kaczma2 Opublikowano 25 Marca 2016 Opublikowano 25 Marca 2016 Pilnuj wiaderek bo krasnoludki ci skibną. Mogą im się spodobać.
cezar65 Opublikowano 25 Marca 2016 Opublikowano 25 Marca 2016 Wiaderka nawet ze złota to powinny być pomalowane na czerwono i w związku z tym tak nie będzie widać z czego są , ja moje ulepiłem z polistyrenu . No ja mam prawie gotowy model do wodowania i nawet zajączek przyniósł mi nowe radio . To jest FLY SKY 2.4 Ghz 6- cio kanałowe . Ma telemetrie . Co prawda te radio jest klasycznym przykładem przerostu treści nad formą , bo i tak nie wykorzystam chwilowo nawet 20% jego możliwości ...ale kto bogatemu zabroni . Na pewno ob. Smyk nie powie że mam za silne te radio i przeze mnie nie może pływać.
kaszalu Opublikowano 25 Marca 2016 Opublikowano 25 Marca 2016 Ale warto pokazać jak wiaderka można robić ... A aparatura i model fajne - wrzuć jeszcze kilka fotek i trochę danych o zasilaniu i napędzie ! Pozdrowienia
Gość horn3t Opublikowano 25 Marca 2016 Opublikowano 25 Marca 2016 Wiaderka nawet ze złota to powinny być pomalowane na czerwono i w związku z tym tak nie będzie widać z czego są , ja moje ulepiłem z polistyrenu . Ale warto pokazać przed pomalowaniem mniej kumatemu jak to można zrobić i z czego
kaszalu Opublikowano 27 Marca 2016 Opublikowano 27 Marca 2016 Dzięki Krzyśkowi Horn3towi który zamieścił link "lotniczy" w innym wątku udało mi się znaleźć fajny link do starej kroniki filmowej z czasów świetności nowego Kanału Bydgoskiego i drogi wodnej Brda - Noteć -Warta -Odra !! WARTO ZOBACZYĆ !!!! KRZYSIEK - dzięki !!! A swoją droga zobaczcie ile kiedyś pływało po Brdzie i Noteci barek, pchaczy i holowników ..... Gdzie te wodniackie czasy .... Sam kiedyś pływałem na pchaczach i holownikach po Brdzie , Wiśle, Noteci , Warcie , Odrze i zalewie szczecińskim ... To se niestety "ne wrati..." tu link do historii żeglugi śródlądowej z roku 1946 .. https://www.facebook.com/GdziesWBydgoszczy/videos/vb.395903973898478/554338648055009/?type=2&theater a tu czasy bardziej współczesne ... i ciekawostka dla mechaników .. oraz przejście przez śluzę .... a tak to wygląda na Renie i innych dużych rzekach Europy ... może kiedyś znowu tak będzie i nasze drogi wodne odżyją .... Ale to już inna bajka !
cezar65 Opublikowano 28 Marca 2016 Opublikowano 28 Marca 2016 Witajcie . Korzystając z ładnej i łaskawej aury i - co za tym idzie - dobrych warunków nawigacyjnych postanowiłem dokonać inauguracji sezonu żeglugowego. Tym samym model holownika ratowniczego ROSOMAK został opływany na otwartym akwenie. Nastąpiło to prawie po dwóch latach od momentu rozpoczęcia budowy. Pierwsze pływanie ROSOMAKA odbyło się na Kanale Bydgoskim. Trwało ono 45 minut. Zachowanie na wodzie prawidłowe. Praca napędu i steru w obu kierunkach dobra. Nowe radio - dobre, fajnie działa telemetria, bo na wyświetlaczu mam na bieżąco wyświetlane np. napięcie zasilania w modelu i tym samym w odbiorniku. 1
kaszalu Opublikowano 28 Marca 2016 Opublikowano 28 Marca 2016 Warto było popracować te dwa lata ! Fajnie wygląda na wodzie ! Ps. Zobaczcie ciekawostkę - holownik "łańcuchowy" przeciąga barki przez tunel ( !!!) - bardzo podobny pływał kiedyś po Brdzie w Bydgoszczy między Brdyujściem a Starym Portem PRZY Mostowej ! Łańcuch leżący na dnie rzeki wciągany był układem napędzanych silnikiem statku rolek na pokład i z rufy schodził z powrotem do wody - statek "wciągał się po nim" i tak następowało przemieszczanie ! A poniżej barki kanałowe w Anglii - teraz używane już właściwie w celach turystyczno - rekreacyjnych, dawniej do transportu węgla, mat. rolnych i budowlanych ! tu prawie jak nasz stary Kanał Bydgoski !!
