GEX999 Posted November 6, 2013 Share Posted November 6, 2013 Ostatnio zaprojektowałem Park Jet przeznaczony do szybkiego latania, nie ukrywam, że w pewnym stopniu inspirowałem się Fun Jet'em. Nazwałem go Chisel, co z j. ang. znaczy "przecinak". Oto screen'y z projektu: Materiał z jakiego miałby być wykonany model to depron 6mm lub EPP 6mm, ale w przypadku drugiej opcji oczywiście prędkość maksymalna będzie niższa. Zamieszczam plany, gdyby ktoś chciał sobie zrobić ten model. Niestety nie był on jeszcze testowany, więc nie ma 100% pewności, że projekt wypali, ale mam nadzieję, że tak. Plan: http://img837.images...7/2706/1lfk.jpg Należy go wydrukować, tak aby rozp. modelu wynosiła 792,5mm, a w przypadku braku dostępu do plotera, można użyć np. darmowego programu Posteriza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomekst16 Posted November 6, 2013 Share Posted November 6, 2013 Jaki napęd myślisz dać EDF-a ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
GEX999 Posted November 6, 2013 Author Share Posted November 6, 2013 W najbliższej przyszłości w ogóle nie planuję go budować. Tak sobie dzisiaj porysowałem i uznałem, że zamieszczę plany, bo może akurat okaże się, że model fajnie lata. Generalnie projekt był robiony z myślą o tradycyjnym silniku 3f o dość dużym kV, tak aby śmigło w modelu było w przedziale 4,75-6". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karol.M Posted November 6, 2013 Share Posted November 6, 2013 Przy tak długim dziobie, mogą być problemy z wyważeniem. Po za tym lotki będą będą bardzo blisko środka ciężkości i jako ster wysokości mogą być nieskuteczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo Posted November 7, 2013 Share Posted November 7, 2013 Przeważnie jest że ktoś projektuje model, potem sam go buduje następnie go ulatnia. Jak widzi jakieś błędy poprawia nanosi na plany i dopiero takie plany udostępnia. A tu widzę całkiem na opak ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertus Posted November 7, 2013 Share Posted November 7, 2013 Przy tak długim dziobie, mogą być problemy z wyważeniem. Po za tym lotki będą będą bardzo blisko środka ciężkości i jako ster wysokości mogą być nieskuteczne. Powiedziałbym, że nawet zaczną działać odwrotnie, jak w moim f302. Ale trochę powiększyć cięciwę, poeksperymentować z rzutką i będzie latać. Ja bym poszerzył jeszcze to szczątkowe skrzydło pasmowe. Przesunie się nieco do przodu środek ciężkości. Za to spokojnie można obniżyć statecznik pionowy i wydłużyć go, może nawet sporo za spływ. Wtedy by wyglądał jak strzała. Nie takie rzeczy da się ulotnić Szybki być może będzie, ale zwrotny to raczej nie. Widzę inspirację w XC-01 Star Saber W tym momencie projekt jest bezwartościowy, bez obrazy. Takich projektów mam w szufladzie sporo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts