robertus Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Przymierzam się do zbudowania tego latadła. Znalazłem kiedyś film na youtubie, pewnie znacie. Zrobił go Native118. Wywarł na mnie bardzo duże wrażenie. Nie ukrywam, że chcę zrobić coś podobnego.Skontaktowałem się z Natiive118. Wiktor udzielił mi wielu ważnych wskazówek oraz podzielił się swoim doświadczeniem z budowania HKA za co mu w tym miejscu serdecznie dziękuję.Do tej pory robiłem tylko samoloty, teraz chcę spróbować coś z multicopterów.Pod elegancką obudową kryje się zmodyfikowany T-copter. Dwa silniki główne i jeden dodatkowy ukryty w kadłubie.Wszystkie silniki są przymocowane na sztywno. Nie tak jak ruszający się silnik na ogonie w klasycznym Tcopterze. Z resztą układ jest odwrócony bo pojedynczy silnik jest z przodu a nie jak w Tcopterze na ogonie.Aby zapewnić obrót Wiktor zastosował sterowanie ciągiem głównych silników. Zamontował kierownice na wylotach, które kierunkują wylatujące powietrze. Za sterowanie odpowiada multiWii.Ale wszystko po kolei.Najpierw chcę zbudować ramę z patyków i nauczyć się latać, potem opracuję kadłub.Chcę zastosować poniższy sprzęt.Waga docelowego HKA powinna wyjść ok 1000gKontroler KK2.0Silniki główne Emax GF2215/15 KV1450 ze śmigłem 8x4,5x3Regulatory Blue Series 30ASilnik ukryty HD2613-KV1900 ze śmigłem 7x4x3 (silnik taki jak u native118)Regulator 12ADwa serwa do sterowania ciągiemPakiet 2x1300mAh 30COdległość między głównymi silnikami to 600mmOdległość do mniejszego silnika 400mmWszelkie rady mile widziane. Jeszcze nie złożyłem zamówienia. Plany w poście #102 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Panie Robercie ja pana podziwiam buduje pan takie rzeczy(i to latające)że głowa mała. Trzymam kciuki za projekt, pewnie jak zawsze ulotni go pan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakiglawstogusiana Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Wygląda świetnie, lata - kiepsko? Chyba te cilniki powinny się obracać i pozwolić na lot poziomy? A tu widać jak zadziera nosa ku ziemi! No i całkiem duży się wydaje, robi mimo wszystko wrażenie choć to tylko wideo (na żywo pewnie dużo większe). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sauberx009 Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Mysle ze super projekt i życzę powodzenia :> A czy myślałeś o sterowaniu dyszami bocznymi? Mam nadzieje ze jasno opisze o co mi chodzi Model startuje pionowo, wzbija sie na odpowiednią wysokość po czym dysze obracają sie o 90 stopni i powstaje samolot z dwoma dyszami edf. I tu juz można by było fajnie pokombinować sterowanie dyszami. w tedy nie musisz używać kontrolera do heli tylko podpinasz silniki pod jeden kanał, i myśle ze dysze mozna podpiąć osobno, i ustawic jako klapolotki (umożliwiają różne rodzaje lotu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Oglądaliście terminatora? Tak on się porusza. http://youtu.be/JrXKOT36nns Na końcu jest zdjęcie z pilotem, widać skalę. Michał, Ty to jesteś fantasta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakiglawstogusiana Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 To znaczy jak on się niby porusza? Filmu nie widziałem ale zaciekawiony znalazłem fragmenty. Dysze boczne ruchome. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 7 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 Akurat te ostatnie Terminatory to nie to samo co T1 lub T2. Za dużo efektów a za mało klimatu. Poszukaj pierwszą część i drugą, resztę sobie możesz odpuścić. Czołówka z pierwszego Terminatora i coś z dwójki http://youtu.be/or-0aKdiI7k Tymczasem czekam na graty z HK, więc nic sie nie dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Ruszyło się. Ponad miesiąc czekałem na części z HK i w dodatku trafiły do Urzędu Celnego. Ale teraz do rzeczy. Spojrzenie na części Silniki Serce - KK2.0 No i mam już ramę, z listewek 10x10[mm] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeo Opublikowano 24 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Czekam co dalej z niecierpliwością bo projekt mega interesujący :-) ~wysłane z LG p760 przy użyciu Tapatalk~ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Mały postęp. Na razie sprawdziłem czy regulatory i silniczki się kręcą, pojedynczo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Bardzo ciekawy projekt jestem ciekaw efektu końcowego takie latające cuda zawsze przyciągają uwagę. Pozdrawiam Andrzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Zważyłem to co widać, plus dwa aku 3S1300 i jestem zaskoczony jakie to ciężkie wyszło - 670gram, a dojdą jeszcze kierownice powietrza pod głównymi silnikami, no i w późniejszym czasie jeszcze docelowe body. Pewnie będzie ważył docelowo ok 1000g 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Odpaliłem KK2.0, fajne to Świeci się... i są napisy. Tyle, że nie zrozumiałe dla mnie Zrobiłem kalibrację ECS z poziomu KK2.0. Wiem jak uzbroić układ i włączyć Self leveling. Na razie wybrałem z menu Tricopter Przydałoby się jakieś wsparcie w dalszej konfiguracji KK2.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Dzisiaj wygląda tak. Próbuję teraz coś ustawić w setupie KK2.0, ale nie ma zadowalajacych efektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sauberx009 Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Jak sie wyważa takie cudo? i jaka jest aktualna waga do lotu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aku Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 @robertus jaką wersję softu masz na kk2? Nie wiem czy ustawienie tego jako tricopter jest dobrym rozwiązaniem bo przy tricopterach oprócz silników dochodzi jeszcze serwo, a u Ciebie jego nie ma jak widzę na zdjęciach. Mogę zerknąć u siebie jak to wygląda na tricopterze tylko napisz proszę z czym dokładnie masz problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Firmware standardowy z HK - 1.2 Serwo będzie, tylko zamiast majtać ogonem, w moim przypadku przednim silnikiem ma kierować strumien powietrza z bocznych silników w odpowiednią stronę. Na razie mam taki problem, że chciałbym sie wznieść stabilnie w górę, pomijając fakt, że bez serwa będzie się kręcił wokół swojej osi pionowej. Jest to dla mnie zupełna nowość i wychodzi brak doświadczenia w nowejdla mnie dziedzinie. Chyba zrobię najpierw klasycznego tricoptera, aby nauczyć się podstaw a potem będę kombinował. Wcześniej padło pytanie o wyważenie, wiesz jak poznac dobre wyważenie w Tcopterze? Bo w Ycopterze będzie zapewne w środku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aku Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 W Tcopterze będzie bardziej na tyle, zerknij na te linki, powinny Ci pomóc http://lloydhassell.brinkster.net/rcgroups/t-copter%20dimensions%20calculator.html http://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=18798387&postcount=15 Proponuję update do 1.6 wg. mnie bardziej stabilnie się zachowuje i ma więcej opcji, tyko trzeba pamiętać, aby na płytce wejść później w ustawienia i jeszcze raz go skalibrować dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 No właśnie. I tu już mam rozbieżność, bo ja wymiary aktualnie mam identyczne jak ma native18, czyli A=600mm i B=400mm. Wg kalkulatora B=520mm. Poza tym silnik z przodu jest mniejszy i słabszy niż boczne, tak jak u Wiktora. O zmianie firmware pomyślę za chwilkę, gdy kupię kabelek. Załóżmy, ze model się uniesie, jak poznać, że środek ciężkości jest w dobrym miejscu? jak to sprawdzić. Złapać palcem w SC? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aku Opublikowano 3 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 Będzie trudno bo żyra w kk2 od razu go wypoziomują model, 2 kwestia jak nałożysz budę trzeba będzie jeszcze raz cg ustawić. Ustawiłbym go jak wychodzi Ci z obliczeń i aż tak bardzo na testy bym się tym nie przejmował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi