elektron Opublikowano 18 Stycznia 2008 Opublikowano 18 Stycznia 2008 Witam Stalem sie niedawno posiadaczem modelu P51 Mustang. Model zostal zbudowany przez modelarza ze Szczecina i jest naprawde dobrze wykonany. Kadlub balsa+styro+ japonka = konstrukcja bardzo wytrzyala Skrzydla (dostalem 2 skrzydla) = styro+balsa+papier pakowy. Stateczniki pelna balsa Model jest oczywiscie nowka, nie smigany. Modelarz sprzedal mi model za niewysoka cene 100zl z przesylka. 1 Skrzydlo nowka, a drugie po 1 locie z innym kadlubem ale stan idalny Co zamierzam do niego zapakowac : Silnik : OS 15 la Zbiornik : 150ml Serwa : gaz-conrad es05, lotki raczej standart HS322MB, wysokosc... no tu jeszzce nie wiem albo es05 albo Ghandi cos znajdzie w swojej stajni (serwo powinno byc o wymiarach HS81) Zasilanie : Chcialem dac 4xsubAA 1000Mah 75g ale modelarz ze Szczecina radzi mi lzejszy pakiet ktorego nie mam :/ Odbiornik - standardowy Hitec Mi5 czy jakosc tak... Waga pustego modelu 405g zamierzam sie zmiescic do lotu w max 950g zatankowany. Foty : Sorki za jakosc fot ale aparat kaput... moze uda mi sie go naprawic
baczek Opublikowano 18 Stycznia 2008 Opublikowano 18 Stycznia 2008 bardzo ladny i starannie wykonany a po za tym tani
japim Opublikowano 18 Stycznia 2008 Opublikowano 18 Stycznia 2008 Do zasilania proponuje 4 x AAA 650 - 700 mhA. Wyjdzie waga ok 52g + kable i koszulka. http://batimex.com.pl/towar.asp?idtowaru=596
elektron Opublikowano 18 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2008 Aktalizacja mala- -Wsadzone serwo lotek i popychacze. Wsio ustawione na glajche. -Wywiercona odpowiednia dziura i wsadzony wlacznik I teraz pytanie - Jezeli nie zdobede serwa pokroju Hs81 czy sadzicie ze conrades05 dany na ogonie da rade ? U mnie conrady lataly w acro trenerku na mvvs 4.6ccm i dawaly rade... Co o tym sadzice ? Czy ktos z kolegow ma moze loze silnika pod 2.5ccm
elektron Opublikowano 19 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2008 Kolejna mala akutalizacja - Do skrzydla tzw. Treningowego - czyli tego troche "otartego" zamontowalem HS-322HD. Na ogon dalem Conrada Es05 - podobno da rade :rotfl: Poprowadzilem przedluzacz z ogona do centrum kadluba Porownianie z kadlubem Spita. Rozmiarowo modele sa prawie takie same... ale nadal nie wiem czemu spitfire nie chcial latac... moze go kiedys ulotnie z elektrycznym napedem. Narazie prace staja bo nie mam loza
Janek Opublikowano 19 Stycznia 2008 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Fajny, radzę dać mniejszy bak (120) i można było dać coś mniejszego na lotki (typu hs-81). No i pakiet taki jak pisze Japim. Oszczędził byś w ten sposób ~70g. Daj jakąś fotkę wnętrza.
elektron Opublikowano 20 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 20 Stycznia 2008 Po rozmowie z Japimem zdecydowalem ze musze pozbierac kase i kupic mniejszy bak. Wybor padnie na 110ml. Pozostaje jeszcze problem loza... :/ Jutro przyjdzie silnik wiec moze jakos zakombinuje i uda sie go w lozyc w loze od 3.5ccm Janek oto zdjecia wnetrza :
vidlak Opublikowano 20 Stycznia 2008 Opublikowano 20 Stycznia 2008 Do zasilania proponuje 4 x AAA 650 - 700 mhA. Wyjdzie waga ok 52g + kable i koszulka.http://batimex.com.pl/towar.asp?idtowaru=596 Japim używasz tych ogniw? Opinia mnie interesuje, bo byłbym zainteresowany:)
Janek Opublikowano 20 Stycznia 2008 Opublikowano 20 Stycznia 2008 No wygląda dość solidnie, dobrze że ma boki z grubej dechy i mocowanie skrzydeł na gumy. Próbowałeś jak będzie z wyważeniem przy półce na serwa tak z tyłu?
