kaczma2 Opublikowano 24 Lipca 2020 Opublikowano 24 Lipca 2020 Kolejny instruktażowy film. Budowa lekkiej motorówki RC i połączenia na dwa silniki.
J-23 Opublikowano 25 Lipca 2020 Opublikowano 25 Lipca 2020 przyklejanie silników klejem na gorąco jest głupie, później turek się stuknął w czoło spiął opaskami zaciskowymi, ale i tak to się zemści. na chwilę do filmu wystarczy, ale później ... będzie zonk to są filmy obliczone na wyświetlenia i klikanie w linki partnerskie części do budowy przekierowujące do sklepu, za co nagrywający dostaje kasę - ot taka reklama za kasę ale polecanie tego jako wzór do naśladowania - to czuję taki niesmak ?
kaczma2 Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 Napisałem "Budowa lekkiej motorówki RC" bo musiałem. Bardziej istotne jest " połączenie na dwa silniki". Różnorodność materiałów, sposobów budowy, silników i elektroniki powoduje, że zrobienie krótkiego filmu typowo instruktażowego jest raczej niemożliwe. Dla kogoś " zielonego" w tych sprawach ten film jak i wcześniejszy może być bardzo pomocny.
J-23 Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 " połączenie na dwa silniki" również jest złe, bo aparatura będzie miała jeden z drążków sprężynujący [powracający do pozycji środkowej] a drugi nie [sam opadający] przez co sterowanie będzie niewygodne i mylące. takie aparatury były stosowane w zestawach z motorówkami na 27MHz, ale oba drążki wracały do pozycji środkowej i wtedy było OK. teraz w zestawach są aparatury pistoletowe.
kaszalu Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 (edytowane) Prace remontowe na naszej działce dobiegają powoli do końca, jest więc więcej czasu na relaks. ? Odwiedziliśmy Janusza w jego bazie w marinie klubu "Pasat" w Pieczyskach - oczywiście jak zawsze jest przygotowany do żeglowania RC !! ? No i w tle cały czas powstaje "Generał Zaruski" !! Koledzy z Grudziądza też nie próżnują jak się okazuje ! Krzysiek podgonił prace przy "Strażaku" a Jurek zwodował i opływał wieczorową porą piękny model trawlera-przetwórni "Regulus" !!! Tak trzymać Panowie !!?? Edytowane 26 Lipca 2020 przez kaszalu
jamyk Opublikowano 27 Lipca 2020 Opublikowano 27 Lipca 2020 Gratulacje dla Jurka za zwodowanie przetwórni , piękny i ładnie się prezentuje na wodzie?
J-23 Opublikowano 27 Lipca 2020 Opublikowano 27 Lipca 2020 fajnie wygląda ten Regulus z oświetleniem widać że ma dużo drobnych elementów/szczegółów przydałyby się fotki z lepszym zbliżeniem
kaszalu Opublikowano 27 Lipca 2020 Opublikowano 27 Lipca 2020 (edytowane) Mówisz i masz ! ? Jeszcze film z wodowania z wykonawcą i kapitanem jednostki podczas dziewiczego rejsu - Jurkiem Lemke z Grudziądza ( trzecie zdjęcie, drugi od lewej) !! VID-20200727-WA0013[1].mp4 Edytowane 28 Lipca 2020 przez kaszalu 3
kaszalu Opublikowano 30 Lipca 2020 Opublikowano 30 Lipca 2020 (edytowane) Dzisiaj małe wakacyjne, relaksowe pływanko u Janusza w Pasacie - korzystaliśmy z fajnego wiatru, w szkwałach nawet dość silnego ! Janusza "Emiraty" pięknie chodzą po wszystkich modyfikacjach ! Sama przyjemność z żeglowania RC, walczyliśmy aż do prawie kompletnego wydojenia baterii wind szotowych !! ?? Na koniec dobra, oryginalna chińska herbatka od Janusza !!? Edytowane 30 Lipca 2020 przez kaszalu 1
kaszalu Opublikowano 31 Lipca 2020 Opublikowano 31 Lipca 2020 (edytowane) Powyżej było rekreacyjnie, wolno, dostojnie i siłami natury, ale urlop zbliża się do końca więc trochę szaleństwa nie zaszkodzi ! ??? Udało się więc dzisiaj popływać po zalewie szybką łodzią motorową kolegi z napędem wodnoodrzutowym - prędkość max. w ślizgu ok. 30 węzłów ! Czuć moc pod manetką ( coś ok 300 koni...) i wrażenia z prowadzenia takiego zwierza niezapomniane !!!?? Prawie nie mogłem się oderwać od steru .... Z dodatkowych ciekawostek znalazłem w Bydgoszczy na ul. Grunwaldzkiej tablicę pamiątkową ku czci jednego z dowódców statku "Lwów" - kolebki polskich nawigatorów -Tadeusza Ziółkowskiego. Więcej o "Lwowie" tu : https://pl.wikipedia.org/wiki/STS_Lwów MOV_1186.mp4 Edytowane 31 Lipca 2020 przez kaszalu 1
jamyk Opublikowano 31 Lipca 2020 Opublikowano 31 Lipca 2020 Ładnie was tam przewiało na tej szybkości ?
