Jump to content

Jak wykonać rozrusznik do większych silników

bart07

Recommended Posts

Witam.

W sklepach dostępne są rozruszniki do 30ccm. Jaki silnik benzynowy realnie takie coś uruchomi.

Jak wykonać większy rozrusznik? Ew. gdzie takie coś można kupić za umiarkowaną kasę.

Pozdrawiam ja wykonałem rozrusznik do silnika 50ccm z rozrusznika samochodowego od citroena berlingo ale może byc od karzdego inego np mniejszy opel corsa itp ,wspomniany rozrusznik kupisz na alegro za grosze wystarczy dotoczyc element na kołpak i włącznik .Rozrusznik który zrobiłem kręci nawet silniki 200cmm sprawdzone .Jeżeli szukasz rozruszników samochodowych to szukaj używanych koszt zakupu od 20-50zł

Używam rozrusznika ze sklepu. Miał być do 30 cm. Kręcił 50kę 2 cylindrową. Po założeniu baterii 14,8 V kręcił 100kę. Używanie tego napięcia krótkotrwałymi, kilkusekundowymi rozruchami nie zniszczy rozrusznika. Z praktyki widać , że nawet się nie rozgrzewa przy dłuższym działaniu pod obciążeniem. Uzwojenia ma nawinięte grubym, 1 mm przewodem. Kosztował mnie ok 150 zł. Myślę, że dorabianie części i koszty pozostałe robienia rozrusznika domowym sposobem są chyba nie warte zakupu gotowego. Ale to tylko moja opinia :)

Pozdrawiam

Piotr

Moim zdaniem to jest rozrusznik:

http://www.rcskorpion.pl/towar/rozrusznik-do-silnikow-spalinowych-hitrok-12v24v-dynatron-sulli/

jak go podłączysz do dwóch żelowych akumulatorów połączonych na 24V to nie ma takiego silnika, którego by nie przekręcił. ja osobiście "katuję" tylko i wyłącznie TE rozruszniki i jestem zadowolony.

A.C.

Pozdrawiam wzystkich koszt mojego rozrusznika to zakup OK 50ZŁ z przesyłką materiał na głowice aluminium i guma ok 50zł toczenie elementów głowicy i gumy w ramach pomocy koleżeńskiej (bezcenne) włącznik wykonany samodzielnie ot to wszystko przeody i klamry to groszowe sprawy

• 3 weeks later...

Zmontowałem coś takiego z rozrusznika od skutera, próba na silniku od dmuchawy do liści i silniku od mini quada, kręci bez problemu. Muszę jeszcze w jakiś sposób rozwiązać załączanie tego ustrojstwa.

post-1288-0-68726300-1392145838.jpg

• 2 months later...
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.