Grzesiek Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Szykuje mi sie syty sezon wiec aby było taniej zamierzam sam mieszac.I teraz pytanie nitro dolewa sie do calej objetosci czy np tak:Na 1000ml 15% nitro metan 180ml olej 150ml nitrometan 670ml metanol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 A jakie to te procenty, wagowe, objętościowe, molowe czy też może chodzi o stężenie procentowe? Dla ułatwienia podaję definicje poniżej: Procent wagowy (masowy) - jest to ułamek wagowy pomnożony przez sto. Wyraża stężenie tego składnika w 100g roztworu. Procent objętościowy – jest to stosunek objętości vi-tego składnika do objętości v całego roztworu, pomnożony przez 100. Procent molowy – jest to ułamek molowy pomnożony przez 100. Stężenie procentowe – jest to wyrażony w procentach stosunek masy substancji rozpuszczonej ms do masy roztworu mr (czyli sumy masy substancji rozpuszczonej ms i masy rozpuszczalnika ma). Generalnie to ten temat jest znacznie szerszy, polecam zapoznanie się z nim tutaj: http://pl.scribd.com/doc/6621604/wzory-chemiczne Ciekawostka: niezwykle interesującym zjawiskiem, przy mieszaniu różnych substancji jest kontrakcja objętości....dociekliwym polecam doczytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 O ile mnie moja wiedza nie myli to paliwo do silników żarowych nie jest roztworem a mieszaniną, I nominalnie % składników podawane są objętościowo. Jak liczyłem to oszczędność jest niewielka chyba ze masz dostęp do taniego oleju bo de facto on robi cenę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 O ile mnie moja wiedza nie myli to paliwo do silników żarowych nie jest roztworem a mieszaniną, Tak samo jak każdy kwadrat jest prostokątem, jednakże nie każdy prostokąt jest kwadratem.... Zapoznaj się z definicjami, a później poprawiaj innych. Niezależnie od powyższego, przytoczone przeze mnie definicje są właściwe również dla mieszanin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 Nie będę się zbytnio kłócił - mnie uczono że w roztworze zachodzą reakcje fizykochemiczne typu np. dysocjacja, bądź rozpuszczanie. A tu można mocno dyskutować czy takowe zachodzą. Ale cóż swiat sie zmienia .. w eurokołchozie rak jest rybą wiec coraz mniej mnie dziwi .... Ergo: mieszaniną jest na pewno a czy roztworem to nie jestem pewien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 Roztwór to mieszanina jednorodna, a taką jest paliwo modelarskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 Dziękuję za dostarczenie kolejnej wiedzy - m.im po to jest forum by się uczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 Granica pomiędzy mieszaniną jednorodną (mj.) a mieszaniną niejednorodną (mnj.) nie jest ostra, umownie przyjmuje się, że mj. to taka mieszanina, której składników nie jesteśmy w stanie odróżnić gołym okiem....do takich mieszanin, a więc i roztworów zalicza się również między innymi stopy metali...i to tyle z mojego wymądrzania się na dzisiaj p.s. z wykształcenia jestem chemikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 Podaj Pawle prosty sposób mieszania paliwa do lotów Pytającemu. Do zwykłego latania. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 Jeśli 1l paliwa ma zawartość 10% nitro to te 10% jest już zawarte w 100% całej objętości, a nie 10% od litra paliwa. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alyan Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 Wątek się rozbudowuje więc podsyłam Ci Grzesiek link do kalkulatora MixtureCalc -> http://www.rcgroups.com/forums/showatt.php?attachmentid=3064154&d=1266268376 Przeliczysz sobie i będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 niekiedy wystarczy prosta odpowiedż bez wyższej inżynierii chemicznej i technicznej ,w życiu namieszałem litrów dużo i nie kombinowałem tylko lałem składniki do 100% całości objętościowo i nie miałem problemu z silnikami.niedawno jeszcze sprezentowałem moje stare paliwo od łódeczek dla kolegi do latania rc i sobie chwalił prace i uruchamianie motorka .czyli tak jak napisałeś grzesiek i będzie git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 Ze względu na wspomniane na samym wstępie zjawisko: uważam, że wykonywanie paliwa w stosunku objętościowym v/v jest niezbyt precyzyjne, wobec czego ja osobiście jestem zwolennikiem stężenia procentowego i tyle. Ciekawe czy wiecie, że cała branża paliwowa rozlicza się na wagę, a nie na objętość paliwa płynnego...jedynie ostatnie ogniwo łańcucha pokarmowego jakim są kierowcy oszukiwane jest na rozliczeniu objętościowym...latem kiedy paliwo drożeje jego litr jest dodatkowo lżejszy niż w zimie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 Mam dostęp do paliwa z zawartością 30%Nitro (typowo Helikowe) żeby nie zmarniało, kupuję ModelTechnics'a Regular i mieszam pół na pół. W efekcie mam 15%Nitro/18%Oleju w cenie poniżej 50PLN za 5L, a silniczki 4T jak i 2T pracują wyśmienicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi