dyra63 Opublikowano 13 Lipca 2014 Opublikowano 13 Lipca 2014 Ja dalem za swoja 380 euro ( sam nadajnik). Ale tez troche walcze z programowaniem instrukcja nie jest za dokladna. Wiele trzeba sie domyslac i probowac. W MZ mam versje oprogr. 1.019 - do tej pory mialem MX 16 HoTT i posylalem zawsze do Graupnera ( trwalo to oklo 3 tyg.- bezplatnie aktualizowali) Ale w koncu bede musiaj sam to robic , u mnie w klubie ludzie maja generalnie Futabe i Spektrum. Np. aktualizacja oprogramowania w Spektrum jest super prosta przez SD karte - mam druga apke. Spektrum DX 9 a w MZ juz toche trudniejsza. Mnie kosztowała 1950 zł z dodatkowym odbiornikiem "12" i walizką aluminiową ,ale to chyba przy MZ 24 standard.Wczoraj wgrałem wesję 1.20.
rcflyer Opublikowano 13 Lipca 2014 Autor Opublikowano 13 Lipca 2014 Mnie kosztowała 1950 zł z dodatkowym odbiornikiem "12" i walizką aluminiową ,ale to chyba przy MZ 24 standard.Wczoraj wgrałem wesję 1.20. Ja tez kupilem z walizka i lipo ale bez odbiornika bo mam kilka GR 12 i GR 16 z poprzedjnej MX 16 HoTT
dyra63 Opublikowano 13 Lipca 2014 Opublikowano 13 Lipca 2014 Odnośnie tego stopera to można to zmieniać: wejdź do menu ustawiania stopera 2-gi rząd do lewej strony -zmień MODE z tego co masz na alternatywną pozycję w ang. menu poz.DOWN Stoper będzie naliczał czas do przodu.
rcflyer Opublikowano 13 Lipca 2014 Autor Opublikowano 13 Lipca 2014 Odnośnie tego stopera to można to zmieniać: wejdź do menu ustawiania stopera 2-gi rząd do lewej strony -zmień MODE z tego co masz na alternatywną pozycję w ang. menu poz.DOWN Stoper będzie naliczał czas do przodu. To wiem ze musze zmienic na T+ jak liczy do tylu to musi byc T- ale jak przszeregowac drazek to pokazuje sie inna strona z podzialka ktora moze byc czerwona albo niebieska calkowicie wypelniona albo tylko do polowy - tutaj juz tyle razy probowalem. Mi chodzi o to ze jak dam gaz to musi zalaczyc stoper ale jak wylacze ( drazek na dole) to stoper leci dalej . Jak ustawialem zeby miezylo mi tylko czas pracy silnika 7 min to dzialalo i jak doszlo do 7min to mialem alarm.. Masz moze Skype ? Uwazam ze wiele ustawien w Spektrum DX 9 jest o wiele prosciejszych nawet dojdziesz bez instrukcji.
dyra63 Opublikowano 13 Lipca 2014 Opublikowano 13 Lipca 2014 To wiem ze musze zmienic na T+ jak liczy do tylu to musi byc T- ale jak przszeregowac drazek to pokazuje sie inna strona z podzialka ktora moze byc czerwona albo niebieska calkowicie wypelniona albo tylko do polowy - tutaj juz tyle razy probowalem. Mi chodzi o to ze jak dam gaz to musi zalaczyc stoper ale jak wylacze ( drazek na dole) to stoper leci dalej . Jak ustawialem zeby miezylo mi tylko czas pracy silnika 7 min to dzialalo i jak doszlo do 7min to mialem alarm.. Masz moze Skype ? Uwazam ze wiele ustawien w Spektrum DX 9 jest o wiele prosciejszych nawet dojdziesz bez instrukcji. Nie mam Skypa .Opiszę to jak jest u mnie: wejdź do menu ustawiania stopera 2-gi rząd do lewej strony -zmień MODE z tego co masz na alternatywną pozycję w ang. menu poz.DOWN 3-ci rząd START -ja mam na ST-1-mam mode 2 gaz po lewej klikam na ST-1-poruszam drążkiem -pokazuje się pionowy pasek który mam tak ustawiony ,że od góry prawie po sam dół jest podświetlony na niebiesko w okienkach danych mam - ST-1 POS -085 MODE -Single DIR - REVERSE przy wychodzeniu z tego podmenu nie naciskam na ENTER w prawym dolnym rogu tylko klikam na BACK.Stoper włącza się po minimalnym dodaniu gazu -wyłącza gdy gaz jest na minimum .Spróbuję zrobić zdjęcie tego menu .Naciskając na REVERSE pasek zmienia kolor , klikaj tak długo aż zrobi się niebieski.
rcflyer Opublikowano 13 Lipca 2014 Autor Opublikowano 13 Lipca 2014 P1030550.JPG Zrobilem jak mowiles ale u mnie ten pasek niebieski jest tylko z gory do polowy skali . Jak ustawiles POS na -085 u mnie POS jest na 000
dyra63 Opublikowano 13 Lipca 2014 Opublikowano 13 Lipca 2014 Zrobilem jak mowiles ale u mnie ten pasek niebieski jest tylko z gory do polowy skali . Jak ustawiles POS na -085 u mnie POS jest na 000 MODE tak jak na zdjęciu ustaw na SINGLE wtedy pasek będzie cały niebieski bądź czerwony,następnie piętro niżej DIR naciskaj aż wskoczy cały kolor od góry niebieski.Poruszając drągiem gazu zauważysz że strzałka przy słupku podąża za drążkiem -ustaw tak aby była minimalnie powyżej dolnego położenia i zatwierdź ENTEREM oraz wyjdź BACKIEM ( Zurick) powinno działać. Przy gazie drąg działa bez pozycji neutrum w połowie położenia ,która jest w naszym przypadku powinien być przy samym dole .Te okienko Mode decyduje czy zakres jest podzielony po połowie góra-dół DUAL- czy cały zakres jest tylko w jednym kierunku Mode SINGLE.
rcflyer Opublikowano 13 Lipca 2014 Autor Opublikowano 13 Lipca 2014 MODE tak jak na zdjęciu ustaw na SINGLE wtedy pasek będzie cały niebieski bądź czerwony,następnie piętro niżej DIR naciskaj aż wskoczy cały kolor od góry niebieski.Poruszając drągiem gazu zauważysz że strzałka przy słupku podąża za drążkiem -ustaw tak aby była minimalnie powyżej dolnego położenia i zatwierdź ENTEREM oraz wyjdź BACKIEM ( Zurick) powinno działać. Przy gazie drąg działa bez pozycji neutrum w połowie położenia ,która jest w naszym przypadku powinien być przy samym dole .Te okienko Mode decyduje czy zakres jest podzielony po połowie góra-dół DUAL- czy cały zakres jest tylko w jednym kierunku Mode SINGLE. Adam nie gniewaj sie -wszystko dziala . Zrobilem jak pisales ale jak wracam dragiem do pozycji wylaczenia silnika ( drag w dolnym polozeniu) to stoper nie leci dalej . Mi chodzi ze jak pierszy raz zalacze silnik to bedzie odliczal juz caly czas - obojetne gdzie bedzie drag
dyra63 Opublikowano 13 Lipca 2014 Opublikowano 13 Lipca 2014 Adam nie gniewaj sie -wszystko dziala . Zrobilem jak pisales ale jak wracam dragiem do pozycji wylaczenia silnika ( drag w dolnym polozeniu) to stoper nie leci dalej . Mi chodzi ze jak pierszy raz zalacze silnik to bedzie odliczal juz caly czas - obojetne gdzie bedzie drag Czemu miałbym się gniewać-może na drążku jest to niemożliwe i dodatkowo zaprogramować sobie drugi timer na jakimś dwu pozycyjnym przełączniku.Dobra ale kończę bo zaczyna się druga połowa.
rcflyer Opublikowano 13 Lipca 2014 Autor Opublikowano 13 Lipca 2014 Czemu miałbym się gniewać-może na drążku jest to niemożliwe i dodatkowo zaprogramować sobie drugi timer na jakimś dwu pozycyjnym przełączniku.Dobra ale kończę bo zaczyna się druga połowa. Sorry Adam. Ale chyba juz wiem dlaczego mialem problem - poniewaz ja chcialem zainstalowac stoper na szybowcu a drazek moze byc tak mysle tylko do samolotu . Jak to sprobuje dam znac Pozdrawiam i dzieki za pomoc
SP7WNA Opublikowano 30 Lipca 2014 Opublikowano 30 Lipca 2014 Witam. Również ,od kilku dni jestem posiadaczem"MZ-tki 24" i po ładowaniu akumulatora (15 h ładowarką z zestawu) wyświetlacz pokazuje tylko 4,0 V. Troszkę mało powinno być 4,2-też tak macie ?. Może lepiej ładować ładowarką do lipoli poza aparaturą.Pozdrawiam też Adam. Poczytaj dokładnie trzeba dokonać kalibracji po naladowaniu akumulatora do tego jest tylko potrzebny multimetr Poczytaj dokładnie trzeba dokonać kalibracji po naladowaniu akumulatora do tego jest tylko potrzebny multimetrJestem teraz w pracy jak nie dojdziesz z instrukcją do porozumienia to daj znać więcej czasu sobota niedziela wszystko do ogarnięcia ja z tej apki jestem zadowolony .
KRY3 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Witam! stałem się szczęśliwym posiadaczem MZ-24 hott z oboma drągami na sprężynie (wracają do neutrum). W jaki sposób zmienić działanie lewego drąga gaz (mode 2) by nie wracał do neutrum? czy trzeba rozbierać aparaturę i usunąć sprężynę, czy robi się to tymi dostępnymi śrubkami? (w instrukcji nie jest to jasno opisane)
dyra63 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Witam! stałem się szczęśliwym posiadaczem MZ-24 hott z oboma drągami na sprężynie (wracają do neutrum). W jaki sposób zmienić działanie lewego drąga gaz (mode 2) by nie wracał do neutrum? czy trzeba rozbierać aparaturę i usunąć sprężynę, czy robi się to tymi dostępnymi śrubkami? (w instrukcji nie jest to jasno opisane) Odwróć apkę tyłem do siebie - pod prawym kciukiem masz porowatą gumę pod napisem SL2 -można ją oderwać jest na gumowych zatrzaskach i taśmie -gdy ją odsuniesz w tym jajowatym otworze są widoczne 2 wkręty krzyżakowe którymi można ustawić grzechotkę i hamulec małym śrubokrętem.
KRY3 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Kręcę ale nie widzę różnicy. Znalazlem inną srubke, ktora zluzowala mi sprezynę, ale teraz drazek lata luźno -(
samolocik Opublikowano 2 Stycznia 2015 Opublikowano 2 Stycznia 2015 I prawidłowo, teraz muisz znaleźć dwie małe śrubki obok siebie. Krecąc jedną ustawiasz gaz z charakterystycznym terkotaniem albo kręcąc drugą ustawisz gladkie przesuwanie uzywane przeważnie w śmigłowcach. Wybierz metodą prób i błędów jedną ze śrubek i kręć :-) 4ta strona instrukcji w wersji EN
dyra63 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Opublikowano 2 Stycznia 2015 U mnie jedna z tych dwóch obok siebie jest wkręcona prawie do oporu.
samolocik Opublikowano 2 Stycznia 2015 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Rozumiem, że drążek nadal lata luźno, spróbuj zatem pomału wkęcać drugą - tą nie wkręconą i co 1-2 obroty sprawdzaj jak reaguje drążek. Pamiętam, że również byłem w szoku przy ustawianiu Mode2, ale jakoś poszło... Instrukcja jest o tyle pomocna, że opisuje śrubki - która od czego. Nie opsiuje natomiast dokłądnie przebiegu ustawiania Mode. Zacząłeś dobrze, czyli od zwolnienia śrubką napięcia drążka. Teraz trzeba docisnać go blaszką z terkotką lub z płynnym posuwem...
Rekomendowane odpowiedzi