tomasz.smolarek Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Regulator z zestawu pewnie miał wytrzymałośc do 20A, po zmianie śmigiełka na APC 6x5,5 zwiększył się pobór prądu twój styl latania się nieco zmienił z leniwego toczenia na bardziej szybsze loty i to razem wykończyło ten regulator. Jak będziesz kupował to tak z lekkim zapasem weź 30A. Mógłbym ci porzyczyć regulator ale kwestia odbioru pewnie kłopotliwa? jak nie daj znać. Rozebrałem dziada: http://1drv.ms/QtjZXe Totalny noname. Do wymiany. Kabelki zasilające odbiornik były przymocowane na ... klej. Porażka. Grzegorzu, zamówiłem model u Mirka z Lublina, więc będę robił większe zakupy. Chętnie bym pożyczył by polatać, ale nie chcę nadużywać twojej gościnności. Jutro wieczorem być może będę w Waw. U mnie z powodzeniem lata Dualsky 22A Lite (ma założone takie samo śmigło jak Ty, regiel nawet się specjalnie nie rozgrzewa, obadamy co będzie, jak przyjdą upały .) Też miałem na początku przeboje z regulatorem - ot uroki RTF... Taki: http://www.nastik.pl/dualsky-xc22lite-p-4104.html ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz2012 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Jak będziesz w W-wie daj znać i zapraszam, zrobisz zakupy to oddasz. A na marginesie co zamówiłaś u Mirka, mam jego modele więc mógłbyś zobaczyć latacze Mirka w realu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz.smolarek Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Chciałem Extrę 300, ale namówił mnie na Mikrusa Termic. Wydaje się że jest prostszy do złożenia na początek, jak dla mnie. Relację zdjęciowo-tekstową przygotuję oczywiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Taki: http://www.nastik.pl/dualsky-xc22lite-p-4104.html ? Tak, dokładnie taki. No ale nie wiem, czy Tobie on wystarczy, skoro rozbudziłeś w sobie duszę akrobaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz.smolarek Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Tak, dokładnie taki. No ale nie wiem, czy Tobie on wystarczy, skoro rozbudziłeś w sobie duszę akrobaty Pewnie kupię 30A, jak radzi Grzegorz, np taki: http://abc-rc.pl/ABC-Power-ESC-30A Wygląda solidnie. Mirek zaleca identyczny do swojego modelu, który - mam nadzieję - kiedyś poleci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz2012 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Extra 300 fajny model ale z niej taka narwista sztuka więc na początek faktycznie lepszy mikrus. Jak polatasz balsiakiem to zobaczysz różnicę. Też go mam i zabawa naprawdę przednia, model naprawdę łatwy do złożenia a satysfakcja z własnoręcznej pracy najważniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz.smolarek Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Wiem, że dobrze radzisz Na razie się zastanawiam jak podłączyć nowy regulator w Pioneerze. Ciąć kable od starego ESCa i montować nowy w środku modelu czy może rozpruć kadłub i montować go na zewnątrz, dla lepszego chłodzenia? BTW ktoś z was używa regulatorów ABC? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 To "ABC" - to jakiś rebrand jest... Podejrzewam, że środku siedzi to samo co w popularnych reglach z Hobbykingu. Po co chcesz kable ciąć? Silnik jest podłączony przez 3 goldy 3mm. Odłączasz stary regiel, odlutowujesz od niego goldy i dean prądowy, potem lutujesz do nowego. Co do wywalania na zewnątrz - zobacz najpierw jak mocno będzie się grzał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz.smolarek Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 U mnie to wygląda tak: http://1drv.ms/QkHTEv Jak wyciągnę te goldy to nie podłączę nowych, za mało wystają. Nie przychodzi mi nic do głowy poza ucięciem i zamontowaniem nowych wtyczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Mieszałeś coś z silnikiem? Jakieś naprawy w okolicach jego łoża? Jeśli nie - to spróbuj te kable od silnika trochę bardziej wyciągnąć. Do podłączenia/odłączenia regla wystarczy, żeby wystawały na tyle, żeby je chwycić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz.smolarek Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Nic nie robiłem z silnikiem. Kabelki wyglądają na oryginalnie za krótkie; podłączone przed sklejeniem kadłuba. Chyba najlepiej będzie jeżeli odlutuję kable od ESCa i dam nowy złączki na reglu i kablach. Takie 3 mm wystarczą? http://abc-rc.pl/p/11/2741/wtyki-gold-3mm-para-konektory--zasilanie-akcesoria.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz2012 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Nalerzało by uciąć kable tuż za starym regulatorem i dolutować goldy. Jak weźmiesz model to zrobimy to w 5minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz.smolarek Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Grzesiek, ty jesteś złoty chłopak. Aż mi głupio nadużywać twojej gościnności... Czy taki ESC będzie dobry: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__32455__Turnigy_AE_30A_Brushless_ESC_EU_warehouse_.html ? Rozglądam się na razie. Chcę skompletować większą paczkę z magazynu EU i porównać cenowo z abc-rc czy innym polskim sklepem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz2012 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Ja osobiście używam reguatorów Mystery blue series lub ich kopi z napisem HK, dokupiłem kartę do programowania i mam spokój. Są różne opinie na temat tych regulatorów ale póki co jeszcze mnie nie zawiodły. Dobre też są Turningy Plush. Tomek bez krępacji wpadaj załatwimy sprawę i będziesz mógł latać aż zrobisz zakupy. Wiem jak to jest jak model leży, pogoda sprzyja i nie da się polatać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz.smolarek Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Ja osobiście używam reguatorów Mystery blue series lub ich kopi z napisem HK, dokupiłem kartę do programowania i mam spokój. Są różne opinie na temat tych regulatorów ale póki co jeszcze mnie nie zawiodły. Czyli taki: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__9483__Mystery_30A_BEC_Brushless_Speed_Controller_Blue_Series_.html Dobre też są Turningy Plush. Czyli taki: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__2164__TURNIGY_Plush_30amp_Speed_Controller.html Przeglądam dostępność w HK EU i jest tragedia - nic, co warte kupienia nie jest dostępne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 A kto lata bixlerem na silniku - to szybowiec Silnik jest wyciągarką. Po takim wożeniu w d. dostaje nie tylko ESC ale i sam silnik, który w wieżyczce ma słabe chłodzenie. Tomek - kup Handymana. Fajny akrobat na 2gi model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz.smolarek Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Too late. Drugim modelem będzie mikrus termik, a trzecim extra. 5 minut ognia na silniku to chyba nie za dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz2012 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Dokładnie te pozycje ale uzywam w różnym amperażu. W pozycji pierwszej często używam kopi z napisem Hk, nieco tańszy ale karta do programowania też pasuje więc spoko. ''bart07'' masz rację kto lata non stop na silniku ? ale początkujący zawsze chce spróbować wszystkiego i niestety loty są raczej silnikowe non stop, praktyka przychodzi z czasem i nowe modele również. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz.smolarek Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Dla ustalenia uwagi: nie latam non stop na silniku. Potrafię szybować i latać na lekkim gazie (mówię o modelu, nie o sobie ;-)). Po prostu zamarzyło mi się porobić kilka pętli. Musiałem więc wyprowadzić model wyżej i nadać mu nieco prędkości. Niestety, dla RTFowego ESCa było to za dużo. Jak koledzy zapewne zauważyli kolejny model też nie będzie wyczynowy, tylko szybowcowy, o ile mogę tak powiedzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyś63 Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Witam Mój Pionier zakończył żywot. Zaliczył konkretnego kreta – złamana belka ogonowa, wyłamane mocowanie skrzydeł, totalnie rozkwaszony nos. Na szczęście uratowana elektronika, którą można wykorzystać w innym modelu. W związku z tym mam kilka pytań: - dotyczące lotu - od pewnego czasu model w locie szybowcowym miał tendencje do dużego pompowania i przepadania. Właściwie w locie szybowcowym ( bez silnika) nie można było nim wylądować. Gwałtownie zadzierał nosa, a następnie przepadał. Druga sprawa w kwestii lotu model miał tendencje do skręcania w lewo i mimo regulacji wykłonu silnika oraz trymowania lotek i steru kierunku nie udało się to do końca tzn. do katastrofy wyregulować. Latałem tym modelem od dwóch lat i wydawało mi się, że już mam go opanowanego. Jednak modelarstwo uczy pokory - drugie pytanie dotyczy gratów z pioniera – był to model kupiony, jako gotowy do lotu. W związku z tym mam pytanie czy silnik, serwa, rygiel można użyć w modelu SkySurfer 1400mm Posiadam taki w wersji KIT. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi