Quant Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Opublikowano 27 Kwietnia 2014 A właściwie szybsze czy mocniejsze? Jeśli mamy 2 serwa o podobnej wadze i cenie to który parametr jest ważniejszy? Dla informacji model akrobacyjny rozpiętość 120cm. Czy różnica pomiędzy 0,11sek a 0.09sek jest istotna? Niby tylko 2 tysięczne sekundy ale z drugiej strony to około 20% Czy to jest zauważalne?
esceta Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Na tak zadane pytanie trzeba odpowiedziec,że ważniejsza jest siła. Jeśli siła będzie za mała to w skrajnym przypadku nie wychyli steru lub wychyli wolniej i mniej. W takim przypadku szybkość nic nie da. Na szybkość reakcji ma wpływ nie tylko szybkość serwa. Ja nie wyczuwam różnicy między 0.09 a 0.11. ale między 0.09 a 0,15 już tak..
Quant Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2014 0,09 a 0.16 to prawie 2x tyle - czy to znaczy że model reaguje wolniej? Niestety idąc z czasem reakcji w dół cena idzie wykładniczo w górę...
Marcin K. Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Zależy jaki model. Ja oblatałem ostatnio Katane 180cm, 30ccm, i mam hs 5645MG i ma 0.18s 6V i jak dla mnie jest to okrutnie szybko. Ale na model do f3p to może to być dwukrotnie za wolno. Można też iść na kompromis, parować szybkie serwa:)
TooM Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Nie wiem jak to jest w akrobacji ale podejrzewam że podobnie jak w kombacie a tu jak serwo nie ma nominalnie(i potem sprawdzam czy to prawda) poniżej 0,1 sek przy 6v zasilania to nawet na takie nie patrzę bo 0,12 a 0,9 sek to różnica w walce kolosalna. Nie napisałeś jaki silnik i ile ma ważyć model bo jak masz zapas mocy to spróbuj dość ciężkie Corona 319MG lub HV na 7V, ze względu na użyte w nim potencjometry i cenę.Jeśli możesz dać mniejsze to corona 919. Nie piszę tu o markowych serwach od śmigłowców bo mimo że są mocne i szybkie to kosztują sporo.
esceta Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Walka powietrzna różni się od akrobacji jak dzień od nocy , czyli dość mocno. Zazdroszczę refleksu
TooM Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Co do podobieństwa tych dyscyplin miałem na myśli TYLKO dokładność działania serw i żwawość reakcji modelu. Jeśli zaś chodzi o refleks to nie ma on tu nic do znaczenia ,no może trochę. Bardziej chodzi o szybkość powrotu do neutrum oraz jego dokładność i tu przydaje się szybkie serwo z dobrym potencjometrem. Miałem podobne odczucia robiąc zawis różnymi modelami (niekoniecznie akrobatami choć i takim się zdarzyło ) Jeśli by nie chodziło o dokładność neutrum to do niedużego modelu 1200 mm wystarczyłoby TP MG16 ale mają one nędzny potencjometr i lecąc na wysokości 0,5 m z prędkością 176 km/h (tak mi lata niestety moja lepsza połowa) albo wykonując figury na małej wysokości akrobatką ryzykujemy parę godzin pracy.
esceta Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 0.5 m i 176 km/h ??? Chylę czoło z szacunkiem.
Rekomendowane odpowiedzi