szpieg Opublikowano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 Witam mam pewien problem a raczej nie wiem jak sie za to zabrać mam teraz trochę wiecej czasu i chce odbudować swój model. Poszperałam w internecie i znalazłem identyczny przypadek jak u siebie. ALe nie wiem od czego zacząć tu link do stronki http://pages.suddenlink.net/arlyn/tcrebuild.html A tu moje foty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 Taylor z Tarnowa jak widzę.Pierwsza podstawowa rzecz przy krecie to pozbieranie wszystkich kawałków,przynajmniej można poskładać i odrysować.Plany do tego modelu nie istnieją ,bo to ARF. Możliwości są dwie. Pierwsza to inny użytkownik posiadający taki model,zrobienie dobrych zdjęć i na podstawie tego rozrysowanie części. Druga to plany modelu innego wytwórcy i radosna twórczość np. http://www.outerzone.co.uk/search/results.asp?keyword=taylorcraft&Submit=Go Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpieg Opublikowano 11 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 Nie wiem czy nie kupić nowego kadłubu ale dość drogi bo nowy komplet kosztuje 2100 a sam kadłub 1200 plus jeszcze maska Ok a jak czytać te plany tzn wydrukować je na czymś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Wojtek bardzo dobrze Ci radzi ale...z takimi pytaniami z Twojej strony to ciężko to widzę . Model jest do odbudowy ale trochę doświadczenia trzeba posiadać ,z zerowym pojęciem to raczej nierealne -w sensie poprawnego odbudowania ,nadającego się do ponownego użytkowania modelu . To spora dłubanina,czasochłonna,wymagająca cierpliwości,dokładności,potrzeba trochę materiałów. Może zadaj pytanie na forum czy ktoś z doświadczeniem w sensownej kasie by Ci nie pomógł (gdyby nie wszechobecny brak czasu ,chętnie bym się tego podjął ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Na Twoim miejscu zrezygnowałbym z odbudowy modelu, zrobiłbym przebudowę. Masz kadłub prostokątny w obrysie. Zrób taki sam (prostokątny) przód i będziesz miał do nauki latania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpieg Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 i będziesz miał do nauki latania. . Uczyć to sie uczyłem ale 6 lat temu i teraz latać to ja moge kogoś poduczyc ale chcetnie ten kadłub bym zrobił prostokątny ale jak i od czego zacząć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Po wszelkich naprawach itd dużo przybędzie na wadze pewnie... Ja bym zrobił cały kadłub od nowa, skrzydła masz, stateczniki tez... tylko rozrysować sobie coś nowego i działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpieg Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 A patrzyliscie na ten link co znalazłem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Po wszelkich naprawach itd dużo przybędzie na wadze pewnie... Nie sądzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpieg Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Nie sądzę Tu sie zgodzę z Wojtkiem jak bym kleil z kawałków to moze by przybyło A wracając do tego to co sądzicie o tym linku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Dobrze udokumentowane odbudowanie skasowanego modelu. Jak widać, gość odciął zmasakrowany przód, odtworzył na nowo i przykleił do tego co zostało z modelu. Masz to pokazane "łopatologicznie" więc zrób tak samo. Co do planów, to Wojtek podał potrzebne linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpieg Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 No właśnie napewno tak zrobię tylko jest pewnie mały problem czy on to tylko tą odbudowaną cześć przykleił na klej tak wynika z tego zdjecia ale na ostatnim zdjęciu znowu u niego model jest rozbity czyżby urwało klejoną cześć 2 sprawa to Wojtku które plany wybrał byś osobiście ? Pamietam cos ze drukowali plany na dużych kartkach i i wycięte elementy kadłuba układali na tych kartkach ale nie wiem jak mam sie do tych planów stosować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Odbuduj go np. na takiego kwadraciaka http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/catalog/37315-3.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpieg Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Bez sensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 2 sprawa to Wojtku które plany wybrał byś osobiście ? Co prawda nie jestem Wojtek, ale jeśli nawet planów nie potrafisz wybrać do odbudowy modelu, to daj sobie spokój. Ta praca przekracza Twoje możliwości. Porywasz się z motyką na Słońce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpieg Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Dlaczego? Latam modelami od 6 lat nawet spalinową extrą. jest tam dużo opcji planów dlatego chce wiedzieć które będą najmniej odbiegać od orginalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benon_ZN Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 z tego co wiem to nigdy nie laczy sie elementow na prosto a ze zdjec tak to wyglada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Na pewno oparłbym się na planach modeli o rozmiarze 108".To co zrobił ten gość to tzw.sztuka.Ten model nie został odbudowany a posztukowany. Można tak zrobić,ale kadłub w tym miejscu powinien być połączony np.kołkami lub skręcony śrubami. Niestety modele cięte CNC a z takimi mamy w tej chwili w większości do czynienia bardzo utrudniają odbudowę.Ich konstruktorzy projektują tak ,aby jak najłatwiej można go poskładać w fabryce.Nikt nie zakłada odbudowy,masz kupić części zamienne lub cały nowy model. Bo nasze hobby dzieli się na modelarzy i operatorów modeli RC. Ale wracając do tematu Taylora trzeba przeanalizować wszystkie za i przeciw. Po pierwsze koszty.Tu nie są jakieś olbrzymie,ale koszty drewna oceniłbym na ok.min.200 zł.Do tego folia ok. 6m,maska silnika,podwozie,koła,kleje itp Po drugie czas.To jest praca na min.80-100 godzin .Tak na prawdę to jest praktycznie budowa modelu od początku. Po trzecie .Czy jesteś w stanie to zrobić.To nie będzie tak jak złożenie prostego ARF.Tu najpierw trzeba wszystko przemyśleć.Szybciej i bez kombinacji to zbudować całkiem nowy kadłub i wykorzystać stateczniki i skrzydła z tego modelu. A tak bez obrazy latanie a budowanie to inne światy. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpieg Opublikowano 16 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Nie no postanowiłem ze zrobię ten model czy to sie komuś podoba czy nie Juz pomierzylem suwmiarką grubości balse i sklejki i zamówiłem folie tez wyszło mi ze potrzeba jakieś 2 metry A nie 6 ale to nie ważne razem wyszło mi 110 zł. Ale do rzeczy to 108 to chodzi o te ze ma być 108in span z tych planów ktore podesłales ? Wybrałem te http://www.outerzone.co.uk/plan_details.asp?ID=4352 Samolt wydaje mi sie najbardziej podobny. Widzę te 2 wręgi nad kadłubem z planów ale co dalej. Oświećcie mnie amatora specjaliści Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Dobry,świetny temat,śledzę z wypiekami na twarzy .Oczywiście kibicuję i życzę zadowalającego efektu końcowego z odbudowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi