ahaweto Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Wiosenna promocja http://www.abcrc.pl/Commander-F3A-GM049XM . Grzechem byłoby nie skorzystać Model przyszedł bardzo solidnie zapakowany. Wszystkie elementy w foliowych woreczkach zabezpieczone przed przesuwaniem się w kartonie. Drobne elementy w osobnych ponumerowanych woreczkach. Wykonanie elementów bardzo dobre. Planuję zainstalować takie wyposażenie: silnik KEDA 36-12XL 770kv śmigło 11x8 pakiet 3300 4S 25C regulator Turnigi 60A serwa 4szt Tower Pro MG16 Wcześnie miałem z tej firmy Handymana. Bardzo fajny model. Pozawalał na szaleństwo i z tego powodu... poległ. Commander to już inna klasa. W tej cenie bardzo dobra oferta. Warto. Oblot nie wcześniej jak w miesiącach letnich.
team_badboy Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Witam ,szukam modelu drugiego do nauki akrobacij po motoszybowcu Pioneer 1400,wlasnie z F3A na poczatek tez mi wpadl w oko ten model mam pytanko, na poczatek lepszy bedzie wiekszy ten Commander F3A czy mniejszy SUNRISE F3A ,kolega mial i powiedzial ze zaszybki dla niego byl he.
przytek Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Witam ,szukam modelu drugiego do nauki akrobacij po motoszybowcu Pioneer 1400,wlasnie z F3A na poczatek tez mi wpadl w oko ten model mam pytanko, na poczatek lepszy bedzie wiekszy ten Commander F3A czy mniejszy SUNRISE F3A ,kolega mial i powiedzial ze zaszybki dla niego byl he. Hej Mam Sunrise i absolutnie odradzam. Jest bardzo ładny i tyle. Na tym jego zalety się kończą. W powietrzu jest beznadziejny. Lata- to fakt. Wisi na sciane od roku. W tej wielkości modelu (jak Sunrise) duzo lepiej spisują się konstrukcje typu Extra 260 itp. Latają dobrze i dobrze wykonują akrobację. Ten Commander jest dużo wiekszy i cięższy i jest szansa że w powietrzu będzie zachowywał się chociaż trochę jak f3A Ładny !!!
ahaweto Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Nie mam takich pływaków . Synowie Adama (z Podlasia) wyposażyli Acromastera w pływaki i całkiem sobie dobrze radzi. Czy z tym modelem jest to możliwe? Nie wiem jakby się zachowywał na wodzie i w powietrzu.
modevil Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Będę na dniach zamawiał ten model i zastanawiam się nad serwami - mam cztery nieużywane GWS Naro BB Pro w wersji cyfrowej. Niby trochę małe bo tylko 13 g i 2 kg momentu ale może dadzą radę? A może kupić coś większego - na forum widziałem że ktoś lata z Hitec HS-81.
ahaweto Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Nabyłem takie serwa http://abc-rc.pl/Serwo-Abc-Power-SD-17MB Wypróbowałem je na stole podłączone do odbiornika. Jestem zadowolony bo w stosunku do serw z metalową przekładnią innych producentów których wcześniej używałem, te chodzą bardzo cicho. Idealnie pasują do mocowań jakie zastosował producent w modelu. Otwory we wrędze silnikowej mają rozstaw 25x25mm. Średnica kołpaka wynosi 63mm.
ahaweto Opublikowano 1 Maja 2014 Autor Opublikowano 1 Maja 2014 W numerze 01/2014 FMT ukazał się artykuł opisujący Commandera. Żeby zamontować silnik Keda który ma średnicę zewnętrzną 38mm musiałem delikatnie z ukosować prostą krawędź górnego elementu komory silnikowej, gdyż część wirująca silnika ocierała o tę krawędź. Jak widać, po zamontowaniu silnika ma on fabrycznie nadany skłon i wykłon. Po zamontowaniu kołpaka w widoku z góry widać że wykłon jest troszkę większy niż potrzeba. Zapewne po to żeby móc ewentualnie go zmniejszyć wg. własnych preferencji. Piasta śmigła musi być troszkę dłuższa niż standardowe piasty. Również w w/w artykule jest o tym mowa. Pasta dostarczona z silnikiem KEDA pasuje na styk. Na zdjęciu widać o ile jest dłuższa od popularnej piasty Tower Pro. Jednak żeby zachować luz pomiędzy kołpakiem a przodem kadłuba musiałem do otworu w piaście pod oś silnika wkleić malutką nakrętkę M2,5 z zeszlifowanymi rogami. Jest jeszcze inna metoda dopasowania piasty do silnika. Również i o tym jest opisane w w/w artykule. Czoło kadłuba ma grubość ok. 17mm. Można to czoło do swoich potrzeb zeszlifować.
modevil Opublikowano 14 Maja 2014 Opublikowano 14 Maja 2014 A tutaj recenzja modelu na RCuniverse.com: http://www.rcuniverse.com/magazine/article_display.cfm?article_id=1516
mario70 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Mój sposób zamontowania silnika - przeróbka na tylne mocowanie na krzyżaku:
ahaweto Opublikowano 1 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 1 Czerwca 2014 Bardzo pomysłowe. Zrobiłeś całkiem nowe łoże, mocniejsze i dodatkowo wszystkie połączenia wzmocniłeś. Klej czy żywica ?
allidan Opublikowano 3 Czerwca 2014 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Model bardzo fajny , latam nim 2 sezony , radzę wzmocnić łoże silnika ponieważ producent oszczędzał na kleju , oraz wzmocnić podwozie jeśli model bedzie ladował na trawie.
ahaweto Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 3 Czerwca 2014 Dawid jakie dałeś wyposażenie ?
allidan Opublikowano 5 Czerwca 2014 Opublikowano 5 Czerwca 2014 Regulator ESC Redox 80A 2-6S (taki miałem na stanie) Silnik- Redox 2500/1000- (miałem taki na stanie ), na silnik nie narzekam ale mógłby być troszkę mocniejszy Bateria-lipol 4s 2600. Latałem też na 3s ale brakuje mocy z tym setupem.
ahaweto Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Autor Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Niestety od ostatniego wpisu nie wykonałem żadnego ruchu. Tłumaczeniami nie będę Was zanudzał
Pablo_433 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Adam czy serwa ABC POWER miałes w użyciu czy to są pierwsze Twoje
mario70 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Dwie małe uwagi ode mnie po 3 miesiącach latania tym modelikiem - dotyczą podwozia. Jak pisał kol. allidan, rzeczywiście warto wzmocnić półkę podwozia głównego - trzeba podciąć trochę styropian i zalać żywicą spojenia. Ja myślałem, że to śruby się poluzowały a to cała półka się ruszała. I podobnie z kółkiem ogonowym - kilka ostrzejszych manewrów na trawiastym lotnisku i ta sklejeczka do której mocuje się podwozie ogonowe po prostu odpadła - też wymaga konkretnego wzmocnienia. A tak poza tym modelem lata się bardzo sympatycznie. Do treningów klasycznej akrobacji idealny.
Rekomendowane odpowiedzi