wojt1125 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Cześć, buduję właśnie obły kadłub do szybowaca w skali 1:4 i chcę go okeić balsą metodą klepek. W związku z tym mam kilka pytań: 1. Jakiej szerokości paski wycinać (oklejam balsą 3mm)? 2. Jak dobrać zwężenie klepek (bo nie mogą to być prostokąty)? Wiem, że na ogonie trzeba policzyć proporcję obodów wręg na końcach klepek i w ten sposób dobrać zwężenie, ale jak 'trafić' z kształtem np. na nosie? 3. Jakiego kleju używać? 4. Podczas wycinania pasków z deski balsy trzeba ją ścinać pod kątem (inaczej powstają szpary między paskami po przyklejeniu do wręg). W jaki sposób to najlepiej zrobić. A może lepiej szlifować wycięte paski pod kątem? Pewenie ktoś kto oklejał kadub w ten sposób ma już sprawdzone metody, chętnie poczytam. Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 A musi być klepka ? Może ta technologia Ci podejdzie - http://aeromaniacs.free.fr/forum/viewtopic.php?f=47&t=1825 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojt1125 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 No niestety musi być. Nie chę tu wyjaśniać dlaczego, będę po prostu wdięczny za wskazówki jak zrobić to dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masło Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 A gdybyś eksperymentował z klepkami zrobionymi z papieru? Metodą prób i błędów (oczywiście wspierając się obliczeniami obwodu) układał nie na szkielecie różne kształty klepek mocując je np. taśmą dwustronną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojt1125 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Ciekawy pomysł, spróbuję z szablonami z kartonu. Pozostałe ptytania wciąż są otwarte Na razie przykleiłem cztery paski na grzbiecie kadłuba. Szerokośc pasków: 1,5cm w najszerszym miejscu, klejone do szkieletu i między sobą na klej poliuretanowy. Juro zobaczę co z tego wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RenoFlo Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Cześć, im węższe (rozsądek !!) klepki będziesz kleił tym mniej potrzeba obróbki. I obróbki klepek przed klejeniem i obróbki kadłuba po pokryciu. Patrz "duże" konstrukcje, szkutnictwo, itp. zaczynasz od klepek przyległych do głównych osi kadłuba, od góry / dołu. jedna z prawej strony osi symetrii druga z lewej. na boku tak samo, jedna klepka poniżej osi (już nie symetrii)druga powyżej. itd. przez chwilę będą to kształty zbliżone do trapezów, ale zaraz zmienią się w trójkąty. klejenie klepek o szerokości 0,2 mm (np. w części ogonowej) to zbędna komplikacja, dokładanie sobie roboty i wagi do modelu. tam będzie 0,2 mmm przesaczonej klejem balsy, 0,2 mm kleju i znowu 0,2 nasiąknietej balsy no chyba że, na wystawę statyczną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Delikatny trapezowy kształt można uzyskać korzystając ze struga do balsy lub tnąc nożykiem pod lekkim skosem . Ewentualne szczelinki załatwia odpowiedni klej i dobra szpachlówka do balsy . dodatkowo taki kadłub i tak się pokrywa przed malowaniem japonką lub cienka tkaniną szklaną i jest po robocie . Dodatkowo warto przewidzieć konieczność obróbki kadłuba po oklejeniu a co za tym idzie dodać do grubości klepek 1mm na szlifowanie . Poza tym góra szpilek . Bardzo dobre efekty daje budowa kadłuba w połówkach ( lewa i prawa lub góra i dół ) Ułatwia to montaż wyposażenia ,napędów , i impregnację gotowego pokrycia w środku konstrukcji kadłuba daje też szansę na wzmocnienie newralgicznych punktów tkaniną szklaną itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojt1125 Opublikowano 13 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 No to już coś wiem. Dzięki za pomoc! EDIT: Korzystając z rad kolegów zacząłem klepkować kadłub. Cztery górne klepki maja 1,5cm w najszerszym miejscu, co okazało się trochę za dużo. Kolejne zwęziłem do 1cm. Klejone klejem poliuretanowym Soudal. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Bardzo ładnie tylko klepki zrób zwężające się bo obwód wręgi na końcu kadłuba jest mniejszy niż tej przy kabinie więc trzeba różnicę tych obwodów gdzieś zgubić ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojt1125 Opublikowano 13 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Oczywiście klepki zwężają się ku końcowi Proporcje szerokości na końcach klepek to proporcje obwodów skrajnych wręg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 tak zapytam czy to bocian ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojt1125 Opublikowano 13 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Mucha 100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
molej Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Cztery górne klepki maja 1,5cm w najszerszym miejscu, co okazało się trochę za dużo. Kolejne zwęziłem do 1cm.W górnej części kadłuba promień zaokrąglenia jest najmniejszy (duża krzywizna) - stąd ciężko Ci było układać szerokie pasma. Na bokach, gdzie krzywizna jest mała spokojnie możesz dać 15 mm szerokości a nawet pokusić się o nieco szersze. Zaoszczędzi Ci to pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 16 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 Na górę kadłuba dać można listwę 15 mm wysoką na płasko i dostrugać do kształtu. Nie będzie kłopotu z małym promieniem krzywizny. Oczywiście trzeba mieć przygotowane wręgi pod takie rozwiązanie na etapie szkieletu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi