rafał .k Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Od jakiegoś czasu interesuje się ty samolotem ma być to EDF. Raczej na jedną turbinę ogólny zarys już mam coś już narysowałem i będę prowadził relację, jeżeli kogoś ona zainteresuje .Więcej szczegółów w najbliższym czasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Zapowiada się ciekawie. Z uwagą będę śledził ten temat bo i mnie naszła ochota na zbudowanie EDFa - konstrukcja sklejkowo balsowa. Podwozie będzie chowane czy na stałe? Jakie gabaryty modelu etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 jakieś dane...? Turbina, rozpiętość.....Wygląda to super. Zasiadam do kibicowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafał .k Opublikowano 25 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 Witam wszystkich i pragnę poinformować że prawdopodobnie będę trochę eksperymentował z rozpiętością bo skrzydła są dzielone więc można założyć większe ,proste ,zwichrzone .Powstaną dwie wersje jeden z modeli będzie na turbinę 35mm a drugi większy na 65mm chyba bo nie pamiętam precyzyjnych parametrów .A więc mniejszy o rozpiętości 340mm i długości 440mm,i większy o rozpiętości 700mm i długości 900mm, ale tu się jeszcze może coś pozmieniać jak pisałem wcześniej Pozostałe parametry w najbliższym czasie .Poniżej kila zdjęć jak wygląda to co mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 25 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 ile na dzien dzisiejszy te modele waza? (to co na zdjeciach), szczerze to mam obawy czy masa nie zabije twojego pomyslu. moze jakies opisy dodaj bo nie wiadomo ktory pokazujesz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 25 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 Domyślam się że to ten mniejszy. Z jakich planów kożystasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafał .k Opublikowano 25 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 Domyślam się że to ten mniejszy. Z jakich planów kożystasz? Tak na zdjęciach jest ten mniejszy .Nie korzystam z żadnych planów, rysuje sam waga 35g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 25 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 Jeżeli zdjęcia obrazują model o rozpiętości 340mm i długości 440mm, to konstrukcja jest pancerna . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafał .k Opublikowano 25 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 Jeżeli zdjęcia obrazują model o rozpiętości 340mm i długości 440mm, to konstrukcja jest pancerna . Witam pancerna czyli wyjdzie za ciężko oto ci chodziło ?tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 25 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 Witam pancerna czyli wyjdzie za ciężko oto ci chodziło ?tak Wyjdzie spoko. Chyba że zamierzasz to kryć balsa. Wg. mnie pozostało pokryć to japonką ładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafał .k Opublikowano 25 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 Wyjdzie spoko. Chyba że zamierzasz to kryć balsa. Wg. mnie pozostało pokryć to japonką ładnie. Nie brałem pod uwagę obkładania balsą nawet w tym większym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 25 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 Witam pancerna czyli wyjdzie za ciężko oto ci chodziło ?tak Waga 35g to żadna waga . Pisząc "pancerna" miałem na myśli ilość wręg kadłuba, skrzydeł, wzmocnień itp. Miniaturyzacja i dokładność robi wrażenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafał .k Opublikowano 25 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 Oto następne zdjęcie na którym widać trochę kształt skrzydła jak jest powyginane ciekaw jestem co o tym sądzicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafał .k Opublikowano 28 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Nie mam lekkiej japonki więc na razie oklejam to folią, jest ciężka wiem jej jedyna zaleta to że łatwo ją ściągnąć jak by co .Martwi mnie tunel jest dosyć trudny. I tu będzie sporo kombinowania z prawidłowym przepływem .Po niżej zdjęcia oklejonych skrzydeł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafał .k Opublikowano 28 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Waga 35g to żadna waga . Pisząc "pancerna" miałem na myśli ilość wręg kadłuba, skrzydeł, wzmocnień itp. Miniaturyzacja i dokładność robi wrażenie. E tam bez przesady dla oddania kształtu i w miarę uzyskania odpowiedniej sztywności coś trzeba było narysować więc narysowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Bardzo fajny model nie mogę się doczekać oblotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Jeszcze takie pytanie Ile balsy już zużyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Również śledzę z zaciekawieniem budowę no bo grzechem by nie było jak tu takie cudo powstaje Kamil nie wprowadzaj zbędnego bałaganu, a na przyszłość korzystaj z funkcji "EDYTUJ" jak zapomniałeś czegoś dopisać. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafał .k Opublikowano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Witam wszystkich obserwujących moje zmagania z tą materią a raczej z konstrukcją . Poniżej pozwoliłem sobie wstawić zdjęcie prawdopodobnego napędu do większej wersji modelu EDF64mm 520w Waga 139g wymiary 100x77mm ciąg 1100g regulator dedykowany 45A bateria jaką mam to2150mAh4c14,8v 25c Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Jest zdjęcie to i dane techniczne napędu i regulatora podaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi