marek rokowski Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 postanowiłem zabawić się trochę i zaprojektować coś z polskimi korzeniami co będzie mogło służyć do nauki latania:) wybór padł na RWD13 -choć ten płat podcięty pod kabinę... ech... jeśli model się sprawdzi - drugi egzemlarz powstanei już jako "fabryczny" - malowany skrzydła: płytka profilowana za pomocą sklejkowych profili i węglowych wzmocnień: kolej na kadłub: główny element z wklejoną wręgą silnikową i skrzynką podwozia wzmocniony tasmą zbrojoną klejoną n aUHU poor dzięki temu kadłub powinien byc elastyczny/niezniszczalny naklejone boczne bryty poszycia trochę zmniejszyłem wagę poprzez wybranie nadmiaru epp wybranie jest tylko z dołu ponieważ z góry zostaną w tym elemencie osadzone serwa sklejone wypustki brytów bocznych tworzą "oszklenie kabiny" ścięte boczki ułatwią ułożenie maski podobnie jak podcięcie krawędzi samej maski w okolicy "szyby": maska ma być zapinana na rzep: dostęp do akumulatora usterzenie poziome wzmocnione płaskownikiem węglowym: usterzenie wklejone na miejsce docelowe: wstępne zestawienie całości: waga całosci całkiem obiecująca: jak Wam sie podoba taki prosty zestawik? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Mi się bardzo takie zestawik podoba, tym bardziej że myślałem o czymś takim od dłuższego czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Widzę, że położyłeś duży nacisk na wagę. Skrzydło płasko wypukłe, kadłub skrzynkowy. Będzie lekki jak piórko. To będzie model bez lotek tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Raczej z lotkami sądząc po długości żeber. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk900 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zapowiada się fajnie, jakie wymiary będzie miał i jakie wyposażenie? może klapy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 rozp 1000mm, dł 650mm silnik halówkowy +pakiet 2s 500mAh wersja z lotkami -ale w opcji ze wznisem skrzydeł i bez lotek przy tej wadze klapy to bylby prezrost formy nad trescia;) to ma byc prosty, ladeni wyglądajacy i dobrze latajacy modelik, który duuużo wybaczy przynajmniej takie sa załozenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zapomniałeś dodać, że będzie ekstremalnie wolno latał. Strzelam, że waga do lotu będzie rzędu 250 -300gram co przy tak dużej powierzchni skrzydeł da lot w iście spacerowym tempie, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk900 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Ciekawe jak by sie spisały w nim kółka podobne do tych w fun cub multiplexa powinny zrobić z niego dosyć ciekawą opcje jak dla mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Widział bym tam takie same zastrzały typu V jak w orginale- zwłaszcza do wersji z lotkami -myślę że tak bez nich rozwiązane skrzydło może być wrażliwe na skręcanie się . Widzę że Marek nie śpisz po nocach a miał być chyba Pilatus ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Piątka była,jest trzynastka.Brakuje środka ,następna dziewiątka,półmakietka 1,4m ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 Tak sobie patrzę na to rwd i myślę, że skoro ma to być model do nauki to lepiej by było jakby miał dłuższy przód. Łatwiej by się go wyważało, szczególnie, że chcesz zastosować w nim lekkie wyposażenie od halowki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 22 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 żona niestety nie pozwala na zejście do warsztaciku -ale miałem trochę czasu przy kompie wybrałem 13tkę a nie dziewiątkę właśnie z arcji wyważenia i długości mordki -ale mam już pomysł i na tę sztuke póki co: voila! skórka do 13tki w malowaniu aeroklubu gdańskiego musze jeszce pomyśleć czy robic charakterystyczne zbiorniki skrzydłowe... może w opcji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 z racji pięknej pogody udało mi się dzisiaj oblatać prototyp RWD-tki a dzieki uprzejmości Mariusza pozyskać kilka ujęć http://youtu.be/vewyHfscBhg lata jak marzenie: skręcać można samym sterem kierunku jak i lotkami+wysokością dzięki minimalnej prędkości kontakt z matką ziemią nei ejst zbyt udarowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Ile waży do lotu i czy wyposażenie jest takie jak zakładałeś na początku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 zważę go dzisiaj wyposażenie jak zakładałem: silnik wielkości paznokcia w kciuku, regulatorek jeszcze mniejszy aku 500mAh/2s, smigło 7x6, 3 serva 9gr - bo takie miałem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarecki61 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Panie Marku,jeśli można....jakiej mocy będzie ten silnik,lub jaki typ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 ano taki: 2205C 1400Kv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 gwiazdowy dwucylindrowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tombrzus Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Marku, kolejny bardzo ładny model! Gratuluje, Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 dzięki Tomku dzisiaj ponanosiłem zmiany w projekcie i zawiozłem do drukarni płyty na pierwsze kilka sztuk. Jako że miałem odrobinę luzu - popełniłem 2 kolejne malowania: - wersję sanitrana, polską - wersję łącznikową - rumuńską są jacyś chętni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi