Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To samo myślę .... :(

Ale może nie znamy szczegółów sytuacji.....

Może nie mógł chociaż chciał .....

Ale  jak olał to d......nie skiper !!

Jeszcze jedna kabinowa motorowa stała wmarznięta przy innym pomoście w tym samym klubie, ale serce boli więc fotki nie wstawię ..... :unsure:

Jako żeglarzowi i zawodowemu mechanikowi z holowników "w pale się nie mieści"  - ciekawe czy chociaż układy chłodzenia odwodnił ,

bo silnik na złom wiosną może oddać ....  :blink:

Chyba że ma dużo szczęścia w życiu i blok wytrzyma takie manewry przy -15 oC przez 2 tygodnie ..... :rolleyes:

Opublikowano

Mi tam zima pasuje

Od samego patrzenia odmroziłem sobie co nieco....

Ale zawsze podziwiałem takie wyczyny. Szacunek

Opublikowano

Jezioro Borówno, muszę dodać, że woda bardzo nieciekawa jak na zimę. Mętna i zaskakująco ciepła co jest dziwne. Na głębokości 2,7 metra już miała 4 stopnie ciepła co nasuwa myśl, że lód który leży  przy odrobinie słońca i odwilży szybko zrobi się niebezpieczny.

Opublikowano

Borówno ma około 12 metrów głębokości, ja przynajmniej tyle znalazłem. Andrzej jaki gruby lód jest na zalewie? Bo wybieramy się za tydzień w niedziele pod lód.

Opublikowano

Tak na oko , ten po którym chodziłem koło pomostu pontonowego to ok 10 - 12 cm...

Dalej nie właziłem, bo szły co chwila "tąpnięcia" tafli , słychać było że lód pracuje ,

Ale paru odważnych (?) jeździło na łyżwach i chodziło po środku tafli między plażą główną a Romanowem ....

Opublikowano

No na to bym się na zalewie nie zdecydował.. a swoją drogą ciekawi mnie dlaczego ta łódź motorowa została na wodzie.. Wątpie aby kadłub silnika i chłodnica oleju został odwodniony, tam są dwa obiegi jeden własny drugi na wodę z jeziora poprzez wymiennik. Własny może być zalany glikolem. Pewnie tam jest motor Mercruiser bo te są bardzo popularne, to na wiosnę może być złom po takich mrozach. Nie mówiąc o ubytkach w laminacie. Mieliśmy łodź z takim motorem to odwodnienie na wodzie nie wchodzi w grę.

Opublikowano

Dzisiaj zrobiłem próbę pod parą kociołka po wykonaniu izolacji - jest skuteczna, można dotknąć obudowy wydłużył się czas pracy !

Izolacja poprawiła znacznie sprawność układu, maszyna pracowała na jednym ładunku kotła i palnika ( 90 ml wody i 40 ml spirytusu) 40 minut !!  :)

post-3419-0-86910900-1520284292_thumb.jpg

post-3419-0-36058500-1520284308_thumb.jpg

post-3419-0-91372700-1520284316_thumb.jpg

Opublikowano

No Andrzej - wspaniała jednostka - rozumiem, że będzie zastosowany w bocznokołowcu pn. gen. Sosnkowski. Podaj proszę wymiary prezentowanego wcześniej kadłuba. Zanosi się na piękny model. Zasiadam na widowni. Ciekawy jestem, jak rozwiążesz problem napędu.

Pozdrawiam i powodzenia w pracach stoczniowych.

Opublikowano

Mój model stanął w miejscu. Mam zero stopni na poddaszu i stwierdziłem że nie będę się katować. Przyjdzie ciepło to się zachce dłubać.

Opublikowano

Informuję zainteresowane koleżanki i kolegów , że 31 maja 2018 roku w Boże Ciało po godz 14. 00 planowany jest festyn rodzinny Rady Osiedla Okole na Starym Kanale Bydgoskim przy ul. Kanałowej - Wrocławskiej.

Modelarze są zaproszeni do zaprezentowania swoich modeli podczas pokazów na wodzie - szczegóły podam kilka dni przed imprezą !

Zainteresowani - SZYKOWAĆ MACHINY !!!   :)

Opublikowano

Chciałbym już może nie upolować.. na poprzednich pokazach niestety rozjechałem znaczną ich ilość. Z boku patrząc wydaje się laikowi że ja to widze.. Ja stojąc z nadajnikiem i odpływając dużym modelem z tego typu napędem półzanurzonym nie widzę nic poza chmurą wody. Nauczyłem się tak pływać i nie przeszkadza mi że nie widze kadłuba jak płynę od siebie..

Tyle mniej więcej widać jak się z stoi dokładnie za modelem..

post-4076-0-04568400-1520506587_thumb.jpg

Opublikowano

Andrzeju właśnie jestem po rozmowie z żoną chciałby. Z wami popływać spotkać się porozmawiać. Mogę dołączyć na wasz piknik

• Lubię to 1
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.