GEX999 Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Ostatnio zaprojektowałem Park Jet przeznaczony do szybkiego latania, nie ukrywam, że w pewnym stopniu inspirowałem się Fun Jet'em. Nazwałem go Chisel, co z j. ang. znaczy "przecinak". Oto screen'y z projektu: Materiał z jakiego miałby być wykonany model to depron 6mm lub EPP 6mm, ale w przypadku drugiej opcji oczywiście prędkość maksymalna będzie niższa. Zamieszczam plany, gdyby ktoś chciał sobie zrobić ten model. Niestety nie był on jeszcze testowany, więc nie ma 100% pewności, że projekt wypali, ale mam nadzieję, że tak. Plan: http://img837.images...7/2706/1lfk.jpg Należy go wydrukować, tak aby rozp. modelu wynosiła 792,5mm, a w przypadku braku dostępu do plotera, można użyć np. darmowego programu Posteriza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekst16 Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Jaki napęd myślisz dać EDF-a ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 W najbliższej przyszłości w ogóle nie planuję go budować. Tak sobie dzisiaj porysowałem i uznałem, że zamieszczę plany, bo może akurat okaże się, że model fajnie lata. Generalnie projekt był robiony z myślą o tradycyjnym silniku 3f o dość dużym kV, tak aby śmigło w modelu było w przedziale 4,75-6". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol.M Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Przy tak długim dziobie, mogą być problemy z wyważeniem. Po za tym lotki będą będą bardzo blisko środka ciężkości i jako ster wysokości mogą być nieskuteczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 7 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 Przeważnie jest że ktoś projektuje model, potem sam go buduje następnie go ulatnia. Jak widzi jakieś błędy poprawia nanosi na plany i dopiero takie plany udostępnia. A tu widzę całkiem na opak ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 7 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 Przy tak długim dziobie, mogą być problemy z wyważeniem. Po za tym lotki będą będą bardzo blisko środka ciężkości i jako ster wysokości mogą być nieskuteczne. Powiedziałbym, że nawet zaczną działać odwrotnie, jak w moim f302. Ale trochę powiększyć cięciwę, poeksperymentować z rzutką i będzie latać. Ja bym poszerzył jeszcze to szczątkowe skrzydło pasmowe. Przesunie się nieco do przodu środek ciężkości. Za to spokojnie można obniżyć statecznik pionowy i wydłużyć go, może nawet sporo za spływ. Wtedy by wyglądał jak strzała. Nie takie rzeczy da się ulotnić Szybki być może będzie, ale zwrotny to raczej nie. Widzę inspirację w XC-01 Star Saber W tym momencie projekt jest bezwartościowy, bez obrazy. Takich projektów mam w szufladzie sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi