kaszalu Opublikowano 31 Stycznia 2016 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Fajnie że się coś dzieje nawet zimą ! Też się muszę wybrać na mieszanie wody śrubami - może w przyszłym tygodniu ? A tymczasem prace kameralne trwają i powstają fajne modele. Właśnie dostałem od Andrzeja z Aleksandrowa fotki jego parowca z własnoręcznie wykonaną maszyną parową ( relacja z prób parowych powyżej ) w trakcie budowy i za jego zgodą pozwalam sobie je opublikować ! Zapowiada się kawał pięknego "żywego" parowca , klasyczna budowa ,syk pary .... - czekam z niecierpliwością na efekt końcowy !!! Wymiary podstawowe L = 1310 mm ; B = 320 mm, fotki z pochylni poniżej Może Andrzej podeśle mi jeszcze na maila jakiś planik poglądowy parowca to wkleję !
kaszalu Opublikowano 31 Stycznia 2016 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Ps .Muszę zobaczyć jak wygląda nad Kanałem Bydgoskim - lód puścił , czy jeszcze trzyma ....?
Łuszpiński Opublikowano 31 Stycznia 2016 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Ps .Muszę zobaczyć jak wygląda nad Kanałem Bydgoskim - lód puścił , czy jeszcze trzyma ....? Pragnę poinformować kolegów, że przy Muzeum Wojsk Lądowych w Bydgoszczy powstał z inicjatywy tegoż klub dyskusyjny przeznaczony dla modelarzy kołowych i pływających RC. /zdalnie sterowanych/ . Spotykamy się w każdy pierwszy wtorek miesiąca o godzinie 17.30 w salce muzeum. Serdecznie zapraszamy wszystkich modelarzy, którzy potrzebują pomocy przy budowie modeli oraz tych, którzy chcieli by się podzielić swoją wiedzą w tych tematach. Informacje szczegółowe tel 509033372 oraz 504009113. 1
kaszalu Opublikowano 31 Stycznia 2016 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Dobra wiadomość Andrzeju - trzeba się wybrać na spotkanie bo to chyba już w najbliższy wtorek !!! A ja dzisiaj wybrałem się nad kanał bydgoski aby sprawdzić warunki nawigacyjne , bo już mnie kręci za długa przerwa w pływaniu ... Miejscami jeszcze trochę lodu - przy Staroszkolnej i przy Gwieździe za Bronikowskiego - ale przy Czarnej Drodze popływać można ! Wyszedł z tego spaceru mały fotoreportaż o Starym Kanale Bydgoskim - już widzę Andrzeja parowiec w tej scenerii - klimatyczne miodzio ..... Zapraszam na wycieczkę po urokliwych miejscach Bydgoszczy dobrych do modelarskiego pływania .
kaczma2 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Andrzeju, byłeś przy śluzie, tej niewidocznej z ul. Bronikowskiego? Widać z mostu stalowego ul.Mińskiej. Według map są tam duże zakola. Czy to jest zdjęcie łódkami na brzegu? Nie ta z "Rudym" 102. Te dwie mają największą różnicę poziomów 7,6 m może nawet 8 m.
kaszalu Opublikowano 31 Stycznia 2016 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Kaziu - byłem przy wlocie starego i nowego kanału bydgoskiego przy stadionie KS Gwiazda ( 11 zdjęcie ) - jest to ostatni przystanek tramwaju wodnego za śluzą na żeglowny kanał bydgoski, piękne pomosty, duże rozlewisko i super warunki do wodowania modelu i pływania. Długi pływający pomost - EXTRA !! Teraz jednak lekka tafla cienkiego lodu, ale jak nie przymrozi to za tydzień możemy zrobić otwarcie sezonu ! Tam albo przy strumyku na kanale przy Czarnej Drodze na rozlewisku - jest wolne od lodu ! To co Panowie - szykujemy klamoty na przyszły tydzień ??? BYŁO BY FAJOWO !!
kaczma2 Opublikowano 7 Lutego 2016 Opublikowano 7 Lutego 2016 Mój kanał wolny od lodu. Ba, nawet kaczki i łabędzie latały.
Kapka Opublikowano 7 Lutego 2016 Opublikowano 7 Lutego 2016 Aż się miło patrzy na te zdjęcia . Muszę kiedyś spróbować szkuternictwa . Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
kaczma2 Opublikowano 8 Lutego 2016 Opublikowano 8 Lutego 2016 Dołożę 2 zdjęcia z kładki nad kanałem na wysokości ul. Noteckiej w kierunku Nakła i w kierunku rozwidlenia na nowy i stary kanał.
kaszalu Opublikowano 9 Lutego 2016 Opublikowano 9 Lutego 2016 Coraz lepiej to wygląda na naszych akwenach ! Zobaczcie jak się inni koledzy fajnie bawią - nieźle opanowana manewrówka ! Popularna ostatnio u naszych południowych sąsiadów dyscyplina "tug towing". czyli holowanie i manewry portowe .
Rafal_0 Opublikowano 16 Lutego 2016 Opublikowano 16 Lutego 2016 Dzisiaj, byłem w sklepie modelarskim i słyszałem, jak była rozmowa, że w Bydgoszczy w lutym będzie jakieś spotkanie lub zawody, słyszałem coś o lataniu w pomieszczeniu w lutym, żadnych konkretów nie wiem, nie jestem, obeznany jeszcze w temacie RC, ktoś coś wie?
Gość horn3t Opublikowano 16 Lutego 2016 Opublikowano 16 Lutego 2016 Opowiadaczy w naszym mieście jest bardzo dużo wiem, że w lutym jest latanie na powietrzu w Fordonie i pobliskich górkach, z pływaniem to muszą koledzy wodniacy się wypowiedzieć
kaszalu Opublikowano 23 Lutego 2016 Opublikowano 23 Lutego 2016 Na razie to pogoda trochę zniechęca do łażenia po wodzie, ale prace stoczniowe w toku ! Zaczynam chłodzić szampana, bo Smyk wychodzi na ostatnią prostą z Halnym ! W marcu chyba spłynie !!
kaczma2 Opublikowano 24 Lutego 2016 Opublikowano 24 Lutego 2016 Też coś wycinam, szlifuję. Zrobiłem wyjmowane okienka. Na razie. Po malowaniu będą wklejone, czyste. Dopasowane do otworów okien, odcinki listewki 2x2 nacinałem wzdłuż piłką włośnicową pod przycięty kawałek szybki =0,5. Po dopasowaniu w otworze okna skleiłem ramkę na CA. Tą nadbudówkę robię do holownika Stoczniowiec. Dodałem jeszcze ten link https://youtu.be/ZB7hX1tttWs Czy ktoś stosował hydrodruk? Np. do modeli ślizgów? Nadaje się? Coś fajnego. Pewnie kosztowne patrząc na ten film 1
kaszalu Opublikowano 2 Marca 2016 Opublikowano 2 Marca 2016 Fajna sprawa tylko gdzie to dostać ? Na razie Janusz preferuje metody tradycyjne ..... Kaziu - kadłub do "Stoczniowca" już gotowy ? Jakaś fotka na okrasę ?
kaczma2 Opublikowano 3 Marca 2016 Opublikowano 3 Marca 2016 Kadłub robi kolega. 2 może nawet 3 rok. Ostatnio położył laminat ale nie zawinął nadburcia a na raty się nie robi. Ja robię nadbudówkę i co dzień są postępy chociaż nie wiem jak niektóre fragmenty powinny wyglądać. Takie plany.
cezar65 Opublikowano 3 Marca 2016 Opublikowano 3 Marca 2016 Kaczma....ale o co chodzi co znaczy że nie chce pomóc ? Piszesz do mnie priva i wspominasz o jakiejś starej sprawie? Kiedy ta sprawa jak ją nazwałeś miała swój początek - bo ja nie pamiętam. Budujesz model wspólnie z kimś , nie macie do niego planów i co myślisz że ja je mam. Niby skąd ? . Dobrze wiesz że w necie nie ma żadnych jego zdjęć .
kaczma2 Opublikowano 3 Marca 2016 Opublikowano 3 Marca 2016 Mi chodzi o niektóre szczegóły dotyczące windy kotwicznej (brakuje silnika, chyba że napęd jakiś jest pod pokładem), mocowania szalupy żeby się nie kołysała, mocowanie lampy oświetlającej hak holowniczy. Pod szalupą są 2 słupki z odciągami, co to? Na podstawie planów z Modelarza cuda nie zbuduję i nie chcę ale jakoś powinno to wyglądać. Wygląda na łatwy model do wykonania, ale dużo przy nim roboty, nazbierało się elementów.
cezar65 Opublikowano 3 Marca 2016 Opublikowano 3 Marca 2016 Kaczma.....kij mnie strzela.... czy Cezary to jedyne imię w Polsce? Jak byś czytał i przeglądał archiwalne numery Modelarza to byś wyczytał że ten Pan autor planów to mieszka na 100% w takiej miejscowości NOWA SÓL. Jak się nie mylę ma swój profil na FB . Jest autorem wielu planów modeli , głównie historycznych. Ten plan Stoczniowca który pokazałeś w poście to widać ewidentnie że jest to tak zwany plan modelu blokowego. Nie pindol głupot że on jest łatwy . Czy model R-3 też jest łatwy?. Mnie on się podoba i bardzo chciałbym mieć go w swojej flocie ..... ale nie tak łatwo . Kaczma jesteś ode mnie starszy , każdy tak buduje swoje modele jak mu pozwalają oczy i ręce . To ma cieszyć . Ale powiedz mi jak ja mam tobie cokolwiek powiedzieć jak ty uważasz że model redukcyjno - pływający modelu statku nie musi mieć biegu wstecznego ? Zobacz kolejny model , holownika SWAROŻYC , również jest dostępny jego plan blokowy rysowany przez braci Ociepków w Morzu z lat 50. I też brak szczegółow. Również brak zdjęć w Necie. Po co mam go robić nie mając w miarę dokładnych planów? No chyba że miałbym zamówienie z Cepeli. Weż popatrz na tę twoją nadbudówkę od tego Stoczniowca , to jak ona wygląda , jak ulep , nie oszlifowałeś tego , a już przykleiłeś ramki okien z forniru. Szkoda mi dalej pisać. 1
Rekomendowane odpowiedzi