musty Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Witam Mam pytanie do posiadaczy Cylarisa, czy warto kupić tą piankę ??? A może lepiej zainwestować w coś lepszego..?? Proszę o opinie... pzdr Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JMRC Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Wszystko zależy od twoich oczekiwań wobec modelu. Jest to bardzo przyjemny modelik, jednakże osobiście polecam jakiegoś laminata np: Falcona od pana Leszka Kwarcińskiego Pozdrawiam Jerzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 To zależy jakie jest Twoje doświadczenie w lataniu modelami RC jeżeli latałeś już czymś, to jako drugi model będzie ok, jeżeli nie to popatrz na modele typu easyglider. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
musty Opublikowano 18 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 To ma być kolejny model, EG już kiedyś miałem. Latam też DLG, T-zagi na zboczu itd..... Chodzi mi o duży szybowiec o dobrych własnościach lotnych ale nie wyczynowy. Zastanawiam się czy Cularis przy takiej rozpiętości nie jest za bardzo "giętki". Wyczytałem też, że są jakieś problemy z mocowaniem skrzydeł. pzdr MK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Jak każda pianka po jakimś czasie zaczyna być luźna, bo pracując ,,wiotczeje" ale nowa jest całkiem fajna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blekis Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Osobiście też miałem wątpliwości co do Cularisa....ale po 2 miesiącach nie żałuje tej inwestycji. Oczywiście latanie np EGP a Cularisem to zdecydowanie inne doznania, nie jest to model wyczynowy. Jako model pod termikę jest bardzo dobry, klapy też są bardzo użyteczne. Co do tych skrzydeł ....to są różne opinie, ja np muszę użyć trochę siły żeby je wypiąć z zaczepów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Cularis ma bardzo mocne i sztywne skrzydła które przetrwają niejeden kadłub Sąsiad skasował 2 kadłuby a skrzydła nietknięte. Wtyczki od skrzydeł lepiej spinać na luźno a nie przyklejać jak w instrukcji. W razie ruchów skrzydeł nie będziemy wtedy tracić połączenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
musty Opublikowano 21 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 A jaki silnik stosujecie ?. Zastanawiam się nad takim silnikiem: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__18236__Turnigy_D3548_6_790KV_Brushless_Outrunner_Motor.html Tylko jakie śmigło i zasilanie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blekis Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Cóż ..pewnie każdy ma inny punkt widzenia i oczekiwania co do wznoszenia. Ja mam zestaw Himax 3516-840 z dedykowanym kołpakiem + łopaty 12x6. Wszystko zasilane z 3S ( 2.2Ah) + regulator Dualsky 65A XC-65-Lite z 4A BEC. Wcześniej miałem 3A BEC, ale 6 serw potrafiło go podgrzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
musty Opublikowano 22 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Myślałem też o tym : http://www.nastik.pl/dualsky-xm3548ca4-nowa-wersja-p-4649.html ze śmigłem 12x6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Bierz ten pierwszy z HK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
musty Opublikowano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Z tym silnikiem 3548 790 kV producent przy zasilaniu 3S proponuje łopaty 12x12. Ale ciężko takie dostać. Znalazłem tylko 12x8 http://www.hobbyking...rop_Blades.html , 12x6 http://www.nastik.pl...2x6-p-1773.html lub 12.5x7.5 http://www.modelpart...opatki-12-5x7-5 lub 12x11 http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=8_69_321&products_id=3154 Które wybrać ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Kupiłem ostatnio taki http://www.nastik.pl/pakiet-800mah-nimh-sanyo-eneloop-p-4823.html akumulator do elektroniki ze względu na masę. Nie będzie miał za małej pojemności - w modelu serwa Nano Multiplex'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Jak chcez mieć silnik to bedziesz miał i pakiet napędowy, więc podany pakiet to zbędna masa w motoszybowcu, natomiast jeśli użytkowałbyś cularisa w wersji glide to jak najbardziej ok. Skok śmigła pomiedzy 12x6 12x8 powinien być ok, moim zdaniem na obu tych łopatkach przy pełnym aku pilot nie będzie wstanie wyczuć różnicy w ciągu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matmax Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 Odgrzewam stary temat ale komuś te informacje mogą się przydać. Sam takich szukałem więc teraz się udzielę. Mój Cularis ma silnik EMAX GT 2820/07 - 850kV waży 140g. Śmigło 12"x6. Regulator 60A z BEC. Akumulator 3s 2200mAh 25/50C. Taka konfiguracja daje wystarczająco duże możliwości. Kąt wznoszenia ok 60'. Czas lotu z kiepską termiką to ok 50min (w tym na silniku ok 8min). Można by latać dłużej ale unikam ryzyka. Latanie kończę kiedy aku pokazuje 11,1V bez obciążenia. Jeżeli chodzi o wypinające skrzydła. W moim przypadku wypinają się tylko w momencie kretowania. Bardzo sobie chwalę i nie narzekam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 CULARIS znika po cichu z rynku tak samo jak MENTOR. Producent zaprzestał produkcji tego świetnego w klasie pianek szybowca. Ostatnie egzemplarze są do wyhaczenia z rynku. Mi się udało zanabyć wczoraj za niezbyt atrakcyjną cenę ale takie prawa rynku. Teraz oprócz wartości lotnych model ma jeszcze wartość kolekcjonerską... Kto się jeszcze wahał z zakupem ten musi podjąć decyzję szybko bo to ostatni dzwonek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 CULARIS znika po cichu z rynku tak samo jak MENTOR. Producent zaprzestał produkcji tego świetnego w klasie pianek szybowca. Ostatnie egzemplarze są do wyhaczenia z rynku. Mi się udało zanabyć wczoraj za niezbyt atrakcyjną cenę ale takie prawa rynku. Teraz oprócz wartości lotnych model ma jeszcze wartość kolekcjonerską... Kto się jeszcze wahał z zakupem ten musi podjąć decyzję szybko bo to ostatni dzwonek... Piotrze potwierdzam ten model jest już nie do zdobycia w sieci sklepów, jeśli jeszcze jest to tylko dlatego że nie mają zaktualizowanej bazy. Obdzwoniłem w zasadzie wszystko i jak kamień w wodę.Natomiast na rynku wtórnym coś się trafia ale mocno sfatygowane. Że tak zapytam zakupiłeś używkę ?Dziwi mnie fakt że takiego piankowca zaprzestali produkować, 2,60m EPP raczej w tej klasie mało spotykany. No i Mentor tak samo podzielił los Cularisa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Mi się udało zanabyć wczoraj za niezbyt atrakcyjną cenę ale takie prawa rynku. Piotr, znowu kupiłeś Cularisa? Twój u mnie jeszcze lata i ma się dobrze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Boguś, zakupiłem nówkę nie śmiganą. Ale ile mnie to stresu kosztowało. Nie zdawałem sobie sprawy, że praktycznie ich nie ma na rynku więc wcześniej zamówiłem komplet wyposażenia do niego w jednym sklepie a potem jak przesyłka była już w drodze z trwogą odkryłem, że modelu nigdzie NIET. Obdzwoniłem kilka sklepów w jednym nawet złożyłem zamówienie oczywiście "za pobraniem" na wszelki wypadek i przedzwonili, że jednak modelu nie ma. To samo zrobiłem w sklep-modelarski.eu w Lublinie i tam się okazało, że zakupiłem ostatni. Dzisiaj do mnie dotarł więc będę się starał poskładać go na niedzielę bo pogoda piękna się szykuje a latać nie mam czym poza ESĄ. Robert, miałem 2 Cularisy ale w życiu tak bywa że trzeba się czasami wyprzedać żeby starczyło na ważniejsze rzeczy stąd długo nimi nie polatałem. Ale, tyle co polatałem wystarczyło mi aby mieć porównanie do tych większych czyli Soliusa i Herona, które również miałem a które ustępują CULARISOWI w temacie pięknego szybowania i łapania termiki. Cularis jest dla mnie jednym z tych modeli, które warto mieć i zatrzymać na dłużej. Stosunek ceny do jakości i zadowolenia z tego jak model lata jest dobry. To samo będę zawsze mówił o VIRGOSIE i na pewno jest taki model w grupie modeli z arthobby których miałem kilka. Ponoć TOXIC też należy do tej grupy więc ostrzę sobie na niego zęby od 2 lat :-) Napędzał go będzie silnik RAY G2 C3542-1000 zakupiony w zestawie z regultorem. Jest to dla mnie wielka niewiadoma co do jakości wykonania ale może do szybowca wystarczy. Śmigło 13x5", zasilanie pakietem SLS 3s 2200mAh. Mocne serwo na wysokość HS 85MG, kierunek HS81 - są lotki więc nawet jak wysiądzie to nic się nie stanie. HS65HB na lotki i klapy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz.S Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Kiedyś udało mi się kupić z kolegą Cularisa na jednej z aukcji bo była atrakcyjna cena. Po ulotnieniu i wyholowaniu jeden z pierwszych lotów trwał ponad 40 minut. Może i to ,,pianka,, ale do bezstresowego latania super sie nadaje. Ja mam wersję szybowcową. Ale nie spodziewałbym się że Multiplex wycofie go ze sprzedaży... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi