idfx Opublikowano 1 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Od dwóch dni intensywne loty Trochę zabawy z mixami itp. Śmigła na "gumce" wciąż całe, przód modelu również EDIT: Przód aż po mocowanie podwozia dobrze zabezpieczony laminatem (tkanina + 285). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarecki61 Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Odkopując temat,mam pytanie odnośnie silnika do tego modelu.Czy ten silnik będzie dobry...? http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=8_19_283&products_id=2933 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekecaj Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zachęcony pozytywnymi opiniami o modelu i korzystając z obniżki ceny w jednym ze sklepów też stałem się jego posiadaczem. Właśnie do mnie przyjechał: Faktycznie, po otwarciu pudełka modelik okazał się być starannie wykonany, co więcej nawet dołączone akcesoria do uzbrojenia modelu są jakościowo niczego sobie (dźwignie lotek i sterów oraz snapy kto wie czy nie lepsze jak chociażby przy modelach Multiplex-a, które widziałem). Dziwny jest tylko ten żółtawy odcień pianki Jedynie na razie co kwalifikuje się w/g mnie do poprawki, to wstawienie zawiasów do sterów i lotek oraz wzmocnienie statecznika poziomego i SW płaskowniczkami węglowymi (jest dość wiotki) W komorze pod klapką znajduje się dość duża półka na wyposażenie, a na jej końcu doklejona wręga do montażu silnika. Jest też w komplecie kołpak i śmigło składane ale raczej z niego nie skorzystam. Do napędu zamierzam zastosować silnik Power HD 2835/8 1038Kv , który akurat mam na stanie i idealnie pasuje do wspomnianej wręgi (jeśli okaże się za słaby jest jeszcze w rezerwie Ray 3536; co do pakietu - będę testował posiadany 3s 1300 oraz 3s 2200. Jeśli ktoś z kolegów posiada ten model mile widziane wskazówki i spostrzeżenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zawiasy zrobiłem "po swojemu" czyli te ze sztyftem.http://abc-rc.pl/p/108/739/zawias-plytkowy-11mm-28mm-ze-sztyftem-mp-jet-2501-2500-zawiasy-akcesoria-modelarskie-drobnica.htmlKleilem na żywicę i gdybyś się zdecydował musisz uważać by nie skleic części ruchomej.Dalem po 4 na lotke, 4 na SW i 3 na SK.W SK i SW wkleilem tak jak piszesz dodatkowy węgiel. Model pięknie lata nawet przy sporych wiatrach. 2200 mAh idealny na duże wiatry a ok. 1300 do 1500 na spokojna pogodę bez potrzeby zmiany wyważenia, jednak podstawowe wyważenie zrobiłem na 1300. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarecki61 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zmontowany w całość,oklejony naklejkami,teraz tylko oczekuje na wyposażenie.....i w górę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekecaj Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zmontowany w całość,oklejony naklejkami,teraz tylko oczekuje na wyposażenie.....i w górę... Fajnie się prezentuje Osprzęt wstępnie przygotowany: Jak widać na załączonym zdjęciu, wszystko bez przedłużaczy serw oraz piasty śmigła waży dość przyzwoicie Mam nadzieję, że serwa które czekały ponad rok na wykorzystanie - wystarczą ( zwykłe 9-cio gramowe, odpowiedniki Tg-9). Jak powiedziała by przysłowiowa blondynka - "będą dobre, bo niebieskie - pasują do reszty" Zawiasy lotek już wklejone Tak wygląda zaczep mocujący skrzydła oraz gniazdo na bagnet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Nie potraktujcie tego za podpowiedz, ale ja płaty kleilem na stale do kadłuba. Nie żałuje, ale dziś bym to pewnie zrobił na magnesy + oryginalny łącznik na gumę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Oryginalny sposób jest wystarczający. Bardzo trudno zapleść, ale później trzyma jak trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekecaj Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Mam nadzieję, że dłuższe szczypce załatwią sprawę . Kacprze SK też wzmacniałeś "węglem", wydaje mi się, że raczej nie trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Oryginalny sposób jest wystarczający. Bardzo trudno zapleść, ale później trzyma jak trzeba. Przed każdym lotem (i jak) sprawdzasz czy guma nie sparciala i się nie wyciagnela ? moje modele w PL lezakuja w zimnym i wilgotnym miejscu, ogrzewanym poza sezonem ze 3 razy dla osuszenia. Stad moja decyzja o klejeniu płatów, ale od razu podkreslilem, żeby nie traktować tego jako podpowiedz. Mam nadzieję, że dłuższe szczypce załatwią sprawę . Kacprze SK też wzmacniałeś "węglem", wydaje mi się, że raczej nie trzeba. Myślę, ze nie trzeba, teraz juz wiem, wczesniej miałem wątpliwości. SK jest dosyć sztywny w oryginale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekecaj Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Statecznik oraz SW wzmocnione , na wszelki wypadek wkleiłem jeszcze jedno usztywnienie Zawiasy oraz dźwignie powklejane, pozostaje złożyć wszystko w całość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Kacper, jak guma nie jest mocno napięta to nie parcieje. Jakoś nie przejmowałem się tym. Może zaciągnę trrryta zamiast gumy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Pochwal się Jacku na czym stanęło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekecaj Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Prawie same dobre wieści oprócz jednej . 