Motylasty Opublikowano 3 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Spieszę donieść iż ToTo-0 został zbudowany i oblatany w dwóch konfiguracjach. Zastosowany napęd to "dzwonek", śmigło GWS 8X4 i pakiet 2S 1350 mA Dualsky. Konfiguracje modelu to dwa rodzaje płatów, w pierwszej model sterowany jedynie kierunkiem i wysokością, skrzydła bez lotek. Model jest bardzo stateczny, potrafi latać narowiście jak i spokojnie i dostojnie. Na pakiecie 2S 1350 mA przy oszczędnym operowaniu gazem można sie wozić w powietrzu ok 25-28 minut. W układzie bezlotkowym bez problemu kręci pętlę, przy odpowiednim rozpędzeniu z pomocą kierunku da się też i wywinąć bęczkę ( a raczej spiralę w poziomie ). Model raczej do latania na małym wietrze. W warunkach bezwietrznych wprost idealny. Konfiguracja druga powstała przez likwidację wzniosu płata i wycięcie lotek. Tu ToTo pokazuje swój "pazur". Lot plecowy, beczka bez jakich kolwiek problemów. A i przy silniejszym wietrzyku dobrze sobie radzi. Miałem też okazję polatać nim na zboczu w Bezmiechowej. Wiatr był raczej słaby jak na zbocze, ale za to nieźle nosiło. Pomimo swych "kurpulentnych" proporcji bardzo fajnie się nim szybowało. To tyle moich wstępnych obserwacji. Fotki modelu w dwóch wersjach i w locie. Lot nad Bieszczadami - Bezmiechowa. Konfiguracja bez lotek. Konfiguracja z lotkami. Myślę, że mogę spokojnie przystąpić do tworzenia pełnej dokumentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remzibi Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Bardzo ladny - bardzo , podoba mi sie oj podoba . Mam walencyjne skrzydlo z lotkami 100cm - wiec za pozwoleniem autora w najblizej nieokreslonej przyszlosci zaczne klecic kadlubek na obraz i podobienstwo ale z malymi modyfikacjami pod swoje potrzeby FPV . Nie omieszkam dac ewentualnych fotek na koniec . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlody25 Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Kiedy będą plany modelu i instrukcja? właśnie nie umiem się zdecydować który model budować RWD ZEFIREK czy TOTO wybór padł na TOTO czekam z niecierpliwością iż sezon w pełni araczej się już kończy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 3 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Mam nadzieję, że w przeciągu paru dni cała dokumentacja - tzn opis, zdjęcia i plany bedą opublikowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Jeszcze raz oficjalnie gratuluje oblotu. W weekend mam nadzieje wyciagnac Cie na ta gorke to potestujemy? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ferq Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 Największą jego wadą jest prak napedu pchającego, nowy bo każdej kraksie pewnie będzie łamał smigła, co niejest przyjemne, albo dostac jakieś podwozie. Reszta jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 Zawsze można założyć śmigło składane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 6 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 Podwozie w "perwszym" modelu nie jest aż tak bardzo potrzebne. Co do śmigła, cóż istnieje coś takiego jak propsaver. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ferq Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Mam propsaver i jego uzyteczność z dzwonkiem tp w moim basicu jest... no właśnie, tyle że wręgi silnikowej niewyrywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 to skróć ośkę bo pewnie długa i zamocuj propsaver jak najbliżej rotora i nie zakładaj bóg wie jak mocnej gumki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 8 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Plany modelu praktycznie ukończone, teraz pracuję nad całą dokumentacja fotograficzną i opisami. Dokumentacja pojawi się w nowym wątku na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.