J-23 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 ja tych filmów co kaszalu wstawia to nie mogę oglądać bo mi łącze zapycha na youtubie nie ma problemu, bo można sobie jakość ustawić ale mam pytanie: dlaczego w motorówkach gaz jest na drążku, a nie pod stopą jak w samochodzie ?
stema Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Też się tak bawiliśmy. Tu szaleje moja średnia wnuczka. Od steru nie chciała dać się odgonić, a inni też chcieli sterować. EDYCJA: Godzinę temu, J-23 napisał: ja tych filmów co kaszalu wstawia to nie mogę oglądać bo mi łącze zapycha na youtubie nie ma problemu, bo można sobie jakość ustawić ale mam pytanie: dlaczego w motorówkach gaz jest na drążku, a nie pod stopą jak w samochodzie ? Dokładnie z tego samego powodu co w samolocie. 1
kaszalu Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 (edytowane) ....i na statku - wyobrażasz sobie że wachtowy stoi na sterze i w przelocie przez Atlantyk 24 godziny na dobę ciśnie nogą gaz od silnika co ma 8000 KM ??? ? Poza tym często te duże silniki okrętowe są nawrotne, czyli trzeba go odpalić w drugą stronę aby dać "wstecz", więc musi być załoga maszynowa która tą operację wykona po sygnale z telegrafu z pomostu manewrowego ! Ale to tak na marginesie - dzisiaj u mnie na działce w Pieczyskach było małe, kameralne spotkanie techniczne. Przyjechał z Grudziądza Jurek z "Regulusem" do którego dorabialiśmy z Januszem bardziej skuteczną ( mam nadzieję..?) śrubę napędową na nietypowy dla tej średnicy śruby gwint M3 ( cała operacja na fotkach poniżej). Janusz udostępnił w tym celu wykonany przez siebie przyrządzik - można nim lutować śruby 2, 3 i 4 łopatowe ( lub wielokrotności tych liczb). Zrobiłem też szereg zdjęć szczegółów jednostki i filmik z pływania. Niestety jeszcze na starej śrubie, ponieważ jej wymiana wymaga demontażu silnika i cofnięcia wału - w zdjęciu śruby w inny sposób przeszkadza konstrukcja steru jednostki ! Jurek wykona to sobie na spokojnie w domu i podeśle filmik z prób na nowej śrubie ! Przyjechał też z Jurkiem do regulacji i na próby wodne kadłub tylnokołowca z Missisippi z pięknie wykonanym napędem.Nadbudówki do "tylnoka" Jurek ma już wykonane, wypada reaz zmontować statek w całość, włożyć apkę i na wodę !!! Mam nadzieje na to, że na następnym spotkaniu które będzie u mnie w drugiej dekadzie sierpnia, tylnokołowiec będzie już uwodniony ? w pełnym zakresie !!!! ? Plan dnia został w pełni zrealizowany również dzięki mentalnej i kulinarnej opiece mojej żony której całą ekipą serdecznie dziękujemy, oraz wybitnej nalewce winogronowej produkcji Jurka oraz słodkościom przez niego dostarczonym !!!!? Sesja foto poniżej ! i ciąg dalszy sesji, bo w poprzedniej skończyła się pojemność ....? 20200801_112814.mp4 Edytowane 1 Sierpnia 2020 przez kaszalu 1
kaszalu Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 (edytowane) Tak to będzie mniej więcej wyglądało !! ? Niestety film z pływania "Regulusem" będę mógł wstawić dopiero w przyszłym tygodniu jak zjadę z działki - duży plik i za słaby transfer !!!! ? VID-20200801-WA0024[1].mp4 VID-20200801-WA0023[1].mp4 Edytowane 1 Sierpnia 2020 przez kaszalu 2
kaczma2 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 To zdjęcie nad filmem. Wygląda tak, jakby duży model wisiał nad wodą. Fajnie. Nie chcę krakać ale mogą być kłopoty. Model powinien być większy. Na stole wygląda na duży, na wodzie wydaje się mniejszy. Były jakieś próby statyczne na wodzie z nadbudówką? Co ze sterownością? W toku?!
kaszalu Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Model był puszczony tylko z napędem i bez sterów w celu sprawdzenia skuteczności napędu, a głównie koła łopatkowego ! Tu jest OK !! Reszta w trakcie realizacji - zobaczymy !!!??
J-23 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 a czy przypadkiem jak jeden popychacz jest w górze 1, to drugi 2 nie powinien być przeciwnie czyli na dole ?
marcini59 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 J-23 , jest dobrze max musi być 90stopni pomiędzy popychaczami, bo gdy staną w poziomie i będą miały 180 to silnik ich nie ruszy. 1
kaszalu Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 (edytowane) Marcin dobrze prawi - 90 stopniowy rozstaw wykorbień gwarantuje rozruch koła łopatkowego z każdej pozycji postojowej mechanizmu ! W innych rozstawach jest to problematyczne i może dojść do blokowania korbowodów ! Edytowane 2 Sierpnia 2020 przez kaszalu 1
Rekomendowane odpowiedzi