kaczma2 Opublikowano 3 Grudnia 2023 Opublikowano 3 Grudnia 2023 Dzisiaj zabrałem szuwarka na plac za szkołą. Jak postawiłem na świeżym śniegu i uruchomiłem silnik to ani myślał się ruszyć. Jakby był przyssany. Przesunąłem na miejsce wyjeżdżone przez samochody to z miejsca ruszył i był szybki. Na szybkości trzeba delikatnie z kierunkiem bo jak za mocno to zakantuje i fiknie. W zakręty , średnia prędkość i zmienia kierunek. Jutro będzie więcej samochodów to więcej ubiją. Robiłem film ale model uciekał z kadru. Na szybko, kamerka była źle ustawiona na nadajniku.
TomTech Opublikowano 3 Grudnia 2023 Opublikowano 3 Grudnia 2023 Ja kiedyś zrobiłem butelkowca zasada działania taka sama jak szuwarka i też na śniegu bardzo ociężale się poruszał a na wodzie demon.
kaczma2 Opublikowano 4 Grudnia 2023 Opublikowano 4 Grudnia 2023 Był drugi ślizg. Było lepiej. Uczę się. Przy kolejnym kółku na ubitym śniegu nie wszedł a zakręt i prosto w oponę stojącego samochodu. Trochę się wyszczerbił ale w połowie naprawione. Ślad jest. Dalej był ślizg i w pewnym momencie wyskoczył silnik z łoża. 2 robaczki były za słabo dokręcone.
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. kaczma2 Opublikowano 25 Grudnia 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 25 Grudnia 2023 Żeby coś robić a się nie nudzić, 12 grudnia narysowałem komputerowo plan tego innego ślizgu. Chyba Tajlandia. Budowałem z balsy 2 mm i kleiłem na CA. Budowa szła szybko aż dotarłem do malowania. Balsa powinna być szpachlowana ale do tego maleństwa nie będę kupował. Prysłem podkładową. Dno pomalowałem i pomimo grubej warstwy farby, widać cienkie rowki tam gdzie balsa miała ciemne kreski, słoje. Malowanie będzie trwało. Oklejanie, malowanie. Na następny dzień oklejanie, malowanie itd. Napęd stanowi silnik przerobiony z cdr. Na razie ze względu na wagę mam zamiar zastosować zasilanie 2S. Trochę małe obroty. Na 3S są dużo większe. Jak będzie pływał nie wiem. Okaże się wiosną. 5
TomTech Opublikowano 25 Grudnia 2023 Opublikowano 25 Grudnia 2023 Sam jestem ciekawy jak będzie pływać, oglądałem filmiki na You tube i tam pływał świetnie czekam na wodowanie.
Marek_Spy Opublikowano 25 Grudnia 2023 Opublikowano 25 Grudnia 2023 Mnie ciągle zastanawia zarys tej śruby Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka
kaczma2 Opublikowano 25 Grudnia 2023 Opublikowano 25 Grudnia 2023 Uruchomiłem napęd to za śrubą dmuchało. Będzie jeszcze próba w wannie. Zrobić nową śrubę to nie problem. Mniejszy skok uzyskam lutując łopatki do grubszej piasty. Końce od zera do 180 stopni. Kuszą mnie li on 16340 długie na 34 mm. 88oo mAh. Są na Aliexpress. Jak cena niska to wysyłka droga i długi termin dostawy. Lipoli 2S Redoxa na modelesklep nie ma. Gdzieś w modelu mam taki.
mike217 Opublikowano 25 Grudnia 2023 Opublikowano 25 Grudnia 2023 Kat wału jest zbyt duży . Połóż linijkę na redan i rufę i sam zobaczysz ze śruba wypada pod ta linia ( wody) ma być nad nią cały wal i w wodzie ma być tylko 3/4 łopaty .
kaczma2 Opublikowano 26 Grudnia 2023 Opublikowano 26 Grudnia 2023 Ustawiony, nie przyklejony wał jest tak jak na tym filmie (7:47 min) i to się pokrywa z tym co napisałeś. 1
mike217 Opublikowano 26 Grudnia 2023 Opublikowano 26 Grudnia 2023 W klasach mono w których się ścigałem , ustawienie wału w obu osiach to była całkowita podstawa . Dziesiąte milimetra decydują czy prądu wystarczy ja bieg i czy model będzie pływać 5 km szybciej niż wszyscy inni .. wał w modelu nigdy nie był w osi kadłuba to taka ciekawostka .
TomTech Opublikowano 26 Grudnia 2023 Opublikowano 26 Grudnia 2023 Godzinę temu, mike217 napisał: wał w modelu nigdy nie był w osi kadłuba to taka ciekawostka To możesz nam to bardziej zobrazować np. jakimś szkicem i wyjaśnieniem dlaczego, ciekawi mnie to.
mike217 Opublikowano 26 Grudnia 2023 Opublikowano 26 Grudnia 2023 Wał albo i cały napęd ( silnik sprzeglo wał ) montujemy poza osia modelu żeby zniwelować moment reakcyjny od obracającego się i wirnika i wału i samej śruby oczywiście . Bez tego model na prostej musiałby płynąc ciagle na korekcie sterem a jak wiadomo kiedy walczymy o sekundy i cenny prąd to miejsca mieć nie może .
kaczma2 Opublikowano 27 Grudnia 2023 Opublikowano 27 Grudnia 2023 Patrząc z tyłu. To wał powinien być bardziej w prawo czy w lewo. Przymiarka. Jak trzymam palcami na wysokości prawego końca skrzynki to w tym miejscu jest równowaga. A w drugiej osi lipol przeważy na lewą stronę co powinno zmniejszyć działanie momentu obrotowego, jak bardzo? Waży jak na zdjęciu 0,3 kg
mike217 Opublikowano 27 Grudnia 2023 Opublikowano 27 Grudnia 2023 Wał musi być dany na prawa burtę . Albo robiłem sam wał i wtedy szedł pod katem w modelu albo przesuwałem cały napęd . Oba rozwiązania sprawdzały się . Jedna ważna sprawa . Mało kto na to w ogóle uwagę zwraca ( ci co wygrywają to wiedza ) ten wał ma być tak przesunięty ze jak model klasy mono położy się w zakręt to nadal ta śruba ma pracować optymalnie a nie wyłazić nie wiadomo jak z wody . Ważny jest tez ster , musi być na prawej burcie i musi jego płetwa zasłaniać śrubę napedowa od prawej strony .
TomTech Opublikowano 27 Grudnia 2023 Opublikowano 27 Grudnia 2023 Na pewno Twoje wiadomości i rady są ważne ( dzięki za nie ) przy łudkach którymi się ściga, biorą udział w zawodach bo poprawiają osiągi ale czy ma to jakieś ważne znaczenie do pływania tzw. rekreacyjnego.
mike217 Opublikowano 28 Grudnia 2023 Opublikowano 28 Grudnia 2023 Dla jednego ma dla drugiego nie ma. Model ślizgu źle zabudowany i niewyważony nie pływa w ogóle czy to są zawody czy rekreacja . Jak ktoś chce to zastosuje w praktyce wiedzę a inny zrobi bylejak i będzie zadowolony. Ja się już dawno wypaliłem do forumowych porad . Kiedyś prowadzilem Relacje z budowy , ale ten czas nie wróci .
kaczma2 Opublikowano 30 Grudnia 2023 Opublikowano 30 Grudnia 2023 Po wklejeniu przegrody silnikowej i wału była próba napędu. przebiegła pomyślnie. Model gotowy do prób na wodzie. 1
mike217 Opublikowano 30 Grudnia 2023 Opublikowano 30 Grudnia 2023 Troszkę się obawiam ze zabraknie ci obrotów i mocy .. taki napęd niestety potrzebuje obrotów żeby ruszyć z miejsca i wywlec model z wody . Puść na wodę i zobacz.
kaczma2 Opublikowano 31 Grudnia 2023 Opublikowano 31 Grudnia 2023 To jest mały model. Kadłub 300 mm, całość 444 mm. Pół metrowy z silnikiem KV 600 i śrubie o dużym skoku pływa w ślizgu. Podobnej długości motorówka z silnikiem cdr też pływa w ślizgu. Wiem inna budowa kadłuba i na rozruch potrzeba mocy ale mogę dać jeszcze aku 3S. Na niedawno zakupionym uchwycie smartfona na nadajnik, pasuje zamontowanie kamerki. 1
mike217 Opublikowano 31 Grudnia 2023 Opublikowano 31 Grudnia 2023 600kv to do ślizgu jest na 10-12 cel … na 3 cele jak pływałem to mialem 4300 kv. Pamietaj ze taki model musi „wyjść z wody” to oznacza ze ma dotykać wody tylko redanem i rufą a śruba ma pracować w pół zanurzeniu . Trzeba po prostu obrotów .
Rekomendowane odpowiedzi