kaszalu Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 A my dalej się obijamy zamiast wytrwale budować - no może nie do końca ! Po doświadczeniach z mikrożaglówką Soil złożyłem jachcik ODYSEJ który został dziś opływany i wyregulowany. Kilka zdjęć i filmik ponizej.
kaszalu Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Dzisiaj ciąg dalszy regulacji Odyseja ! Zrobiłem obciągacz bomu foka bo za mocno podskakiwał do góry i wypuszczał wiatr, co przeszkadzało w sterowniu. Próby w Pieczyskach przy tamie w zatoce . Pływa coraz lepiej !
kaszalu Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 I na zakończenie wieczorne, relaksacyjne pływanko "na zachód słońca" .....
mike217 Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Prądocin objechany Foto- Piotr K. Więcej zdjęć w temacie o budowie modelu.
cezar65 Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Też pływam jak tylko pogoda pozwoli , bo ostatnio z opadami deszczu to różnie . Tradycyjnie jest to Pałucki Zakątek. Ponieważ znaleźli się chętni do dżwigania skrzyni z Atlasem , to postanowiłem dorobić zaczep do holowania - mniej więcej na śródokręciu . Fundament zaczepu z sklejki 5mm i klocka dębowego , oś z pręta 4mm , uszko z blaszki mosiężnej . lina holownicza z grubszego bawełnianego jasnego sznurka , co dobrze widać na zdjęciach i filmie . Tak więc zespół holowniczy wykonywał zadania na terenie zakątka pałuckiego nieprzerwanie przez 1h45min. , zmieniali się tyko pasażerowie pontonu . Zaczep sprawdził się dobrze , nie było problemów z zwrotnością zespołu.Z tego pływania jest nakręcony film - będzie jeszcze więcej TUTAJ. 2
tombrzus Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Też pływam jak tylko pogoda pozwoli , bo ostatnio z opadami deszczu to różnie . Tradycyjnie jest to Pałucki Zakątek. Ponieważ znaleźli się chętni do dżwigania skrzyni z Atlasem , to postanowiłem dorobić zaczep do holowania - mniej więcej na śródokręciu . Fundament zaczepu z sklejki 5mm i klocka dębowego , oś z pręta 4mm , uszko z blaszki mosiężnej . lina holownicza z grubszego bawełnianego jasnego sznurka , co dobrze widać na zdjęciach i filmie . Tak więc zespół holowniczy wykonywał zadania na terenie zakątka pałuckiego nieprzerwanie przez 1h45min. , zmieniali się tyko pasażerowie pontonu . Zaczep sprawdził się dobrze , nie było problemów z zwrotnością zespołu.Z tego pływania jest nakręcony film - będzie jeszcze więcej TUTAJ. Brawo, przynajmniej nie pływa "po próżnicy" Pracuje jak na Atlasa przystało. Tomek
kaszalu Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Witam Wszystkich po przerwie urlopowej ! Zmagań z maszynami parowymi ciąg dalszy ! Na początek kilka zdjęć z produkcji nowej maszyny parowej Andrzeja z Aleksandrowa którego dzisiaj odwiedziłem w jego warsztacie . Jak powyżej obiecał tak też i uczynił - kończy nową maszynę do łodzi parowej która pływaliśmy w Pieczyskach. Tym razem maszynka ma mniejszą pojemność skokową i jest dostosowana bardziej do wydajności kotła który zamontowany jest na łodzi. Trzeba przyznać - duża precyzja !!! Można przy okazji podejrzeć rowki olejowe do smarowania i uszczelniania tłoka Czekam na uruchomienie !!! 1
GRZECHU I JURAS Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Pełna profeska chłopaki. Aż ślinka leci... Gratulacje!
tombrzus Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Uff, trzeba mieć dużo cierpliwości i samozaparcia! Podziwiam i gratuluje! Tomek
cezar65 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Ponieważ pogoda i tym samym warunki nawigacyjne były w Pałuckim Zakątku bardzo dobre, to pozwoliło popływać ATLASEM. Oczywiście jak ostatnio ATLAS nie pływał bez obciążenia , doczepiony tak jak ostatnio ponton. Tym razem byłem sobie sam pasażerem i sternikiem. Pływałem 1.5 godziny, okropnie ścierpłem , miałem problemy aby samodzielnie opuścić ponton.ATLAS jest odpowiednim modelem do holowania . Masa jego - 27kg. i duży ciąg zespołu napędowego sprawia że ponton obciążony mną nie dał rady wpływać na np. zmianę kursu holownika. Akumulatory o pojemności łącznie 18 Ah. Silnik napędowy od wentylatora chłodnicy od Poloneza ma moc ok 80 wat. Przekładnia paskowa dwustopniowa . 2
mike217 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Niesamowite! Jak duża różnica jest miedzy szybkoobrotowym napędem ślizgacza a takim jak ma Atlas. Jaki skok w mm w śruba Atlasa i jaką ma średnicę?
kaszalu Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Po próbach "Odyseja" na wodzie stwierdziłem, że niestety ma trochę mało balastu w kilu i przy każdym silniejszym podmuchu kładzie się na burtę. Ale jest na to rada ! Wydłużyłem kil, dołozyłem balastu i zalałem go żywicą z areosilem w "owijanej" celuloidowo - kartonowej formie ( fotki w załączeniu ). Teraz "dojrzewa" na śliwce, zobaczymy jak mu to poprawi parametry. Do powiększenia jeszcze tylko powierzchnia sterowa . Próby wkrótce !
kaszalu Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Opublikowano 27 Sierpnia 2016 No i po wyjęciu z formy . Trzeba poszpachlować , pomalować i do wody !
kaszalu Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Dzisiaj piękne lato na koniec wakacji ! Postanowiliśmy uczcić to małym modelarskim piknikiem i trochę pohałasowaliśmy z kolegą na cyplu przy tamie w Pieczyskach . Potem relaksik na działce i popołudnie browarne - puszki po browcu rozstrzelane na miazgę z wiatrówki ! Było super ! Pozdrowienia dla Wszystkich !
kaczma2 Opublikowano 2 Września 2016 Opublikowano 2 Września 2016 Wkręty 1,6 z cdr teraz się przydają do wkręcania w rurkę 2,0 Dopasowywanie części a potem demontaż i malowanie. To malowanie chyba najgorsze. Co najpierw, co zakleić, a tam jeszcze będzie doklejane i farbę wydrapać. Jeszcze szybki wkleić i inne różne utrudnienia. Powstawał również kadłub i jak na razie wygląda tak Będzie leżał przez jakiś czas przed oczyma. Uznałem, że jest dobry do laminowania ale w pewnych momentach coś się jeszcze dojrzy do poprawki. 1
cezar65 Opublikowano 2 Września 2016 Opublikowano 2 Września 2016 Właśnie wróciłem z pływania w Pieckach na tzw. cyplu. Tam jest głębsza i czystsza woda, ludzi prawie wcale ....ale jedni byli i zaproponowałem im że spróbuję holować ich dwoje na materacu i o dziwo po użyciu przy ruszaniu z miejsca pełnej mocy maszyn w Zefirze, ruszył i mogłem następnie moc zredukować gdzieś do poziomu 75% . Zrobiłem takie dwa duże koła, chłopak filmował to kamerką sportową, ja zrobiłem dwa zdjęcia. Nie sądziłem że Zefir pociągnie, co prawda ponton z jedną osobą to już holowałem, ale dwie??. Oceniam że ciężar holowany to jakieś 125 kg plus opory jakie stawiał materac. Moc maszyn w Zefirze oceniam na jakieś 2 x 100w. Śruby napędowe 2x 54mm , przełożenie silniki - wał napędowy ok. 1: 4. waga Zefira to 9.6 kg. Dzisiaj pływałem 1h 20min. 2
mike217 Opublikowano 2 Września 2016 Opublikowano 2 Września 2016 Ja w niedziele pod wieczór planuję pływać w prądocinie.
kaszalu Opublikowano 3 Września 2016 Opublikowano 3 Września 2016 Sobota . Odysej po tuningu steru i balastu przygotowany do prób na wodzie ! Niedziela.Próby przeprowadzone w marinie Pasata w Pieczyskach - duża pozytywna zmiana w zachowaniu łodzi na wodzie !!! Ładnie żegluje nawet na słabych wiatrach i słucha steru ! Przy podmuchach przyspiesza i nie kładzie się na burcie , żagle zrównoważone ze środkiem bocznego oporu . Szkoda tylko że w końcu wiatr zdechł i zaczęło padać ......
kaszalu Opublikowano 4 Września 2016 Opublikowano 4 Września 2016 I jeszcze kilka wiadomości z okolic Bydgoszczy ! Andrzej z Aleksandrowa zmontował maszynkę parową ( cacko !!) i słyszałem jak elegancko "cyka" ( przez telefon, ale zawsze ...) . Janusz też wytrwale dłubie i obsadza Halnego załogą ! Kilka fotek poniżej ! Ps ! Trzeba się skrzyknąć na jakieś wspólne pływanie !!
mike217 Opublikowano 4 Września 2016 Opublikowano 4 Września 2016 Ja dziś byłem w Prądocinie. Lekki deszcz nie przeszkodził w przetestowaniu 4 nowych śrub. Śruby miały zmienione otwory pod wał i dziś weryfikowałem czy nie biją , chodzą ładnie cicho i nawet surowe ciągną. Teraz zostaną obrobione. Model w Prądocinie wzbudził spore zainteresowanie gawiedzi. Tradycyjnie były pytania o zasięg radia i prędkość modelu. Pozdrawiam M.H 1
Rekomendowane odpowiedzi