tombrzus Opublikowano 3 Listopada 2020 Opublikowano 3 Listopada 2020 kawał pięknej, starannej roboty!
marcini59 Opublikowano 6 Listopada 2020 Opublikowano 6 Listopada 2020 Dzień Dobry Miałem chwilkę czasu to dorobiłem nóżki, zamocowałem komorę przegrzewacza pary, wlutowałem gniazdo komina. Wygląda to tak ps: całości doglądał młody majsterkowicz w tle ostatnie zdjęcie 2
kaszalu Opublikowano 7 Listopada 2020 Opublikowano 7 Listopada 2020 Pełna profeska Marcin !!?? A młodzież niech się uczy !!?
jamyk Opublikowano 8 Listopada 2020 Opublikowano 8 Listopada 2020 Marcin kocioł wygląda jak fabryczny i do tego armatura ??
tombrzus Opublikowano 9 Listopada 2020 Opublikowano 9 Listopada 2020 Brawo, przy takim pomocniku to praca aż się pali w rękach :).
kaszalu Opublikowano 11 Listopada 2020 Opublikowano 11 Listopada 2020 My tu się obijamy po chmurach na lotnisku , tymczasem Janusz pracuje w warsztacie jak mróweczka !!!? A kto pracuje, ten ma efekty !!! VID-20201111-WA0004.mp4 1
kaszalu Opublikowano 12 Listopada 2020 Opublikowano 12 Listopada 2020 A mnie jest szkoda lata ....? 3
WALDENGERD Opublikowano 12 Listopada 2020 Opublikowano 12 Listopada 2020 Ach, powspominać, pomarzyć i czekać na wiosnę ..... ??
tytan12 Opublikowano 12 Listopada 2020 Opublikowano 12 Listopada 2020 20 minut temu, WALDENGERD napisał: Ach, powspominać, pomarzyć i czekać na wiosnę ..... ?? Ee,tam zimy nie będzie?ew.Andrzej zbuduje jako pierwszy lodołamacza,tego jeszcze nie było na forum?. 1
kaszalu Opublikowano 12 Listopada 2020 Opublikowano 12 Listopada 2020 (edytowane) Witek - to może zostań prekursorem lodołamania modelarskiego - łyżwę na dziób mam, mogę użyczyć ! Resztę dorobisz !!! ? Tu masz wzornik - atomowy być nie musi ostatecznie....? Albo mniejszy, śródlądowy !!! Edytowane 12 Listopada 2020 przez kaszalu
kaszalu Opublikowano 13 Listopada 2020 Opublikowano 13 Listopada 2020 (edytowane) Jak szybko i bezproblemowo wejść w garniturze na wysoki maszt podczas rejsu - warunek - uchylny balast w jednostce !! Warto zobaczyć !? Edytowane 13 Listopada 2020 przez kaszalu 1
Konrad_P Opublikowano 13 Listopada 2020 Opublikowano 13 Listopada 2020 Widziałem kilka razy, rewelacja. Cały czas mnie tylko zastanawiało dlaczego się nie wywróci.
kaszalu Opublikowano 13 Listopada 2020 Opublikowano 13 Listopada 2020 (edytowane) Konrad - zwróć uwagę na wystający z prawej strony ponad wodę balast tego jachtu ! Jest to nowatorskie rozwiązanie pozwalające wychylić płetwę balastową w stronę przeciwną do przechyłu tak, że znacząco zwiększa się moment prostujący ! Widać to w kilku sekwencjach filmu - porównaj wychylenia !! Wizualizacja poniżej - to samo można zrobić w drugą stronę !! Na pierwszym rysunku widać też drugie innowacyjne rozwiązanie - hydrofoil - czyli skrzydło hydrodynamiczne wysuwane z zawietrznej strony kadłuba - generuje przy prędkości postępowej dodatkową siłę nośną, podtrzymuje kadłub i zapobiegającą wywróceniu, a także umożliwiające przy sprzyjających warunkach wyjście kadłuba ponad wodę dla zredukowania oporu- patrz trzecia fota ( mały kadłub ale są też jednostki żaglowe znacznie większe ) !! I mechanizm przechylający miecz z balastem ! Edytowane 13 Listopada 2020 przez kaszalu dodano filmy 1 1
Konrad_P Opublikowano 13 Listopada 2020 Opublikowano 13 Listopada 2020 Kurcze fascynująca technologia. Jakiś czas temu wpadł mi w oczy taki filmik. Oglądając go zacząłem się zastanawiać, czy to jest jeszcze pływanie czy już raczej latanie. Sorry za małe OT.
kaszalu Opublikowano 13 Listopada 2020 Opublikowano 13 Listopada 2020 (edytowane) Wszystko OK !!? Dla chętnych druga część kursu "hydrofoil" !! Mnie też to fascynuje ! Właściwie takie "latanie hydrodynamiczne" !!? Edytowane 13 Listopada 2020 przez kaszalu
Konrad_P Opublikowano 13 Listopada 2020 Opublikowano 13 Listopada 2020 Majtki przez głowę bym ściągną gdybym choć na jedną chwile mógł wejść na pokład takiego jachtu a do tego skarpetki gdybym mógł popłynąć w krótki rejs. Teraz jak mi się zdaje to tylko kwestia wyobraźni bo technologia pozwala na wiele. PS Jestem osobiście fanem cyklu Volvo Ocean Race. Uważam ten cykl-sport za jeden z najtrudniejszych na świecie sportów. 1
kaszalu Opublikowano 13 Listopada 2020 Opublikowano 13 Listopada 2020 (edytowane) To jesteśmy w jednym klubie !! ? Miałem ochotę zrobić sobie takiego jednoosobowego foilera ( dla mnie do pływania, nie model...), ale na razie się nie składa..... Od strony logistyczno-projektowo-koncepcyjnej i materiałowej jestem przygotowany, ale czasu trochę brakuje.... Może jednak kiedyś się uda !!? Edytowane 14 Listopada 2020 przez kaszalu
Konrad_P Opublikowano 13 Listopada 2020 Opublikowano 13 Listopada 2020 12 minut temu, kaszalu napisał: Może jednak kiedyś się uda !!? Andrzeju tego Ci życzę z całego serca. Gdyby nie odległość to chętnie bym się najął przy tym projekcie za parobka. 1
kaszalu Opublikowano 13 Listopada 2020 Opublikowano 13 Listopada 2020 (edytowane) He, he, he, zapraszam do współpracy !! Na razie zrobiłem sobie łódkę, którą można pływać wolno i dostojnie, jak "Sprayem" Slocuma ....? Taki trochę przerośnięty model na trzy osoby ...? A tak wyglądał "Spray" kpt. Slocuma ... Edytowane 14 Listopada 2020 przez kaszalu dodano zdjęcie
kaszalu Opublikowano 14 Listopada 2020 Opublikowano 14 Listopada 2020 (edytowane) Na razie chociaż sobie popatrzę jak chłopaki śmigają na "hydrofoilach" różnych typów !!!? Zwróćcie uwagę na taki wystający z dziobu łodzi "wąs" - to czujnik poziomu zanurzenia łodzi, który steruje katem zaklinowania skrzydła umieszczonego na mieczu ! Natomiast w przedłużaczu rumpla jest zamontowane sterowaniem steru głębokości zamocowanym na płetwie sterowej ( poprzez przekręcanie wokół osi przedłużacza) . Ale nudzę chyba, bo to są już dość zaawansowane szczegóły techniczne rozwiązania ... Edytowane 14 Listopada 2020 przez kaszalu
Rekomendowane odpowiedzi