Motylasty Opublikowano 3 Września 2008 Autor Opublikowano 3 Września 2008 Spieszę donieść iż ToTo-0 został zbudowany i oblatany w dwóch konfiguracjach. Zastosowany napęd to "dzwonek", śmigło GWS 8X4 i pakiet 2S 1350 mA Dualsky. Konfiguracje modelu to dwa rodzaje płatów, w pierwszej model sterowany jedynie kierunkiem i wysokością, skrzydła bez lotek. Model jest bardzo stateczny, potrafi latać narowiście jak i spokojnie i dostojnie. Na pakiecie 2S 1350 mA przy oszczędnym operowaniu gazem można sie wozić w powietrzu ok 25-28 minut. W układzie bezlotkowym bez problemu kręci pętlę, przy odpowiednim rozpędzeniu z pomocą kierunku da się też i wywinąć bęczkę ( a raczej spiralę w poziomie ). Model raczej do latania na małym wietrze. W warunkach bezwietrznych wprost idealny. Konfiguracja druga powstała przez likwidację wzniosu płata i wycięcie lotek. Tu ToTo pokazuje swój "pazur". Lot plecowy, beczka bez jakich kolwiek problemów. A i przy silniejszym wietrzyku dobrze sobie radzi. Miałem też okazję polatać nim na zboczu w Bezmiechowej. Wiatr był raczej słaby jak na zbocze, ale za to nieźle nosiło. Pomimo swych "kurpulentnych" proporcji bardzo fajnie się nim szybowało. To tyle moich wstępnych obserwacji. Fotki modelu w dwóch wersjach i w locie. Lot nad Bieszczadami - Bezmiechowa. Konfiguracja bez lotek. Konfiguracja z lotkami. Myślę, że mogę spokojnie przystąpić do tworzenia pełnej dokumentacji.
remzibi Opublikowano 3 Września 2008 Opublikowano 3 Września 2008 Bardzo ladny - bardzo , podoba mi sie oj podoba . Mam walencyjne skrzydlo z lotkami 100cm - wiec za pozwoleniem autora w najblizej nieokreslonej przyszlosci zaczne klecic kadlubek na obraz i podobienstwo ale z malymi modyfikacjami pod swoje potrzeby FPV . Nie omieszkam dac ewentualnych fotek na koniec .
mlody25 Opublikowano 3 Września 2008 Opublikowano 3 Września 2008 Kiedy będą plany modelu i instrukcja? właśnie nie umiem się zdecydować który model budować RWD ZEFIREK czy TOTO wybór padł na TOTO czekam z niecierpliwością iż sezon w pełni araczej się już kończy...
Motylasty Opublikowano 3 Września 2008 Autor Opublikowano 3 Września 2008 Mam nadzieję, że w przeciągu paru dni cała dokumentacja - tzn opis, zdjęcia i plany bedą opublikowane.
diem Opublikowano 3 Września 2008 Opublikowano 3 Września 2008 Jeszcze raz oficjalnie gratuluje oblotu. W weekend mam nadzieje wyciagnac Cie na ta gorke to potestujemy? pozdrawiam
Ferq Opublikowano 6 Września 2008 Opublikowano 6 Września 2008 Największą jego wadą jest prak napedu pchającego, nowy bo każdej kraksie pewnie będzie łamał smigła, co niejest przyjemne, albo dostac jakieś podwozie. Reszta jest ok
Marcin K. Opublikowano 6 Września 2008 Opublikowano 6 Września 2008 Zawsze można założyć śmigło składane.
Motylasty Opublikowano 6 Września 2008 Autor Opublikowano 6 Września 2008 Podwozie w "perwszym" modelu nie jest aż tak bardzo potrzebne. Co do śmigła, cóż istnieje coś takiego jak propsaver.
Ferq Opublikowano 8 Września 2008 Opublikowano 8 Września 2008 Mam propsaver i jego uzyteczność z dzwonkiem tp w moim basicu jest... no właśnie, tyle że wręgi silnikowej niewyrywa.
meteor Opublikowano 8 Września 2008 Opublikowano 8 Września 2008 to skróć ośkę bo pewnie długa i zamocuj propsaver jak najbliżej rotora i nie zakładaj bóg wie jak mocnej gumki!
Motylasty Opublikowano 8 Września 2008 Autor Opublikowano 8 Września 2008 Plany modelu praktycznie ukończone, teraz pracuję nad całą dokumentacja fotograficzną i opisami. Dokumentacja pojawi się w nowym wątku na forum.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.