tyle jeżeli chodzi o model. Następna sprawa to ustawienie NADAJNIKA. Lotkami sterujesz jedną dzwignią ( lewą lub prawą w zależności którym MODEm latasz) i z punktu widzenia pilota sterujesz jednym kanałem. Klapy włączasz jakimś wyłącznikiem lub pokrętłem. Z punktu widzenia elektroniki klapami i lotkami ( bo to te same elementy ) steruje się TYMI samymi kanałami. O kierunku poruszania się tych powierzchni ( lotek/klap ) decyduje położenie dzwigni i funkcja MIKSERa jaka jest włączona w NADAJNIKu Mam nadzieję że to wyjaśnienie jest już pełne i dla początkującego pilota w zależności od szkoły jest lepiej mieć lotki lub wg innej szkoły lotki dla początkującego to zbytek - wg mnie lotki to dobra rzecz na poczatek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 widzisz Buwi, nie do konca sie zgodze bo sam zalozyciel tematu zapytal o osobne klapy czyli rozgaleziacz Y daje sterowanie lotkami (na kanale 2), a kanal 6 daje obsluge klap. reszta ok Rafale B. - macie racje, ja pisze o EG a wy o EGP - do nowego wiekszy kołpak. ps. pewnikiem wszyscy mowimy o tym samym tylko nie potrafimy sie precyzyjne wyrazic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bart_007 Opublikowano 28 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2008 a jakie macie opinie o kołpakach plastikowych ? znalazłem w nastiku kołpak 57 mm plastik. Rozumiem, że wytrzymałość mechaniczna podczas glebowania zdecydowanie mniejsza, choć z drugiej strony jest na tyle tani, że mogę sobie kupić ze cztery, a i tak wyjdzie taniej niż alu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RCPawel Opublikowano 31 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2008 Dzisiaj z racji wolnego czasu zacząłem składać Easy Gildera PRO, którego nabyłem w tym tygodniu. Instrukcję spolszczoną otrzymałem, ale jest ona do starszej wersji tego szybowca i znacznie odbiega od prawdy. Dlatego postanowiłem korzystać z angielskiej wersji + obrazki. Już przy samym poczatku natknąłem się na pierwszy problemu. Prosze powiedzcie mi, co to za część 36 i czy powinna ona być dołaczona do zestawu Easy Glider PRO?? (zgodnie z instrukcją tak, ale ja nic takiego nie mam... ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan Opublikowano 31 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2008 Witam. To jest wtyk rozgałężnika do serw lotek. Chcąc podłączyć serwa w skrzydłach musisz dokupić trójnik,jeden kanał w odbiorniku-dwa serwa.Dodatkowo bedziesz potrzebował jeszcze dwie przedłużki do serw. Czytaj uważnie,wcześniej było to opisane. Powodzenia przy składaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RCPawel Opublikowano 31 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2008 Chcąc podłączyć serwa w skrzydłach musisz dokupić trójnik,jeden kanał w odbiorniku-dwa serwa.Dodatkowo bedziesz potrzebował jeszcze dwie przedłużki do serw. Gdzieś tu przeczytałem, że mając nadajnik 6 kanałowy nie potrzebny jest już trójnik. Przedłużacze do serw mam. Nie mam chyba tego uchwytu na kable na którym umieszczony jest ten trójnik, ponieważ jest on wypisany na liście częsci które są w zestawie (str. 19 w instrukcji) Część 36: Cable holder - uchwyt na kable Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 31 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2008 Chcąc podłączyć serwa w skrzydłach musisz dokupić trójnik,jeden kanał w odbiorniku-dwa serwa. Nie pisz bzdur. Pawle każde serwo ma swój kanał. Uchwyt na kable jest dołączony w zestawie. Ja przynajmniej go miałem ale nie zamontowałem. Zrobiłem sobie luźne kable. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RCPawel Opublikowano 31 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2008 Dziękuje bardzo za odpowiedzi Części, które jakoś tak mi zabardzo nie pasują do zestawu to: Może to są te uchwyty, pasują w wyznaczone miejsce... :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.