szymon_ Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Witam Już od pewnego czasu, w pudełku leży i czeka sobie zestaw Hurrricana z EPP od Pana Marka. Model ma 120cm rozpiętości czyli tak jak Spitfire czy FW 190 budowane obecnie przez Pana Marka. Na prawdę mi się spodobały i sam chciałem mieć coś tego typu, a jako, że Spitfire już jest to wybrałem Hurricana. W sumie jeszcze nigdy nie miałem tego modelu Będzie oczywiście chowane podwozie, może klapy. Zobaczymy co jeszcze wymyślę Malowanie będzie na pewno z Dywizjonu 303, ale jeszcze nie wiem jakie. To mamy w zestawie. Podstawowe pianki i dodatkowe sklejkowe elementy. Zacząłem wstępne składanie. Uzupełniłem podstawę kadłuba. Wkleiłem w środkową część kadłuba. Skrzydło będzie demontowalne. Od strony natarcia na wcisk, tak jak tu widać, a z tyłu przykręcane. Zrobiłem łatkę z EPP, żeby drewno nie wystawało. Zabrałem się za obróbkę kadłuba. Trzeba szlifować tylko nos, rzeszta jest wycięta na 'rurę' i wystarczy tylko posklejać. A tak wygląda w całości. Mimo, że było dobrze to jednak pozmieniałem. Cały garb za kabiną jest węższy niż dolne segmenty kadłuba. Widać rozszerzenie na poziomie kabiny. Wycięte było okej, ale jednak garb był za gruby. Musiałem go trochę dociąć. Przygotowałem podskrzydłowy wlot powietrza. Jest trochę niedobrze bo wlot będzie zastałniał dostęp do śruby mocującej skrzydło. Będę musiał zrobić jakiś otwór we wlocie, żeby móc włożyć tam śrubokręt, albo nie przyklejac go na stałe tylko rozwiązać to icaczej. Oszlifowałem jeszcze tylko krawędzie stateczników. Stateczniki są zrobione z jakiegos innego EPP. Świetnie się go obrabia. Znacznie lepiej niż resztę materiału. Jest takie zbite w kupę, łatwo i dokładnie się szlifuje. Nie wiem czy to coś nowego, czy po prostu mi się wydaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Chowane podwozie przewidziane czy bez ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Przemo czytasz po łebkach. Szymku ,rób szczegółowy raport. Będę robił P-40 Co do śrubki mocującej skrzydło, proponuję wyciąć piankę wokół główki śruby, lub zastosować tulejkę, tak aby główka śruby opierała się na twardym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 25 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Będzie oczywiście chowane podwozie, Ze śrubką jest dokładnie tak zrobione. Główka dotyka sklejki, a EPP jest tylko dookoła, żeby dobrze wyglądało i śruba nie rzucała się w oczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Macie rację moja gafa ... przepraszam ... Szymku będę obserwował i kibicuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Szymek! Tobie robota naprawdę pali się w rękach! tak trzymaj! powodzenia ps robisz też relację na rcgroups? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 przymierzam sie tez do epp ,ile trzeba wylozyc na takiego giganta/?? przymierzam sie tez do epp ,ile trzeba wylozyc na takiego giganta/?? ups ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 25 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Heheheh dziękuję Dawno nic na rcgroups nie pisałem. Zaraz zacznę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 25 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Narysowałem sobie podwozie zgodnie ze skalą. Stery przygotowane już pod wklejenie zawiasów. Chciałbym coś zrobić w tej tylnej części kadłuba, jakieś cieniowanie przy malowaniu czy coś innego, żeby przypominało trochę naciągnięte tam płótno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Dasz radę jeszcze zrobić zdjęcie półki z miejscem mocowania na śrubę? Wkleiłeś nakrętkę nylonową czy koronkową? Czym kleiłeś półkę do kadłuba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Tak, zrobię kilka zdjęć tego miejsca. Nie jest jeszcze wklejone w kadłub, ale już wszystko przygotowane wraz z nakrętką koronkową Zmieniłem to trochę niż było pierwotnie planowane. Wrzucę zdjęcia jutro Półkę do kadłuba wkleiłem w ładnie już przygotowane rowki na CA. Nie ma chyba potrzeby tutaj kombinować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 7 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 Tak to mniej więcej wygląda. Jak mówiłem, wszystko na razie na sucho. Tak jak wspominałem, montaż trochę zmieniony, bo półka na śrubę była planowana głębiej kadłuba, a skrzydło miało być odejmowane wraz z jego fragmentem i przejściem kadłub-skrzydło. Ja to myślę trochę inaczej i będę odczepiał samo skrzydło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Witam po dłuższym przestoju. Nie miałem niestety czasu na zajęcie sie tym modelem. Coś drgnęło, ale mało. Większy postęp powinien być w okresie świątecznym, powinienem wtedy miec już pełne wyposażenie, więc nie będę się nudził. Oblot mam nadzieje, że w styczniu Wyciąłem lotki z płata. Co do klap jeszcze nie wiem, więc na razie zostawiam. Kadłub nabrał jeszczę trochę kształtów. Dorobiłem przejście kadłuba w skrzydło, a wewnątrz zamontowane juz są serwa SW i SK. Ogon postarałem się też w miarę odwzorować. Kółko będzie skrętne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Tak samo jak ja. Myślę o klapach, ale do oblotu chyba będę miał bez. Nie będe miał podwozia, więc model nie powinien być ciężki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 klapy w hurricanie sa krokodylowe czyli niejako dostawiane od dolu - nie ma co wycinac http://www.flickr.com/photos/mickb6265/7409769364/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Wiem, jakbym sie na nie zdecydował, to będą zrobione z balsy, jednak trzeba będzie dociąć trochę skrzydło na głębokość jej grubości. Na razie jeszcze nie wiem czy będę je robił więc tamtego miejsca nie ruszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Idziemy dalej Starteczniki gotowe. Wklejone w kadłub Kółko tez już na swoim miejscu. Do wszystkiego już podpięte popychacze. W sumie to na razie tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Dłuugo się tu nic nie działo. Trochę się zmieniło, lecz nie jest to ogrmony postęp. Prace wstrzymuje brak kasy na zakup wyposazenia, a teraz już więcej się bez niego nie pobawię. Konstrukcja jest już praktycznie gotowa. Aż się palę do dalszej pracy, ale niestety bez elektroniki ani rusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 kabinka 3D fiu-fiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 31 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Zdecydowałem się na klapy. Będą doklejane od spodu tak jak w oryginale. Miejsce na klapy już przygotowane w skrzydle, klapy również zrobione. Wystarczy zmontować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi