dziobak Opublikowano 4 Czerwca 2014 Opublikowano 4 Czerwca 2014 A szkoda ,bo chętnie byśmy obejrzeli.
Xeo Opublikowano 4 Czerwca 2014 Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zdjęcia poszły na PW Wrzucić jak możesz na forum aby ogół mógł zobaczyć :-) Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk
SP7GTA Opublikowano 4 Czerwca 2014 Opublikowano 4 Czerwca 2014 Koledzy to nie mój temat. Myślę, że Zbyszek się nie obrazi. Jak są takie sugestie ,to proszę.
dziobak Opublikowano 17 Czerwca 2014 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Jak tam z oblotem, bo temat troszeczkę ucichł. Podoba mi się konstrukcja modelu, śledzę poczynania od początku, ale jestem ciekawy jak to lata.
SP7GTA Opublikowano 28 Czerwca 2014 Opublikowano 28 Czerwca 2014 Jak tam z oblotem, bo temat troszeczkę ucichł. Podoba mi się konstrukcja modelu, śledzę poczynania od początku, ale jestem ciekawy jak to lata. http://youtu.be/AzH9uRQ0uCY
KamilDudek Opublikowano 28 Czerwca 2014 Opublikowano 28 Czerwca 2014 W locie prezentuje się naprawdę świetnie. Gratuluję!!
dziobak Opublikowano 28 Czerwca 2014 Opublikowano 28 Czerwca 2014 Witam i dzięki za prezentację ,naprawdę wspaniale lata. Jestem ciekawy ,co modelem Zbyszka ,bo temat coś przycichł, a model też warty uwagi.
Łasica Opublikowano 28 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 28 Czerwca 2014 Świetny model - piękny i fajnie lata. Konstrukcja 10x bardziej ambitna od mojej. Co do mojego oblotu - jakkolwiek dziwnie to zabrzmi - nie mam kiedy go przeprowadzić; albo czas albo pogoda mnie nie puszczają. No, może jeszcze brak determinacji. Wszystko poustawiane, tylko jechać na lotnisko i rzucać. Może przyszła sobota... Zważyłem ustrojstwo - z pakietem 1004g; bez - 819g. Jest nieźle, chociaż na pewno da się lepiej.
Łasica Opublikowano 20 Lipca 2014 Autor Opublikowano 20 Lipca 2014 To lata! Nie mam filmiku z oblotu bo nie udało mi się żony wyciągnąć na lotnisko, ale lata - powoli i dostojnie:) Trochę zadzierał podczas dodawania gazu - skorygowałem skłon (niestety dopiero w domu - nie miałem narzędzi na miejscu) i przy kolejnym locie będzie lepiej. Usterzenie V się sprawdza - dość tak nawet udało mi się je ogarnąć w aparaturze i w sumie nie widzę różnicy w sterowaniu w stosunku do poprzedniego modelu - RWD-5. Obecne śmigiełko to przycięte 9x4,5 (mimo całej swej "mądrości" źle sobie wymierzyłem wysokość zamocowania silnika); docelowo kupię 9x6 (do przycięcia) lub 8x6 (obejdzie się bez przycinania). Zawiasy z UHU Por się u mnie nie sprawdziły - naderwałem jeden w trakcie lotu lub lądowania; przerobiłem na sprawdzone - z taśmy klejącej:) Załączam plany w pdf - niestety nie są kompletne - nie przenosiłem na nie dźwigarów i innych prostych elementów (przerysowywałem ze SketchUp prosto na materiał). Nie dam rady załączyć planów w sketchup w tym poście - jeśli jest ktoś chętny to podeślę na maila. 2.14_weasel_v_clark_y_caly.pdf
robertus Opublikowano 8 Maja 2015 Opublikowano 8 Maja 2015 Co słychać? Łasica lata? Zarzuć jakieś zdjęcia.
Łasica Opublikowano 20 Lipca 2015 Autor Opublikowano 20 Lipca 2015 Co słychać? Łasica lata? Zarzuć jakieś zdjęcia. Witam po długiej przerwie - regularnie zaglądałem na forum, ale czasu mam mało i zarzuciłem pisanie na rzecz zmagań z tworzywem. Łasica wykonał jeszcze dwa poprawne loty po drobnych naprawach i wylądował na szafie. Międzyczasie przerzuciłem się na inne - mniejsze latadła (wożone w skrzyneczce w samochodzie - Patyczak i MiniSwift - aby móc sobie polatać w drodze z pracy). 140cm rozpiętości bez możliwości złożenia skrzydeł to jednak dla mnie mało wygodne rozwiązanie i dlatego Łasica stracił swój urok... Odzyskał go niedawno za sprawą podłapania bakcyla na FPV. Zmiany w modelu: - belka ogonowa z grubszej rury z tkaniny węglowej 3M (18/16mm) odejmowana od kadłuba (poprzednia była zbyt mało sztywna na skręcanie ; wykręcało całym usterzeniem przy gwałtownych ruchach drążkiem) - przerobienie usterzenia na odejmowane - przeróbka skrzydła na dzielone - usunięcie popychaczy i przeniesienie serw sterujących usterzeniem z kadłuba na usterzenie Powyższe zmiany umożliwiają relatywnie łatwy demontaż i transport Łasicy w skrzyneczce 720x220x150mm (się robi) - całkiem znośnie :-) - dodatkowe 35g na ogonie podyktowało konieczność dociążenia przodu dodatkowym pakietem (w sumie na plus - dłuższy czas lotu się przyda; 2200 na zasilanie silnika, serw, odbiornika, FC, OSD, kamery i nadajnika 5,8 GHz byłoby trochę mało) - dodanie kamerki i nadajnika 5.8 GHz - dodanie CC3D na OpenPilot - stabilizacja plus dane do OSD - dodanie MinimOSD z wyświetlaniem napięcia pakietu, sztucznego horyzontu i innych przydatnych danych. Oblot planowany na... najbliższe "wolne" 2h. Rodzina mi się powiększyła, co przetasowało moje priorytety.
Rekomendowane odpowiedzi