marcini59 Opublikowano 29 Listopada 2020 Opublikowano 29 Listopada 2020 Andrzej jak już zamontuje maszynę w kadłubie to się do Ciebie zgłoszę aby zmierzyć obroty Właśnie przeglądam w necie filmiki Raphaël Havranek i większość tego typu jednostek ma czterołopatowe śruby.
kaszalu Opublikowano 30 Listopada 2020 Opublikowano 30 Listopada 2020 Havranek sporo tych filmików nakręcił - warto popodglądać w celach szkoleniowych ! Sam to chętnie robię !
kaczma2 Opublikowano 30 Listopada 2020 Opublikowano 30 Listopada 2020 Śruba raczej 4 łopatowa. Możesz zrobić samemu na wymiar jaki chcesz. Janusz ma przyrząd do wlutowania łopatek do piasty. Masz dużo, dużo szybciej i taniej od zamawianej.
marcini59 Opublikowano 1 Grudnia 2020 Opublikowano 1 Grudnia 2020 Świetny filmik jak się bawią nasi południowi sąsiedzi Jestem pod wrażeniem wykonania tego bocznokołowca , zwróćcie uwagę na koła napędowe szczęka mi opadła 1
kaszalu Opublikowano 1 Grudnia 2020 Opublikowano 1 Grudnia 2020 Samonastawne łopaty - każda wchodzi do wody prawie prostopadle - precyzyjny i pięknie wykonany mechanizm !!! ?? To następnym razem Marcin !! ?
marcini59 Opublikowano 1 Grudnia 2020 Opublikowano 1 Grudnia 2020 Dalszy ciąg prac, tym razem wykonałem przegub do połączenia wału z silnikiem. poniżej zdjęcia obrazujące konstrukcję, zastosowane śrubki M3 imbusowe będą zastąpione wkręcanymi robaczkami. 2
marcini59 Opublikowano 9 Grudnia 2020 Opublikowano 9 Grudnia 2020 Dzień Dobry Kolejny etap prac nad modelem, wklejona podstawa pod silnik, poprawiony przegub wału dzięki Janusz za wskazówki tym razem wyszedł równo , następnie dopasowałem podstawę pod kociołek oraz wstępna zabudowa kartusza gazu. w dalszej części chciałem wykonać zbiornik na skropliny z rury miedzianej fi 50 ale ceny takich rur są zaporowe więc zabrałem się i wykonałem taki zbiorniczek sam z blachy mosiężnej 0,3. poniżej kilka zdjęć z postępu prac. 2
kaszalu Opublikowano 9 Grudnia 2020 Opublikowano 9 Grudnia 2020 (edytowane) Parowa siłownia modelarska której nie powstydziłaby się nawet firma SAITO - brawo Marcin !!! ?? Pełna profeska !!! ? Edytowane 9 Grudnia 2020 przez kaszalu
marcini59 Opublikowano 9 Grudnia 2020 Opublikowano 9 Grudnia 2020 Spokojnie Andrzej do SAITO mi sporo brakuje ja się tak bawię w to modelarstwo i daje mi to sporo odprężenia po całym dniu spędzonym przy komputerze oraz dużo nauki jeszcze przedemną. Ale dzięki za miłe słowo.
kaszalu Opublikowano 9 Grudnia 2020 Opublikowano 9 Grudnia 2020 I tego się trzymajmy !!!? Traktuję to zupełnie podobnie !!!
marcini59 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Dzień Dobry Następny krok to przegrzewacz pary , poniżej kilka zdjęć z postępów prac. Ciekawe jakie będzie miało przełożenie na wydajność zastosowanie takiego przegrzewacza. 2
kaszalu Opublikowano 16 Grudnia 2020 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Fajnie wygląda !!? Odcinek przewodu parowego od zaworu na kotle do dymnicy z przegrzewaczem zaizoluj termicznie ( np. owiń szczelnie sznurem bawełnianym fi 3 - 4 mm)m- podniesie to sprawność całego układu układu !!
marcini59 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Kolejne testy kotła tym razem z przegrzewaczem pary, na moje nie widzę znaczącej różnicy w czasie i wydajności pracy bez przegrzewacza i z przegrzewaczem pary. może to ma przełożenie takie że się mniej pary skrapla zanim dojdzie do silnika ? Oczywiście kociołek będzie zaizolowany oraz wszystkie przewody parowe owinięte sznurem bawełnianym. Testów ciąg dalszy już z zbiornikiem na skropliny i przegrzewaczem. 20201214_183941.mp4 1 1
marcini59 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Wzięło mnie na wspominki model pływający jaki wykonałem 18 lat temu. cały z balsy pokryty papierem japońskim i malowany żywicą nawet fajnie pływał Jak ktoś ma fajne stare zdjęcia to pokażcie co tam kiedyś robiliście. 1 1
WALDENGERD Opublikowano 19 Grudnia 2020 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Ale Ci się zebrało Marcin na wspomnienia - muszę pogrzebać w starociach to się łezka w oku zakręci ?️?️?️ - ale lat nie będę liczył, bo się przerażę ?? A w ogóle to ??? 1
kaczma2 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Też grzebię w starych modelach. Na tokarce robię lampy pozycyjne z mosiądzu i wstawiam w miejsce drewnianych malowanych. Mam zrobionych 3 pary. Wymienione w 2 modelach. 1
kaszalu Opublikowano 20 Grudnia 2020 Opublikowano 20 Grudnia 2020 (edytowane) Zdjęcia pływającego "emeryta" jeszcze szukam, ale tu poniżej są na fotce moi synowie z modelami latającymi z tamtych czasów na wakacjach u babci - "hand made" ZUCH i DRUCH - fajnie latały na tych łąkach nad Drwęcą !!. Ze starymi zdjęciami teraz jest problem, bo wtedy "pojemność pamięci" wynosiła 24 albo 36 klatek !!! ? Edytowane 20 Grudnia 2020 przez kaszalu 1
kaszalu Opublikowano 24 Grudnia 2020 Opublikowano 24 Grudnia 2020 (edytowane) Wszystkiego najlepszego na Święta i Nowy Rok 2021 i następne lata dla wszystkich forumowiczów i ich rodzin ! Aby Covid minął, świat nie zginął a my w końcu moglibyśmy normalnie żyć i funkcjonować z pływaniem, lataniem i tym czego kto tam sobie życzy ! Pozdrowienia dla Wszystkich !!? Andrzej "KASZALU" z Bydgoszczy Edytowane 24 Grudnia 2020 przez kaszalu
Rekomendowane odpowiedzi