Mieciu11 Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Witam tydzieńtemu zamówiłem elektronike do mojego modelu. Wszystko było dobrze, do puki na trackingu pokazało mi się to : 2014/3/3 0800 SCS-EU HUB CUSTOMS HOLD FOR RANDOM CHECK Czy z tego wynika że będę musiałzapłacić Vat i Cło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Prawdopodobnie tak. Mi sie to zdarzyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mieciu11 Opublikowano 4 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 A jak będzie wyglądać zapłata Vatu. Przyjdzie listonosz i to jemu będę musiał zapłacić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Z urzędu celnego dostaniesz pismo, będziesz miał wszystko tam wyjaśnione. Zapewne będą chcieli otrzymać dowód zakupu- jego wartość, oraz opis zakupionego towaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Co Ci pokazuje na śledzeniu w polskiej poczcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mieciu11 Opublikowano 4 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Na polskiej poczcie po wpisaniu kodu wychodzi "Brak danych o tej przesyłce w okresie 30 ostatnich dni " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Koledzy, bez paniki. 1. Przesyłki od osób prywatnych do prywatnych (tak jest chyba w przypadku HK - wysyła "osoba prywatna"), oznaczona jako gift nie podlega cłu i vat do kwoty 45euro. 2. Zgodnie z przepisami celnicy mają obowiązek oclić paczki powyżej 150 euro, niżej mogą, ale nie muszą. Z tego własnie korzystamy. 3. VAT jest doliczany do przesyłek o wartości oclonej przesyłki przekraczającej 22 euro. Czyli zamawiając towary poniżej 22 (45) euro nie ryzykujemy VAT, do 150 euro zależy od celnika, powyżej 150 euro - powinniśmy zapłacić. Wartość przesyłki jest liczona razem z kosztami przesyłki (całość opłaty). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Jeśli jednak ktoś trafi do Urzeu Celnego to trzeba czekać na pismo od nich, gdzie będzie numer magazynowy. Na podstawie tego numeru piszemy maila, jest napisany w dokumencie, załączamy screen lub pdf z zamówienia w sklepie i paypala. Na podstawie przelewu z paypala,czyli jak Bartek pisze, również z kosztów przesyłki jest liczony vat i dostajemy paczkę za pobraniem na taka kwotę. Tragedii nie ma, tylko trzeba jeszcze poczekać tydzień na paczkę, bo mniej więcej o tyle to się przedłuży. Paczki ze sklepów w Uni Eropejskiej, czyli np HK, Europe Warehause nie trafią do UC bo już mają wliczony vat w swojej cenie po wejściu do Uni. Macku dziwne, że nie masz info z poczty polskiej. Wg mnie paczka nie weszła do Polski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Paczki nie ma w PL, bo to nie jest polski Urząd Celny, tylko europejski, gdzieś tam, gdzie paczka wleciała do EU. VAT unijny zapłaci HK i powiadomi zamawiającego. Trzeba będzie dopłacić HK. Przynajmniej u mnie tak było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mieciu11 Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Przyszło mi kolejne powiadomienie: WAITING DUTIES & TAXES PAYMENT TO BE SETTLED FROM CONSIGNEE Czyli chyba do zapłaty. Czyli jeśli paczka jest gdzieś w europie to vat ureguluje mi HK a ja będę musiał im oddać. A Vat unijny jest taki sam jak w polsce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Nie, w różnych krajach jest różny, np w Niemczech 19%, w UK nie pamiętam... A jak sprowadzałem z USA książki i taki elektroniczny przyrząd, to przed dostarczeniem towaru przez firme (bodaj to był Fedex) dostałem maila i telefon, ile muszę przelewem wpłacić cła (oni występowali w UC w moim imieniu) na konto polskiego UC, oraz przesłać im skan, a potem przy odbiorze zabrali oryginał czy kopię/już nie pamiętam, przelewu ode mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Przy zamówieniu w HK wybierasz z menu jaka kwota ma być napisana na pudełku. Domyślnie jest to 30%. Nic nie stoi na przeszkodzie aby ustawić 100%. Ja tak robię. W Banggood tego nie ma, albo jeszcze nie znalazłem i wartość na pudełku jest sporo zaniżona, co mnie osobiście denerwuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Jarku, napisałem to co znalazłem w opisie polskiego prawa. Ponieważ zamawianie w chinach jest bardzo atrakcyjne, przeanalizowałem ryzyko "owatowania" i innych kosztów. Na paczkach z HK mam podaną kwotę w 100%, opis "hobby parts" i "gift". Nie chcę nikogo naciągać. Podaje pełną wartość przesyłki. Prowadzę działalność i nie zaryzykuję postępowania karno skarbowego dla 100zł "zaoszczędzonych" na swoim hobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Howgh! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi