J-23 Opublikowano 20 Marca 2020 Opublikowano 20 Marca 2020 to okucie na dziobie mi się podoba taki fajny detal zrób test napędu w wannie i nagraj filmik, zobaczymy jakiego ma kopa albo jutro na jeziorko, bo wygląda już na gotowca jeszcze jakąś załogę posadź za sterami
kaczma2 Opublikowano 20 Marca 2020 Opublikowano 20 Marca 2020 Ładna, ładna, tylko posadź ludzi w kaskach bo to będzie ślizg. Może jakieś podłokietniki, trąbka, reflektor. Kierownica zapewne będzie. Z tą szybą coś mi nie pasuje.
marcini59 Opublikowano 20 Marca 2020 Opublikowano 20 Marca 2020 Spokojnie jeszcze sporo do zrobienia, zegary, koło sterowe, tylny fotel do wymiany no i jeszcze jakieś okucia dodatkowo. Kaziu a co nie pasuje z szybką? Może jakaś podpowiedź.
kaszalu Opublikowano 20 Marca 2020 Opublikowano 20 Marca 2020 Janusz też "pucuje mesingi" ? Tak na prawdę to płetwa balastowa w trakcie dopieszczania !
J-23 Opublikowano 20 Marca 2020 Opublikowano 20 Marca 2020 mi się wydaje, że bateria nie powinna być w tej motorówce w poprzek ułożona bo będzie to wzmagało bujanie na boki i niekontrolowane przechyły powinna być wzdłuż i bardziej z przodu, bo jeżeli to będzie ślizg to wysoko będzie zadzierał dziób ale zobaczymy po teście na otwartym akwenie jaka jest waga tej motorówki ?
kaszalu Opublikowano 23 Marca 2020 Opublikowano 23 Marca 2020 (edytowane) Janusz ostatnio doposażył warsztat i technologicznie skoczył do przodu - toczy, szlifuje, frezuje, obrabia ( oczywiście w maseczce !!) - coś się zaczęło ruszać w "Zaruskim" !! ? Efekt skoku na filmach ! STER1.mp4 STER2.mp4 Edytowane 23 Marca 2020 przez kaszalu
J-23 Opublikowano 24 Marca 2020 Opublikowano 24 Marca 2020 przecież to jest fotomontaż - zatonęło by to ? 1
kaszalu Opublikowano 24 Marca 2020 Opublikowano 24 Marca 2020 Wiem - sprawdzam Waszą czujność ! ? Poza tym TA łódka by TEGO nie wytrzymała !!
kaszalu Opublikowano 28 Marca 2020 Opublikowano 28 Marca 2020 Kwarantanna ogólnopolska z powodu epidemii koronawirusa wpływa na zwiększenie zainteresowania pracami kameralnymi. Oto kilka przykładów - poniżej modele naszych kolegów z Grudziądza, przygotowywanych do wodowania po zawieszeniu ograniczeń w poruszaniu się. Piękny model "Hydrografa" kolegi Freda ( gotowy do wodowania) oraz statek pożarniczy "Strażak" kolegi Krzyśka w trakcie produkcji. Czekam również na fotki prezentowanego wcześniej tylnokołowca kolegi Jurka ( napęd na stronach powyżej) . ? A ja między Rutinoscorbinem a profilaktycznym wapnem ( ??) dłubię i adaptuję dla kuzyna Tomka z Kołobrzegu mikrozestaw tokarski do spławików ! Jest to uzupełnienie do łódki zanętowej którą już wcześniej mu przekazałem ! Do podejrzenia tu : Zestaw będzie wykonany na bazie mini tokarki chińskiej do koralików - już sprawdzałem - toczy super !! Tokareczka ma możliwość wykorzystania jej w funkcji minipilarki oraz szlifierki tarczowej, adres do tokareczki : https://allegro.pl/oferta/100-w-mini-koraliki-maszyna-miniaturowa-tokarka-9066560223?reco_id=5794897c-70e7-11ea-ae77-000af7f5ffd0&sid=f8bddad5d737919e6c726c989b66bdbe96499e13bc806f55bd0c404f69ac7020 Ciekawostka - dostawa z Czech ! CDN ! ?
kaczma2 Opublikowano 29 Marca 2020 Opublikowano 29 Marca 2020 Tu widzę klocek jest wkręcany. W mojej ZSRR jest nabijany na koronę. Można też nabijać na kolec z dwoma łopatkami. Fajna mała, poręczna. Najczęściej używanym dłutem jest z zaokrągloną końcówką jako zbierak w prawo,lewo. Inne sobie dorabiałem.
WALDENGERD Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 Fikuśna tokareczka do małych detali, a spławików w ogóle Endriu - jak nożyki się spisują ??
J-23 Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 e tam, zwykłą wiertarkę można w imadło wkręcić i gotowe tylko trzeba "konik" z bolcem wykombinować i stówa w kieszeni zostaje
kaszalu Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 (edytowane) Pewnie że można, ale czy TRZEBA - odwieczny dylemat - bo ani to bezpiecznie ani to poprawne technicznie ! ? Można zjeść bułę z kiełbachą w parku (czasem też miło i lubię ?) albo bryzol z polędwicy z czerwonym winem w Orbisie... jak dla mnie istnieje pewna różnica w doznaniach estetyczno - kulinarnych i skłaniam sie w kierunku bryzolu ! Zawsze można sobie zapewnić odrobinę luksusu - ja tam bardzo lubię małe i precyzyjne narzędzia i jak mogę to takowe własnoręcznie buduję ( np. ta tokarko-szlifierko-pilarka z czwartej fotki w użytkowaniu od wybudowania ponad 30 lat !) , zbieram, kolekcjonuję i z przyjemnością używam ! A skoro daję coś komuś w formie podarunku to też musi jakoś wyglądać ! W związku z powyższym ciąg dalszy tuningu mikroobrabiarki poniżej !! ? Ps Walduś - nożyki twarde jak na kraj środka, wszystkie idą w drewienko bardzo ładnie !! Dobrych narzędzi nigdy nie za wiele !!! CDN.? Edytowane 30 Marca 2020 przez kaszalu
WALDENGERD Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 ENDIU - W PEŁNI SIĘ Z TOBĄ ZGADZAM - NIE MA TO JAK ZDROWE PODEJŚCIE DO SPRAW KTÓRE CIESZĄ I UŁATWIAJĄ ŻYCIE - TAK TRZYMAJ ? Ps. Tokareczka zamówiona i już jedzie - to jest expres, nie do wiary, chyba wstrzeliłem się w odpowiednią godzinę 1
kaszalu Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 Witamy w gronie mikrotokarzy !! ?? Expres bo to jedzie z Czech a nie z kraju środka !!
WALDENGERD Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 Ach, jak przyjemnie kołysać się wśród .......
marcini59 Opublikowano 31 Marca 2020 Opublikowano 31 Marca 2020 Cześć Andrzej daj namiary gdzie kupiłeś taką ładną szufladkę pod tą tokareczke pasuje idealnie.
Rekomendowane odpowiedzi