Skocz do zawartości

Uchwyt do wiertarki stołowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Buszując po sieci znalazłem takowy uchwyt do wiertarki http://allegro.pl/statyw-stojak-do-wiertarki-zeliwo-imadlo-hit-i3512336708.html Chodzi mi głównie o podpięcie do tego Dremela 3000. Czy ktoś to testował? Jak to gra ze sobą? Są luzy czy śmiało można precyzyjnie wiercić? Nie chce inwestować w typową wiertarkę stołową z powodu braku miejsca.

Opublikowano

podobny do tego co był w lidlu tam można było kasować luzy. Oglądałem i jednak kupiłem w castoramie stołową wiertarkę za 249zł. Jak bym miał kupić statyw wybrałbym stabilniejszy.

Opublikowano

Nie ma mnie w PL i nie mam możliwości obejrzenia towaru na żywo. W lidlu też nie mogę trafić( Pablo_433 ma takowy statyw i bardzo chwali) A tak szukam czegoś poręcznego bo trza wyposażyć warsztat.

Opublikowano

Jak do dremelka to sam bym sobie zrobił - stabilniej i taniej ! Płyty wiórowe, ceowniki alu, łożyska - robiłem ostatnio coś podobnego ale o innym przeznaczeniu ;) A jak do wiercenia częściej niż raz na rok i w czymś twardszym niż balsa ;) to jednak ja też wybrałem wiertarkę stołową.

Opublikowano

Nie mam żadnego zaplecza technicznego na budowę, ani pomysłu jak by to wykonać. Dlatego szukam czegoś gotowego. Może ktoś podać fotki tego uchwyty z Lidla?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Poszukaj w komisach można kupić coś dobrego za nie duże pieniądze,ja kiedyś trafiłem taki stojaczek bardzo solidnej budowy w komisie.

Opublikowano

Ja też mam ten sam problem, mało miejsca na dużą wiertarkę. Postanowiłem więc zrobić sobie sam.

Wiertarkę zrobiłem ze statywu do wywoływania zdjęć (KROKUS-3).

Spełnia swoje zadanie baaardzo dobrze! :D Luzy na wiertle - "0"

post-8569-0-56573600-1382251181_thumb.png

post-8569-0-33837100-1382251189.png

post-8569-0-13524300-1382251196.png

Opublikowano

Kurcze nie ma na alledrogo.. Trzeba przejrzeć miejscowe komisy i odwiedzić fotografa

Podesłałem ci link na PW do tych statywów. To są powiększalniki do zdjęć. :)

Opublikowano

Janku, mam bardzo podobny do Twojego powiększalnik.

post-8445-0-24437500-1382270969_thumb.jpg

Już od jakiegoś czasu planuję to przerobić. Prawdopodobnie zamontuję na nim maszynkę "dremelopodobną" z małym uchwytem wiertarskim.

Czym jest ta maź którą masz na rolce? Smar? Na mój gust nie powinno go tam być, ponieważ praca tego mechanizmu opiera się na tarciu... :unsure:

Opublikowano

Zgadza się, jest to smar! Zrobiłem to tylko dlatego żeby właśnie poprawić tarcie, żeby lżej szło. Rowek nie jest cylindryczny a stożkowy, tak samo rolka w nim chodząca. Dlatego też dociśnięcie tych pionowych blaszek o jeden obrót wyklucza poślizg. Wiercę w aluminium a nawet w stali i jak dotąd nie zanotowałem poślizgu przy docisku.

:)

Bez smaru to wszystko chodzi trochę ostro, tak jakby szyna skrobała rolkę. Aż w zęby idzie ;)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

I nabyłem powiększalnik KROKUS3. U mnie tez zero luzów nawet troche za ciężko chodzi ale to sie wyrobi. Na razie przymiarka z Dremelem 3000. Jaki masz stół do tego? Jakieś imadełko czy coś? Szukam inspiracji...

EDIT: Znalazłem takie imadło maszynowe. Wydaje mi że do "naszych" prac jest odpowiednie, cena też w miarę przystępna. http://allegro.pl/imadlo-maszynowe-modelarskie-6-150mm-geko-i3752453242.html Zrobić tylko stół stały z krzyżem do przesuwania imadła i czego więcej chcieć?

post-78-0-81319500-1385898623_thumb.jpg

post-78-0-02223200-1385898634_thumb.jpg

Opublikowano

Ja mam zwykłe imadełko, takie z odlewu (szajsmetal) ale to twoje jest o niebo lepsze. To ze zdjęcia na razie wystawczy ale jak wiadomo, apetyt rośnie w miarę jedzenia :)

Przypadkowo nabyłem za FREE takie wałki liniowe z czterema łożyskami, długość wałków 370mm, średnica 25mm. Dokupię jakieś formatki ALU i zrobię już poważniejszą (dokładniejszą) konstrukcję wiertarki. Będzie niższa i być może posuw góra-dół będzie sterowany za pomocą "krokowca" i śruby kulowej lub trapezowej, na pedał od maszyny do szycia lub guzikami. Pomyślę także o regulowanych obrotach wrzeciona.

Zobaczymy co z tego wyjdzie. ;)

Podstawę już masz, teraz dalsze kombinowanie i ulepszanie.

Powodzenia.

post-8569-0-83206100-1385903436.jpg

post-8569-0-50781600-1385903448.jpg

Opublikowano

Do tego jeszcze ruchome wrzeciono, jakiś program i masz frezarke CNC :D Mi aż tyle nie trzeba, Ważne żeby nie miało luzów(to już jest) I imadło było( nad tym będe pracował) Montaż Dremela planuję dać na dwuch zaciskach do rur wodnych,coś w ten deseń- http://www.blantech.pl/pl/p/Uchwyt-do-rur-stalowych-pojedynczy-2/837

Dremel może być na stałe gdyż planuje zakup wałka giętkiego tak ze nie będzie konieczności odkręcać narzędzie.

PS. Ładne zdjęcia robisz :D

Opublikowano

Ja też mam ten sam problem, mało miejsca na dużą wiertarkę. Postanowiłem więc zrobić sobie sam.

Wiertarkę zrobiłem ze statywu do wywoływania zdjęć (KROKUS-3).

Spełnia swoje zadanie baaardzo dobrze! :D Luzy na wiertle - "0"

Niczego sobie "самоделка". Tylko jeszcze powinien kolega pod podstawę podkleić klin czy choćby podkładkę odpowiedniej grubości, by prowadnice wiertarki ustawiły się prostopadle do stołu, bo w obecnej wersji są lekko ukośnie (zdjęcie 1) Do wiercenia w cienkich blaszkach czy sklejce nie ma to większego znaczenia, ale gdyby kolega chciał przewiercić grubszy bloczek aluminium czy innego metalu, nawet drewna cieńszym wiertłem, to poleci, bo przesuwa się w pionie lekko skośnie..

Ale poza tym gratuluję pomysłu... k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,009_aO_orig.gif

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.