kaczma2 Opublikowano 29 Marca 2016 Opublikowano 29 Marca 2016 Cezary, model super, gratuluję. Mi brakuje zdjęcia jak zasuwa a jeszcze lepiej film. Ta zieleń na pokładzie jaki ma numer RAL?
cezar65 Opublikowano 29 Marca 2016 Opublikowano 29 Marca 2016 No tak ..... jest nakręcony film z wczorajszego pływania - kilku minutowy , ale wymaga obróbki i montażu. W najbliższym czasie pojawi się na moim blogu. Farba wg. RAL.....ja nie buduję modeli zawodniczych , to jest zieleń w puszce 0.2 l kupiona w Castoramie za 7pln. 1
kaczma2 Opublikowano 31 Marca 2016 Opublikowano 31 Marca 2016 Zrobiłem 2 dzwonki. Ten mniejszy jest do Stoczniowca. Na ekranie są dużo za duże. W rzeczywistości ten większy ma obwód 11mm.
kaszalu Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Czyli produkcja elementów wyposażenia trwa , jest więc nadzieja na wodowanie i obiecanego "szampitra" .... Ostatni "uzysk" ze stoczni Janusza - bębny nawojowe do lin i węży, prowadnica haka holowniczego jeszcze "w proszku" i dłubanie w napędzie - stanowisko akumulatora miedzy linią wałów .... Zaczyna się odgrażać o malowaniu ...
kaczma2 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Dzisiaj było pływanko na kanale. Już pływają niepożądane kijki. Ta data na zdjęciu nie aktualna. Aparat leżał długo martwy.
cezar65 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Dzisiaj pływałem na Balatonie Rosomakiem. Zrobiłem rundę dookoła i trochę manewrów przy brzegu. Czas pływania ok. 50 minut. Ten czas się na razie się nie wydłuży , bo jest tylko akumulator 2.3 Ah. Wiał umiarkowany wiatr, zafalowanie akwenu zdecydowanie mniejsze w części akwenu tam, gdzie jest budynek koła wędkarskiego. 2
Gość horn3t Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Na pierwszym zdjęciu wygląda jak prawdziwy, bardzo fajna replika.
kaszalu Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Wygląda elegancko - a gdzie obiecany filmik Cezary ? A jak z poziomem wody na Balatonie - podniósł się trochę od ubiegłego roku czy nadal widać dno przy pomoście ?
Rafal_0 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Poziom wody na Balatonie jest bardzo niski, cały metalowy pomost razem z podpórkami jest suchy, byłem nad Balatonem w ostatnim tygodniu marca.
kaczma2 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Przypuszczam, że ubywa wody z powodu tego, że woda spływa kanalizacją a nie do gruntu. Może odwadniają teren koło Szajnochy. Na osiedlu śnieg zgarniają na jezdnię między samochody zamiast na trawniki. Na gliniankach koło Rejewskiego woda utrzymuje poziom. Asfalt i beton jest dalej.
Rafal_0 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Dzisiaj byłem nad Balatonem i zrobiłem trzy zdjęcia, link: https://plus.google.com/104700932561900982822/posts/9uruwdFrjPV
kaczma2 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Rafale, daleko masz do ul. Traktorzystów prowadzącej nad glinianki. Niedaleko jest na piechotę z przystanku Akademicka Romanowskiej. Dzisiaj jachcik popływał dłużej około 30 min. Zrobiłem też krótki film. Silnik 3f był ciepły w skali: zimny,letni,ciepły,gorący, parzy.
Rekomendowane odpowiedzi