madrian Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Żadne problem. FT Flyer: http://flitetest.com/articles/FT_Flyer_Scratch_build Za druk na A0 zapłaciłem w ksero 5 zł. Budowa bardzo szybka. Z tym, że oryginalnie jest z płaskim skrzydłem, a ja dodałem 4 stopniowy KFm. Schodki na 50%, 75% i władowałem jeszcze jeden na 87,5% cięciwy. cięciwę mierzyłem przy końcu i środku skrzydła. Łącznie są 4 uskoki, łącznie z krawędzią spływu. Czoło skrzydła wykończyłem profilowaną, balsową listwą natarcia. Wczoraj zrobiłem test. Model wymagał tylko niewielkiego trymowania wysokości na wznoszenie, bo miał tendencję do nurkowania, przy wyważeniu podanym w planach. Jest też bardzo wrażliwy na stery, szczególnie na wysokość. Dlatego na razie dostał dual rate pod jednym z przełączników, do 50% wychyleń. I zastanawiam się nad dodaniem EXPA, z małą wrażliwością na wychylenie sterów w początkowym ruchu drążka. Ale zobaczą jak sobie nowy pilot radzi. A z Emaxem 2822 i śmigłem 8x6 SF, ma oooogromny zapas ciągu. Lata świetnie na 10-15% gazu. Powyżej, zmienia się w wariata, co nie pasuje do 3-kanałowego modeliku ze wzniosem. Ale tylko taki napęd miałem od ręki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzycho Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Panowie model sklejony(kupiłem podkład CEZAR szary),ale jest mały problem. Trochę mało miejsca mam na trzymanie go w domu . Jak ten materiał się bedzie spisywał w warunkach atmosferycznych np. W garażu na podwórku ? W lato 30st. Zima-10 lub więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 To materiał budowlany i taki zakres temperatur mu nie straszny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Budowlany jak budowlany, ale raczej do wnętrz i w takim zastosowaniu może mieć znacznie węższy przedział temperatur w jakich zachowuje swe właściwości. Najlepiej sprawdzić w opisie produktu. Mój model z Arbitronu (zielone podkłady 3 i 5mm) przestał kawałek zeszłorocznej zimy (parę razy temp. zeszła parę st. poniżej zera) w nieogrzewanym garażu i nic się nie stało. Ale jak pisałem - ja bym sprawdził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrEryk Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Ciemnozielone podkłady po trzech latach leżenia na strychu zrobiły się bardziej kruche. Wpływ na to miała raczej wysoka temperatura, w lecie było pewnie powyżej 50 stopni dłuższy czas.Te same podkłady w piwnicy są jak nowe. Temperatura w piwnicy między 10 a 25 stopni lato zima. Jedne i drugie nie mają kontaktu ze światłem słonecznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bax Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Witam Udostepniłbyś może plany tego samolociku? Pozdrawiam +1 Sent from my iPad using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 +1 Nieco wyżej. Post nr 21. Tylko nie ładować do niego Emaxa 2822, pakietu 3S i śmigła 8x6 SF. Rakieta kosmiczna się zawstydza. Z tym napędem modelik lata na 1/3 gazu jakby uważał się za rasowego Jeta. A na pełnym gazie, to już można się martwić choćby o flatter czy wytrzymałość graniczną pianki. I do tego trzeba bardzo delikatnie obchodzić się z drążkami. Z beczką ma problem z powodu wzniosu, ale pętle robi prawie w miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bax Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Nieco wyżej. Post nr 21. Tylko nie ładować do niego Emaxa 2822, pakietu 3S i śmigła 8x6 SF. Rakieta kosmiczna się zawstydza. Z tym napędem modelik lata na 1/3 gazu jakby uważał się za rasowego Jeta. A na pełnym gazie, to już można się martwić choćby o flatter czy wytrzymałość graniczną pianki. I do tego trzeba bardzo delikatnie obchodzić się z drążkami. Z beczką ma problem z powodu wzniosu, ale pętle robi prawie w miejscu. Dzięki, nie ma to jak ślepota Sent from my iPad using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.