Quant Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 A właściwie szybsze czy mocniejsze? Jeśli mamy 2 serwa o podobnej wadze i cenie to który parametr jest ważniejszy? Dla informacji model akrobacyjny rozpiętość 120cm. Czy różnica pomiędzy 0,11sek a 0.09sek jest istotna? Niby tylko 2 tysięczne sekundy ale z drugiej strony to około 20% Czy to jest zauważalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esceta Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Na tak zadane pytanie trzeba odpowiedziec,że ważniejsza jest siła. Jeśli siła będzie za mała to w skrajnym przypadku nie wychyli steru lub wychyli wolniej i mniej. W takim przypadku szybkość nic nie da. Na szybkość reakcji ma wpływ nie tylko szybkość serwa. Ja nie wyczuwam różnicy między 0.09 a 0.11. ale między 0.09 a 0,15 już tak.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quant Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 0,09 a 0.16 to prawie 2x tyle - czy to znaczy że model reaguje wolniej? Niestety idąc z czasem reakcji w dół cena idzie wykładniczo w górę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Zależy jaki model. Ja oblatałem ostatnio Katane 180cm, 30ccm, i mam hs 5645MG i ma 0.18s 6V i jak dla mnie jest to okrutnie szybko. Ale na model do f3p to może to być dwukrotnie za wolno. Można też iść na kompromis, parować szybkie serwa:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Nie wiem jak to jest w akrobacji ale podejrzewam że podobnie jak w kombacie a tu jak serwo nie ma nominalnie(i potem sprawdzam czy to prawda) poniżej 0,1 sek przy 6v zasilania to nawet na takie nie patrzę bo 0,12 a 0,9 sek to różnica w walce kolosalna. Nie napisałeś jaki silnik i ile ma ważyć model bo jak masz zapas mocy to spróbuj dość ciężkie Corona 319MG lub HV na 7V, ze względu na użyte w nim potencjometry i cenę.Jeśli możesz dać mniejsze to corona 919. Nie piszę tu o markowych serwach od śmigłowców bo mimo że są mocne i szybkie to kosztują sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esceta Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Walka powietrzna różni się od akrobacji jak dzień od nocy , czyli dość mocno. Zazdroszczę refleksu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Co do podobieństwa tych dyscyplin miałem na myśli TYLKO dokładność działania serw i żwawość reakcji modelu. Jeśli zaś chodzi o refleks to nie ma on tu nic do znaczenia ,no może trochę. Bardziej chodzi o szybkość powrotu do neutrum oraz jego dokładność i tu przydaje się szybkie serwo z dobrym potencjometrem. Miałem podobne odczucia robiąc zawis różnymi modelami (niekoniecznie akrobatami choć i takim się zdarzyło ) Jeśli by nie chodziło o dokładność neutrum to do niedużego modelu 1200 mm wystarczyłoby TP MG16 ale mają one nędzny potencjometr i lecąc na wysokości 0,5 m z prędkością 176 km/h (tak mi lata niestety moja lepsza połowa) albo wykonując figury na małej wysokości akrobatką ryzykujemy parę godzin pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esceta Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 0.5 m i 176 km/h ??? Chylę czoło z szacunkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi