Amat3ur Opublikowano 1 Marca 2014 Opublikowano 1 Marca 2014 Witam, Kolega poprosił mnie bym zapytał sie na forum jaką aparaturę do 3000 zł wybrać (wstępnie myśli o Graupner MZ24 (potrzebuje co najmniej 10 kanałów)). Pozdrawiam, Piotr
polpakpol Opublikowano 1 Marca 2014 Opublikowano 1 Marca 2014 Panowie możecie mi powiedzieć czym się różni aparatura za 500-800 zł od apki za 3000 ??
cZyNo Opublikowano 1 Marca 2014 Opublikowano 1 Marca 2014 MZ24 ma super wykonanie. Drążki chodzą rewelacyjnie. Jedyny brak jaki ma (dla mnie istotny) to prawie zerowa logika przełączników. Gdyby nie to to już bym go miał. A tak to moge polecić to co mam czyli MX20. Stosunkowo tanio i w 200% bezawaryjnie. I 12 kanałów + sekwencer (na 3 kanałach) np. do opuszczania podwozia i otwierania jego pokryw.
Johny88 Opublikowano 2 Marca 2014 Opublikowano 2 Marca 2014 Ja mam ponad rok Futabe 14sg polecam w 100% , bez awaryjna i bardzo intuicyjna
esceta Opublikowano 2 Marca 2014 Opublikowano 2 Marca 2014 Radio 14 SG dobre. Szkoda, że ma tylko 5- punktowe krzywe. Mogłoby być chociaż 7 punktów kurcze
Amat3ur Opublikowano 4 Marca 2014 Autor Opublikowano 4 Marca 2014 Futaba odpada ma za drogie odbiorniki telemetryczne (telemetria musi być ) Pozdrawiam, Piotr
noker Opublikowano 4 Marca 2014 Opublikowano 4 Marca 2014 Panowie możecie mi powiedzieć czym się różni aparatura za 500-800 zł od apki za 3000 ?? kolego, tu już błędnie myślisz, bo nadajnik to jest właśnie za 500-800 zł, natomiast aparatura za 3000. Różnica jest taka, że tania nadajnik jest do tanich modeli, a droga do tych droższych. Futaba odpada ma za drogie odbiorniki telemetryczne (telemetria musi być ) a jest wogóle takie połączenie drogie radio i tanie odbiorniki?
Marcin851 Opublikowano 4 Marca 2014 Opublikowano 4 Marca 2014 Spektrum!!! Ja mogę z czystym sumieniem polecić DX18 które używam jak narazie bezawaryjnie lub DX9 - ma już głosowe komunikaty!!!
arti61 Opublikowano 4 Marca 2014 Opublikowano 4 Marca 2014 Witam. Jakiś czas temu kupiłem aparaturę do sterowania modeli RUM2 produkcji CCCP, i byłem bardzo szczęsliwy. Wychylając prawy drążek, lewy musiał poczekac aż prawy skończy, czyli wróci do tzw. neutrum. Ale gdy nad jeziorem puszczałem motorówkę na baterię miałem mokro za koszulą z radości. Panowie, ja nie odważyłbym nikomu radzić jakie radio kupić, gdyż uważam, że radio musi być dostosowane do zaawansowania modelarza a nie na odwrót. 3000 zł ? Matko z córką, jakie modele za taką kasę można budować!!!!
Kamilos Opublikowano 9 Maja 2014 Opublikowano 9 Maja 2014 MZ24 ma super wykonanie. Drążki chodzą rewelacyjnie. Jedyny brak jaki ma (dla mnie istotny) to prawie zerowa logika przełączników. Gdyby nie to to już bym go miał. A tak to moge polecić to co mam czyli MX20. Stosunkowo tanio i w 200% bezawaryjnie. I 12 kanałów + sekwencer (na 3 kanałach) np. do opuszczania podwozia i otwierania jego pokryw. Ja też uważam że ta aparaturka jest super mój kolega ją ma jest rewelacyjna.Ja co prawda miałem kupować mc-22 ale jak zobaczyłem u niego tą apke to się rozmyśliłem i zbieram na nią brakuje mi jeszcze troszeczke ale myślę że na święta bożego narodzenia będę ją miał.
elaniusz Opublikowano 10 Maja 2014 Opublikowano 10 Maja 2014 A może warto przyjrzeć się takiej propozycji: TARANIS Cena bardzo przystępna a ograniczeń konfiguracji nie ma.
cZyNo Opublikowano 10 Maja 2014 Opublikowano 10 Maja 2014 Nie wiem czy warto czy nie. Ja i tak bede proponował każdemu Graupnera bo do technologii HOTT mam całkowite zaufanie. Ograniczeń w programowaniu tez raczej nie mam
Viper Opublikowano 10 Maja 2014 Opublikowano 10 Maja 2014 Ja zaczynałem od Graupnera, co prawda mx 12, więc stara technologia. Radio z pewnością dobre, firma szacowna, ale kompletnie nieergonomiczne, przynajmniej dla mnie. Potem przesiadłem się na 9 kanalowego Jr-a, najpierw w 35mHz a potem 2,4GHz i to był strzał w dziesiatkę, jak to sie mówi od pierwszego wejrzenia, od pierwszego dotknięcia stałem się fanem tej firmy. Radio łopatologiczne z olbrzymimi mozliwościami, doskonale leżące w dłoniach, niezawodne, łatwo ustawialne. Obecnie zaczynam rozglądać sie za nowością Jr-a, czyli nowymi nadajnikami serii XG (6, 7, 8, 11, 14, 28 kanałów) w nowej technologii dmss z szyną XBUS, sterowanie i telemetria w czasie rzeczywistym po dwóch niezależnych kanałach, w standardzie odbiorników jest wmontowane monitorowanie pakietu, inne opcje telemtryczne wymagają osobnych końcówek. Najlepiej przed podjęciem decyzji nie bazować na suchych faktach, czy opiniach osób trzecich, tylko dobrać się do aparatury i sprawdzić jak leży w dłoniach i jak wygląda menu, czy odpowiada własnym gustom i dopiero wtedy podejmować decyzję, generalnie do większości standardowych zastosowań czy to będzie Jr, Hitec, Futaba, Graupner, Jeti, Spektrum czy inna firma to na obecnym etapie zaawansowania spełni pokładane w niej nadzieje.
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 10 Maja 2014 Opublikowano 10 Maja 2014 Po ponad 2 latach maglowania systemu HOTT graupnera na obecną chwilę polecam MZ-24 HOTT ma wszystko czego dusza zapragnie. i do tego całą gamę sensownych odbiorników . Od 6 do 16 kanałów z bardzo rozbudowanymi funkcjami . A jeśli ktoś kocha elektryczne heli odbiornik z żyro i regulator z telemetrią i serwa zero dodatkowych kabelków do żyroskopów i wszystkie ustawienia z radia ...
Johny88 Opublikowano 13 Maja 2014 Opublikowano 13 Maja 2014 Panowie kolega zadał pytanie 2 miesiące temu i już się nie odzywa - mysle, że nasze słowe są jak krew w piach :P:P A kto co poleca to na tyle już się znamy. Podział będzie zawsze jeden graupner drugi futaba trzeci sanwa a czwarty wymyśli taranisa dla oryginalności .... A jeszcze innym doradzi żeby kupić turnigy bo jest tak samo dobre ... 1
pmaverick Opublikowano 14 Maja 2014 Opublikowano 14 Maja 2014 Nikt nie wspomniał o Hitec Aurora 9 Może już nie pierwszej młodości bo na rynku jest od kilku lat, ale użytkuję od dwóch lat i złego słowa nie mogę powiedzieć. Przejrzysty, prosty w programowaniu, sprawdzony i niezawodny. Dziewięć kanałów, pełna telemetria w opcji po dokupieniu hub'a. Czujniki telemetryczne są tanie i naprawdę niezłe. Latam na Vario Hitec'a i bardzo to sobie chwalę. Sam nadajnik jest ergonomiczny i wygodny. No i za 1500-1600 zł kupisz już z hubem do telemetrii i kompletem czujników.
Motylasty Opublikowano 14 Maja 2014 Opublikowano 14 Maja 2014 Pytanie do pmaverick. Napisałeś że latasz z Vario Hiteca, czy to vario można bezpośrednio wpiąć w Optimę, czy jednak wymaga połączenia przez hub. ? Generalnie potrzebne mi tylko vario, nic więcej.
Czaro Opublikowano 14 Maja 2014 Opublikowano 14 Maja 2014 A jeszcze innym doradzi żeby kupić turnigy bo jest tak samo dobre ... "tak samo dobre" wziąłbym w cudzysłów.
Rekomendowane odpowiedzi