elektron Opublikowano 18 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 Witam Stalem sie niedawno posiadaczem modelu P51 Mustang. Model zostal zbudowany przez modelarza ze Szczecina i jest naprawde dobrze wykonany. Kadlub balsa+styro+ japonka = konstrukcja bardzo wytrzyala Skrzydla (dostalem 2 skrzydla) = styro+balsa+papier pakowy. Stateczniki pelna balsa Model jest oczywiscie nowka, nie smigany. Modelarz sprzedal mi model za niewysoka cene 100zl z przesylka. 1 Skrzydlo nowka, a drugie po 1 locie z innym kadlubem ale stan idalny Co zamierzam do niego zapakowac : Silnik : OS 15 la Zbiornik : 150ml Serwa : gaz-conrad es05, lotki raczej standart HS322MB, wysokosc... no tu jeszzce nie wiem albo es05 albo Ghandi cos znajdzie w swojej stajni (serwo powinno byc o wymiarach HS81) Zasilanie : Chcialem dac 4xsubAA 1000Mah 75g ale modelarz ze Szczecina radzi mi lzejszy pakiet ktorego nie mam :/ Odbiornik - standardowy Hitec Mi5 czy jakosc tak... Waga pustego modelu 405g zamierzam sie zmiescic do lotu w max 950g zatankowany. Foty : Sorki za jakosc fot ale aparat kaput... moze uda mi sie go naprawic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baczek Opublikowano 18 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 bardzo ladny i starannie wykonany a po za tym tani Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 18 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 Do zasilania proponuje 4 x AAA 650 - 700 mhA. Wyjdzie waga ok 52g + kable i koszulka. http://batimex.com.pl/towar.asp?idtowaru=596 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 18 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 Aktalizacja mala- -Wsadzone serwo lotek i popychacze. Wsio ustawione na glajche. -Wywiercona odpowiednia dziura i wsadzony wlacznik I teraz pytanie - Jezeli nie zdobede serwa pokroju Hs81 czy sadzicie ze conrades05 dany na ogonie da rade ? U mnie conrady lataly w acro trenerku na mvvs 4.6ccm i dawaly rade... Co o tym sadzice ? Czy ktos z kolegow ma moze loze silnika pod 2.5ccm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 19 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 Kolejna mala akutalizacja - Do skrzydla tzw. Treningowego - czyli tego troche "otartego" zamontowalem HS-322HD. Na ogon dalem Conrada Es05 - podobno da rade :rotfl: Poprowadzilem przedluzacz z ogona do centrum kadluba Porownianie z kadlubem Spita. Rozmiarowo modele sa prawie takie same... ale nadal nie wiem czemu spitfire nie chcial latac... moze go kiedys ulotnie z elektrycznym napedem. Narazie prace staja bo nie mam loza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 19 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 Fajny, radzę dać mniejszy bak (120) i można było dać coś mniejszego na lotki (typu hs-81). No i pakiet taki jak pisze Japim. Oszczędził byś w ten sposób ~70g. Daj jakąś fotkę wnętrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 20 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2008 Po rozmowie z Japimem zdecydowalem ze musze pozbierac kase i kupic mniejszy bak. Wybor padnie na 110ml. Pozostaje jeszcze problem loza... :/ Jutro przyjdzie silnik wiec moze jakos zakombinuje i uda sie go w lozyc w loze od 3.5ccm Janek oto zdjecia wnetrza : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidlak Opublikowano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2008 Do zasilania proponuje 4 x AAA 650 - 700 mhA. Wyjdzie waga ok 52g + kable i koszulka.http://batimex.com.pl/towar.asp?idtowaru=596 Japim używasz tych ogniw? Opinia mnie interesuje, bo byłbym zainteresowany:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2008 No wygląda dość solidnie, dobrze że ma boki z grubej dechy i mocowanie skrzydeł na gumy. Próbowałeś jak będzie z wyważeniem przy półce na serwa tak z tyłu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 20 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2008 polka jest nie uzywana Jest do niej przymocowany odbiornik. Serwo wys jest na ogonie. Lotki w skrzydlach, a serwo gazu bedzie na 1 "wredze" zaraz za bakiem. Jak bede mial loze to prace pojda dalej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 21 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 Silniczek dzisiaj doszedl - sprawuje sie doskonale. Idealnie wchodzi na obroty i malo pali Pytanie do was : zastosowac lekkipakiet AAAx4 czyli ok 50g czy li-pol z bec 25g. Dac 5V czy 6V ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flyer Opublikowano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 BECa nie radze - przy odb Hiteca sa zaklocenia. No przynajmniej ja mialem :-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 Do zasilania proponuje 4 x AAA 650 - 700 mhA. Wyjdzie waga ok 52g + kable i koszulka.http://batimex.com.pl/towar.asp?idtowaru=596 Japim używasz tych ogniw? Opinia mnie interesuje, bo byłbym zainteresowany:) Tych akurat nie. Latam na zwyklych Sanyo AAA 650 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor Opublikowano 23 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 .... czy li-pol z bec 25g. BECa nie radze - przy odb Hiteca sa zaklocenia. Jeśli BEC zakłócał to znaczy że był impulsowy. Nie będzie tego problemu jeśli użyje się BEC-a tzw. "liniowego" Low-Dropout. Napięcie sugerowałbym ustawić 6V. Wtedy serwa będą szybsze a poza tym taki liniowy BEC będzie się mniej grzał. Jeśli pytanie było o BEC impulsowy, to rzeczywiście lepiej sobie odpuścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 24 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 Paczka zamowiona wczoraj juz dzisiaj jest u mnie :shock: :rotfl: Co nastepuje... model w 99% skonczony. Mialem troche problemow z ustawieniem polozenia loza i silnika ale jakos dalem rade- Motyl mi pomogl. Po odpaleniu silnika okzalo sie ze gdzies do srodka leci paliwo - srodka kadluba... ale naszczescie nie duzo. Niestety musze wymienic przewody paliwowe wiec zobaczymy kiedy oblot. Jak wywazac skrzydla trapezowe ? Tak samo jak proste czy SC w sredniej cieciwie ? Fote dam juz skonczonego modelu.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 25 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2008 Jak wywazac skrzydla trapezowe ? Tak samo jak proste czy SC w sredniej cieciwie ? Opanuj się Elektron. Rzucasz pytaniami na lewo i prawo a poszukać już nie łaska? Temat wałkowany 4 dni temu na forum: http://pfmrc.pl/viewtopic.php?p=68555&sid=04af3c4e6b8f24785d417cac111374f4#68555 Użwasz tego http://www.piotrp.de/MIX/sp.htm programiku i wyważasz model bardziej na dziób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwijatkowski Opublikowano 25 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2008 NARESZCIE!! Normalny model w Twoim wykonaniu :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 25 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2008 NARESZCIE!! Normalny model w Twoim wykonaniu :wink: Z klawiatury mi to wyjąłeś, miałem to samo napisać. Powodzenia Wojtek w oblocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 25 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2008 Normalny to był też ten poprzedni GWS, mogę sie założyć żebym go ulotnił chociaż 100% pewności to nie mam Powodzenia w oblocie !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 25 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2008 A ja uczciwie przyznam się, że jak na pierwszą spalinkę wybór kombata to dość ryzykowna decyzja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.