Guest horn3t Posted June 24, 2014 Posted June 24, 2014 A gdzie to było widać, że wiatr dmuchał to nie lepiej żaglówka ? bo się nie znam?? Kuter ładny
kaszalu Posted June 25, 2014 Posted June 25, 2014 Wiatr to się czuje na uszach !!! No i trzeba patrzeć gdzie woda się marszczy ... Prace stoczniowe w trakcie - holownik rzeczno - portowy z lat 20 . Do sierpnia chyba zdążę ... 1
kaczma2 Posted June 25, 2014 Posted June 25, 2014 Czy to jest holownik z napędem parowym? Czy to jest zestaw fabryczny? Czy ma śrubę 4 łopatową? Co będzie jak zgadnę nazwę? Czy to jest HEROS?
kaszalu Posted June 25, 2014 Posted June 25, 2014 W odpowiedzi na powyższy Quizz Kazia ! 1.Tak - jest to holownik parowy . 2.Nie - nie jest to zestaw fabryczny, ale kadłub wraz z pokładem jest " gotowcem bez flaków zakupionym u znanego pewnie wszystkim producenta z Kielc " ( niestety nie mam za dużo czasu aby robić formę , laminować itp - wyposażam i dobudowuję resztę tak, aby była to półmakieta do pływania relaksowego i popularyzacji modelarstwa szkutniczego ). 3.Oryginał ma śrubę czterołopatową - trójka jest założona na razie, do czasu jak zmajstruję odpowiednią z mosiądzu . 4.Wygrasz konkurs który sam ogłosiłeś !!! 5. BINGO - to jest właśnie HEROS - KAZIU JESTEŚ WIELKI :lol: :lol: wygrałeś swój konkurs !! Poniżej w celach poglądowych planik dla modelarzy do niekomercyjnego wykorzystania !
kaczma2 Posted June 26, 2014 Posted June 26, 2014 Jeżeli chcesz budować według tego planu to proponuję plik jpg zamienić na pdf i otwierać w Foxit Reader 3.0 Linie staną się wyraźniejsze i nie grubieją przy powiększaniu (wygodne i szybkie). Widzę różnice np. pokład. Gdybyś potrzebował listewki z takiego drewna jak zrobiłem nadbudówkę Artura to skontaktuj się ze mną.
mike217 Posted July 7, 2014 Posted July 7, 2014 A tak się eksploatuje lipo 6S do samego końca. Model stanął naglę i buchnęło..sezon zawodniczy w pełni. http://www.modelteam.com.pl/tmp/KarolM2.jpg
mike217 Posted July 7, 2014 Posted July 7, 2014 Dobrze poszło zarówno w Chełmży jak i Tucholi jak i Warszawie, coś czuje że medal MP będzie do kolekcji. Postanowiłem w tym roku nie pisać o tym bo wszystko co napisałem kiedyś zostało przez jakiegoś barana skasowane. Szkoda, że nie przyjechałeś na zawody popatrzeć na prawdziwe modelarstwo.
kaczma2 Posted July 8, 2014 Posted July 8, 2014 Trzecie miejsca cieszą, na pudle. Czegoś brakuje, sprzęt, pech, inne okoliczności?
mike217 Posted July 8, 2014 Posted July 8, 2014 Kaczma2, 3 miejsce w technicznej klasie mono 1 jest naprawdę ciężko wypracowane godzinami dłubania przy śrubach wałach i modelu. na 1-2 miejsce brakuje w łódce i moim pływaniu" tego czegoś .".. tego czegoś co cały czas motywuje mnie do działania. Ponadto w obu klasach byłem już mistrzem Polski i wysoko na świecie jak i 1 w europie. 13 medali z mistrzostw Polski mam w tych obu klasach i nadal mi się chce. Czego brakuje? Prądu Lepszego pływania Szczęscia Spróbuj sam, zapraszam.
kaszalu Posted July 8, 2014 Posted July 8, 2014 My to już raczej rekreacyjnie - miejsca na pudle zostawiamy dla specjalistów takich jak Ty !! Poza tym tam jest potrzebna naprawdę duża specjalizacja i markowy sprzęt - przynajmniej jeśli chodzi o baterie ( patrz choćby ta pieczeń na odnośniku powyżej ... ! Kiedyś o tym rozmawialiśmy .! Pozdrowienia !
mike217 Posted July 9, 2014 Posted July 9, 2014 Akumulatory są naszym największym problemem. Do światowej czołówki brakują mi 2-3 kółka ale te 2-3 kółka to jest brak pojemności lub za niskie napięcie średnie rozładowania. Żeby teraz wygrywać na MŚ trzeba kupić kilkaset pojedynczych cel i je przebrać i zrobić pakiet który odda równo pojemność przy bardzo wysokim napięciu. Mało kogo oprócz Chińczyków na to stać.
darqo Posted July 13, 2014 Posted July 13, 2014 Michał , to dla córki? Andrzej jakei postępy w budowie ?
kaszalu Posted July 14, 2014 Posted July 14, 2014 Na razie urlopik i szlajanie sie po "dużych łódkach" - ale coś tam powoli dłubię między jednym rejsem a drugim... Chociaż ta trzecia łódka - dzieło rąk własnych zresztą - to prawie jak model tyle że na trzy osoby... 1
kaczma2 Posted July 15, 2014 Posted July 15, 2014 Zrobiłem i przy pomocy programu (1 raz) Movavi Video Editor 9 opracowałem nowy film. To co pisałem na filmie w sprawie nurkowania nieaktualne. Po przełożeniu lipola z dziobu na środek kadłuba model pływa prawidłowo ale nie do końca. Dzisiaj, środa, przy pełnej prędkości, większe wychylenie drążka i wywrotka. Ciepła woda, popływałem sobie po model. Na pewno ślizg z tego nie będzie. 2
kaszalu Posted July 17, 2014 Posted July 17, 2014 Noo -- tak powinien pływać kuter pościgowy ! A z tym "nurkiem" to chyba dałeś Kaziu za duże wychylenie steru przy zbyt dużej prędkości - wychylenie osi steru też powinno pomóc albo zmiana jego kształtu ( popatrz w "Radiomodelach" Wojciechowskiego ). Ja w urlopie też coś tam dłubię - może w przyszłym tygodniu dokończę po powrocie z nad morza i zrobimy wodowanie ! Na razie fotka z prac w toku ..... Airboat L = 1200 mm; silnik spalinowy OS Max 32 SX ; moc ok.1,2 Km ; śmigło 11 x 6 ( na razie - może potem po regulacji wsadzę ASP 8,5 cm3 ) lub opcjonalnie napęd elektryczny z reglerem bezszczotkowym 3 faz 70A i pakietem 4x LiPo 3600 mAh.
Recommended Posts