elektron Opublikowano 20 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 20 Stycznia 2008 polka jest nie uzywana Jest do niej przymocowany odbiornik. Serwo wys jest na ogonie. Lotki w skrzydlach, a serwo gazu bedzie na 1 "wredze" zaraz za bakiem. Jak bede mial loze to prace pojda dalej...
elektron Opublikowano 21 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 21 Stycznia 2008 Silniczek dzisiaj doszedl - sprawuje sie doskonale. Idealnie wchodzi na obroty i malo pali Pytanie do was : zastosowac lekkipakiet AAAx4 czyli ok 50g czy li-pol z bec 25g. Dac 5V czy 6V ?
Flyer Opublikowano 21 Stycznia 2008 Opublikowano 21 Stycznia 2008 BECa nie radze - przy odb Hiteca sa zaklocenia. No przynajmniej ja mialem :-).
japim Opublikowano 21 Stycznia 2008 Opublikowano 21 Stycznia 2008 Do zasilania proponuje 4 x AAA 650 - 700 mhA. Wyjdzie waga ok 52g + kable i koszulka.http://batimex.com.pl/towar.asp?idtowaru=596 Japim używasz tych ogniw? Opinia mnie interesuje, bo byłbym zainteresowany:) Tych akurat nie. Latam na zwyklych Sanyo AAA 650
Gregor Opublikowano 23 Stycznia 2008 Opublikowano 23 Stycznia 2008 .... czy li-pol z bec 25g. BECa nie radze - przy odb Hiteca sa zaklocenia. Jeśli BEC zakłócał to znaczy że był impulsowy. Nie będzie tego problemu jeśli użyje się BEC-a tzw. "liniowego" Low-Dropout. Napięcie sugerowałbym ustawić 6V. Wtedy serwa będą szybsze a poza tym taki liniowy BEC będzie się mniej grzał. Jeśli pytanie było o BEC impulsowy, to rzeczywiście lepiej sobie odpuścić.
elektron Opublikowano 24 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2008 Paczka zamowiona wczoraj juz dzisiaj jest u mnie :shock: :rotfl: Co nastepuje... model w 99% skonczony. Mialem troche problemow z ustawieniem polozenia loza i silnika ale jakos dalem rade- Motyl mi pomogl. Po odpaleniu silnika okzalo sie ze gdzies do srodka leci paliwo - srodka kadluba... ale naszczescie nie duzo. Niestety musze wymienic przewody paliwowe wiec zobaczymy kiedy oblot. Jak wywazac skrzydla trapezowe ? Tak samo jak proste czy SC w sredniej cieciwie ? Fote dam juz skonczonego modelu..
japim Opublikowano 25 Stycznia 2008 Opublikowano 25 Stycznia 2008 Jak wywazac skrzydla trapezowe ? Tak samo jak proste czy SC w sredniej cieciwie ? Opanuj się Elektron. Rzucasz pytaniami na lewo i prawo a poszukać już nie łaska? Temat wałkowany 4 dni temu na forum: http://pfmrc.pl/viewtopic.php?p=68555&sid=04af3c4e6b8f24785d417cac111374f4#68555 Użwasz tego http://www.piotrp.de/MIX/sp.htm programiku i wyważasz model bardziej na dziób.
kwijatkowski Opublikowano 25 Stycznia 2008 Opublikowano 25 Stycznia 2008 NARESZCIE!! Normalny model w Twoim wykonaniu :wink:
Tomek Opublikowano 25 Stycznia 2008 Opublikowano 25 Stycznia 2008 NARESZCIE!! Normalny model w Twoim wykonaniu :wink: Z klawiatury mi to wyjąłeś, miałem to samo napisać. Powodzenia Wojtek w oblocie.
solainer Opublikowano 25 Stycznia 2008 Opublikowano 25 Stycznia 2008 Normalny to był też ten poprzedni GWS, mogę sie założyć żebym go ulotnił chociaż 100% pewności to nie mam Powodzenia w oblocie !!
Irek M Opublikowano 25 Stycznia 2008 Opublikowano 25 Stycznia 2008 A ja uczciwie przyznam się, że jak na pierwszą spalinkę wybór kombata to dość ryzykowna decyzja.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.