1. model oblatany 2. silnik pasuje jak ulał 3. pakiet 1300 w sam raz 4. zachowanie modelu w powietrzu - dla mnie rewelacja I ta jedna gorsza wiadomość: 5. silnik do naprawy Ale po kolei: 1. choć w sobotę trochę wiało, (model ustawiony i wyważony czekał) parcie na oblot było na tyle duże, że nie wytrzymałem i wyszedłem za dom - a co mi tam. Start z ręki, gdyż celowo nie montowałem podwozia. Pomimo podmuchów wiatru model spisywał się dzielnie ale nie było mowy o żadnym dokładnym trymowaniu. Po kilku minutach lądowałem "na brzuchu" w przygodnym terenie . 2.posiadany silnik okazał się strzałem w dziesiątkę - pasował idealnie do łoża w modelu i nie musiałem nic kombinować ze skłonem ani wykłonem - nawet założyłem oryginalne śmigło z kołpakiem na oblot w celu testowania. 3. do oblotu użyłem posiadany pakiet 1300 mAh 30c; okazał się zupełnie wystarczający jeśli chodzi o wagę jak i zapas energii na około 8-10 min latania. 4.jeśli chodzi o własności lotne modelu, to muszę zaczekać na trochę spokojniejsze popołudnie i wszystko poustawiać ale i tak jestem jak to teraz mówią "maga zadowolony" - tak jak sam pisałeś momentami "idzie jak wiertara", bardzo ładnie reaguje na ster kierunku, pętle robi po prostu w miejscu. Jeszcze zbyt wiele nie potrafię, ale mam nadzieje, że dzięki niemu zacznę fikać fikołki z sensem. 5. jedynie silnik zaraz po starcie dał mi trochę do myślenia - otóż dźwięk, który zaczął wydawać sprawiał wrażenie jak by ktoś wsypał do niego przynajmniej garść piachu. W pierwszym momencie pomyślałem, że może odkleił się jeden z magnesów (gdyż wcześniej model motoszybowca w którym latał zaliczył niezłego kreta po odmaszerowaniu jednego skrzydła); jednak po rozebraniu okazało się, że winne są łożyska (już zresztą zamówione) Wiem, bez filmiku się nie liczy - wstawię wieczorem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Ja miałem przypadek, że w nowym silniku ukruszył się magnes wielkości mikro który po kilku obrotach silnika zepsuł od razu łożyska. Chińczyk to chińczyk:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Super, podpowiem tylko, że możesz i dobrze przy sporym wietrze poszaleć. Załóż mu pakiet 2200 mAh, które posiadasz i nie zmieniaj nic z wyważeniem, sam pakiet załatwi sprawę. Sama przyjemność z latania Dzięki temu modelowi wiatry przestały mi być straszne i się nauczyłem latać przy każdych warunkach Jeszcze w tym tygodniu wysyłam MX2 do PL i za jakieś dwa tygodnie go porządnie oblatam bo do tej pory wisiał na ścianie Model dosyć ciężki, ale ma ogromne stery więc może być też ciekawą zabawką na wietrzne dni. Muszę w nim tylko wymienić silnik bo przy 2822 szaleństw nie będzie z tą masą. http://pfmrc.eu/index.php?/topic/39704-mx2-3d-z-hk/ Nie chcę namawiać, ale jak Cię weźmie na takie modele to też pewnie zaczniesz myśleć he he Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekecaj Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Coś jest nie tak - nie mogę udostępnić filmiku - wszystko chyba przez tego 13-tego Udało się: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Elegancko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarecki61 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Jakiej mocy jest ten silnik ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekecaj Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Według tego sklepu: http://www.kostkamodelcentrum.cz/obchod.aspx?kategorie=54&polozka=722&stranka=0&polozek=288 , to max 250W; Ja kupowałem go tutaj: http://agtom.eu/pl/silniki-bezszczotkowe/3832-silnik-bezszczotkowy-powerhd-hd2835-08-red.html, ale 4 lata temu (wtedy był jeszcze złoty) Ma tę zaletę, że otwory mocujące mają idealny rozstaw jak we wrędzę (tzn. 16x19 mm) i nic nie trzeba kombinować z montażem jak w przypadku E-MAX-a Wybrany przez Ciebie Ray powinien także pasować bez przeróbek , ma nawet podaną wyższą moc max; jak to mówią "będziesz pan zadowolony" - czekam na oblot - wyposażenie dotarło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi