SP7GTA Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zdjęcia poszły na PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 A szkoda ,bo chętnie byśmy obejrzeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeo Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zdjęcia poszły na PW Wrzucić jak możesz na forum aby ogół mógł zobaczyć :-) Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SP7GTA Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Koledzy to nie mój temat. Myślę, że Zbyszek się nie obrazi. Jak są takie sugestie ,to proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 Jak tam z oblotem, bo temat troszeczkę ucichł. Podoba mi się konstrukcja modelu, śledzę poczynania od początku, ale jestem ciekawy jak to lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SP7GTA Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Jak tam z oblotem, bo temat troszeczkę ucichł. Podoba mi się konstrukcja modelu, śledzę poczynania od początku, ale jestem ciekawy jak to lata. http://youtu.be/AzH9uRQ0uCY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 W locie prezentuje się naprawdę świetnie. Gratuluję!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Witam i dzięki za prezentację ,naprawdę wspaniale lata. Jestem ciekawy ,co modelem Zbyszka ,bo temat coś przycichł, a model też warty uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łasica Opublikowano 28 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Świetny model - piękny i fajnie lata. Konstrukcja 10x bardziej ambitna od mojej. Co do mojego oblotu - jakkolwiek dziwnie to zabrzmi - nie mam kiedy go przeprowadzić; albo czas albo pogoda mnie nie puszczają. No, może jeszcze brak determinacji. Wszystko poustawiane, tylko jechać na lotnisko i rzucać. Może przyszła sobota... Zważyłem ustrojstwo - z pakietem 1004g; bez - 819g. Jest nieźle, chociaż na pewno da się lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łasica Opublikowano 20 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 To lata! Nie mam filmiku z oblotu bo nie udało mi się żony wyciągnąć na lotnisko, ale lata - powoli i dostojnie:) Trochę zadzierał podczas dodawania gazu - skorygowałem skłon (niestety dopiero w domu - nie miałem narzędzi na miejscu) i przy kolejnym locie będzie lepiej. Usterzenie V się sprawdza - dość tak nawet udało mi się je ogarnąć w aparaturze i w sumie nie widzę różnicy w sterowaniu w stosunku do poprzedniego modelu - RWD-5. Obecne śmigiełko to przycięte 9x4,5 (mimo całej swej "mądrości" źle sobie wymierzyłem wysokość zamocowania silnika); docelowo kupię 9x6 (do przycięcia) lub 8x6 (obejdzie się bez przycinania). Zawiasy z UHU Por się u mnie nie sprawdziły - naderwałem jeden w trakcie lotu lub lądowania; przerobiłem na sprawdzone - z taśmy klejącej:) Załączam plany w pdf - niestety nie są kompletne - nie przenosiłem na nie dźwigarów i innych prostych elementów (przerysowywałem ze SketchUp prosto na materiał). Nie dam rady załączyć planów w sketchup w tym poście - jeśli jest ktoś chętny to podeślę na maila. 2.14_weasel_v_clark_y_caly.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SP7GTA Opublikowano 21 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 Czekamy na fotorelację z lotu lub film Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 8 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Co słychać? Łasica lata? Zarzuć jakieś zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łasica Opublikowano 20 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Co słychać? Łasica lata? Zarzuć jakieś zdjęcia. Witam po długiej przerwie - regularnie zaglądałem na forum, ale czasu mam mało i zarzuciłem pisanie na rzecz zmagań z tworzywem. Łasica wykonał jeszcze dwa poprawne loty po drobnych naprawach i wylądował na szafie. Międzyczasie przerzuciłem się na inne - mniejsze latadła (wożone w skrzyneczce w samochodzie - Patyczak i MiniSwift - aby móc sobie polatać w drodze z pracy). 140cm rozpiętości bez możliwości złożenia skrzydeł to jednak dla mnie mało wygodne rozwiązanie i dlatego Łasica stracił swój urok... Odzyskał go niedawno za sprawą podłapania bakcyla na FPV. Zmiany w modelu: - belka ogonowa z grubszej rury z tkaniny węglowej 3M (18/16mm) odejmowana od kadłuba (poprzednia była zbyt mało sztywna na skręcanie ; wykręcało całym usterzeniem przy gwałtownych ruchach drążkiem) - przerobienie usterzenia na odejmowane - przeróbka skrzydła na dzielone - usunięcie popychaczy i przeniesienie serw sterujących usterzeniem z kadłuba na usterzenie Powyższe zmiany umożliwiają relatywnie łatwy demontaż i transport Łasicy w skrzyneczce 720x220x150mm (się robi) - całkiem znośnie :-) - dodatkowe 35g na ogonie podyktowało konieczność dociążenia przodu dodatkowym pakietem (w sumie na plus - dłuższy czas lotu się przyda; 2200 na zasilanie silnika, serw, odbiornika, FC, OSD, kamery i nadajnika 5,8 GHz byłoby trochę mało) - dodanie kamerki i nadajnika 5.8 GHz - dodanie CC3D na OpenPilot - stabilizacja plus dane do OSD - dodanie MinimOSD z wyświetlaniem napięcia pakietu, sztucznego horyzontu i innych przydatnych danych. Oblot planowany na... najbliższe "wolne" 2h. Rodzina mi się powiększyła, co przetasowało moje priorytety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Czy Łasica ma dalszą historię? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi