Skocz do zawartości

nowa mała modelarnia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tomek aż zazdrościć ilości miejsca na modelarnię :)

Moja już prawie na ukończeniu. Pozostało zrobić blat roboczy (zastanawiam się z czego go dokładniej wykonać - deski bezsęczne sosna (?), czy ewentualnie może jakaś płyta meblowa), no i dokompletować trochę zabawek, ale to w trakcie zapotrzebowania będzie robione.

Jak będzie wykończona to podrzucę kilka fotek. :)

Opublikowano

Dla mnie podstawą w modelarni jest duży stół na środku pomieszczenia, do którego można się dostać z każdej strony :) Ułatwia to bardzo życie, a szczególnie przy pracy z większym modelem.

Opublikowano

Rafał, masz rację. Ale to jest garaż i zagospodarowanie wynika z długich i trudnych negocjacji z LP. Która zażądała, aby teoretycznie nadal się dało wjechać samochodem. Więc blaty musiały być poza światłem bramy. 

Mam mały stolik-imadło B&D, na którym mogę zapiąć deskę modelarską i postawić go na środku. Bo ten blat nie będzie pełnił funkcji deski modelarskiej, mam dwie mobilne, z parapetów z sosnowej klejonki.

Opublikowano

A ja na razie kupiłem 2 koziołki typu IKEA

lerberg-kozio__80181_PE204449_S4.JPG

i blat z płyty pilśniowej podobnej marki. Mam natomiast obiecany za darmo, jako duży odpad, blat kuchenny, nie do zdarcia, o wymiarach około 2m długi na 1m szeroki. Blat pilśniowy będzie na wierzchu, kuchenny pod spodem.

Muszę tylko opróżnić jeden pokój i miejsce na modelarnię jak znalazł; na szczęście dużo gratów tam nie mam.

Opublikowano

Tomek, pamiętaj, że blat roboczy nie równa się deska modelarska. Na deskę polecam parapety z sosnowej klejonki, na blat cokolwiek sztywnego i trwałego.

Opublikowano

A ja myślałem, że modelarnia powstała kosztem pralnio - kotłowni sądząc po rzniętej terakocie posadzki.  Gratuluje owocnych negocjacji z LP!

Opublikowano

U mnie jako stoły wybraliśmy blaty paździerzowe oklejone taką połyskową, chropowatą folią... Najgorszy możliwy pomysł, bardzo się rysują i jak się położy na to deskę modelarską (sosnowa sklejka) to niemiłosiernie się ślizga i trzeba mocować imadłem... No tak, z tym, że od lekkiego ściśnięcia robią się wżery w tym blacie od dołu.

Opublikowano

Na blat polecam klejonkę bukową z marketu. Cena jeszcze nie powala. Minusem jest maksymalna szerokość 60 cm.

Opublikowano

A deskę modelarską z czego najlepiej wykonać?

Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk

Opublikowano

Zaczynam zazdrościć ... no ale w bloku to mogę sobie tylko pomażyć.

Wysłane z mojego LG-P700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tak dziwnie wygląda ta modelarnia, bardziej szpital przypomina. Za czysto poprostu jest. Wiem wiem, to dopiero jej początek. Pył sklejkowo balsowy musi być wszędzie ;)

• Lubię to 1
Opublikowano

Tak dziwnie wygląda ta modelarnia, bardziej szpital przypomina. Za czysto poprostu jest. Wiem wiem, to dopiero jej początek. Pył sklejkowo balsowy musi być wszędzie ;)

Będzie gdzie modele leczyć :D ładnie tam u Ciebie

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.