Sknera771 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Witam, mam pytanie! Wiem że cyfrowe aparatury teraz są tak popularne że nawet wędkarze ich używają a aparatury bez mikserów już nikt nie ma... ale tak się złożyło że ja na takiej latam i mam problem. Potrzebuje zrobić klapolotki i pomyślałem że można by wykorzystać zewnętrzny "mikser V-tail" I teraz pytanie czy ktoś to używa lub używał i może się wyrazić o zastosowaniu tego? Da się tak czy to jest bez sensu? A może zawodzi lub jest niedokładne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Mikser v-tail miesza serwo kierunku z wysokością. Jak chciałbyś użyć tego do zrobienia klap? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sknera771 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Może się nie znam, ale w ogonie V mamy dwa serwa. Gdy chcemy SK to serwa działają "przeciwsobie" a kiedy chcemy SW to oba serwa działają razem w tym samym kierunku. Czy się myle?No to tak jak klapolotki, lotki wychylają się przeciwsobie a włączając klapy oba serwa tak samo. Czy mój tok rozumowania jest błędny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Jeśli masz w swojej aparaturze gratisowy kanał pod przełącznikiem to da się zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sknera771 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 No właśnie mam. Jeden przełącznik... Ten mikser kosztuje 15zł zaryzykuje i poeksperymentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Będzie tylko problem z ustawieniem centrum. Przełącznik poda -100 w pierwszym położeniu i +100 w drugim. Podłączając lotki pod jedno wejście i kanał przełącznika pod drugie otrzymasz funkcjonalne lotki wychylone max. w górę lub max. w dół zależnie od położenia przełącznika. Mało wygodny układ. Zaproponowałbym jednak modyfikację nadajnika. Jeśli nie boisz się ingerować w elektronikę to można pod przewód przełącznika dopiąć sygnał z drążka lotek (zamiast przełącznika). Jeśli układ na to pozwala powinieneś otrzymać dwa kanały na których będą lotki. Wystarczy kilka rezystorów i odpowiedni przełącznik i zrobisz sobie klapolotki bez zewnętrznych mikserów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Jak to ma być w motoszybowcu to daj silnik na włącznik a klapy na gaz. Przemo wide ze w elektronice jestes biegly, czy da sie ten przełącznik wymienić na potencjometr? I wtedy masz klapy na galce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sknera771 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 To ma być w szybowcu, więc mam kanał od gazu wolny. Myślałem nad tym żeby go właśnie wykorzystać.A lutować raczej nie będę bo nie wiem co i jak do czego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polpakpol Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Skoro masz wolny kanał od gazu, to masz 1 wolny potencjometr więc wypinasz go od drążka gazu, mocujesz gdzieś z boku obudowy aparatury i masz baaardzo precyzyjne wychylenie klap w modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Aaa to zmienia postać rzeczy. W takim wypadku łączysz tylko gaz z lotkami mikserem i po robocie. Można nawet dołożyć sprężynkę na drążek gazu żeby nie ganiać po niebie z minimalnie wychylonymi klapami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sknera771 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Udało się bez większych problemów! Lotki działają normalnie plus na drążku gazu mam klapy, aczkolwiek wadą tego jest że mogę klapy wychylać i w górę i w dół. Przydałaby się może nie tyle sprężynka bo w termice używając klap bym musiał je cały czas trzymać, ale jakiś taki "ząbek" który by akcentował położenie w neutrum. Żeby bez patrzenia na drążek można było wyczuć że mamy go na środku. Da się coś takiego zmajstrować?To jest taka rzeźba dla rzeźby. I tak pewnie kupię w końcu turnigy 9x bo na tym sprzęcie nie wyrabiam Ale dla potomnych wstawiam filmik!https://www.youtube.com/watch?v=-8DZsskI2po&feature=youtu.beNie wiem jak osadzić filmik żeby był z miniaturą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Przydałaby się może nie tyle sprężynka bo w termice używając klap bym musiał je cały czas trzymać, ale jakiś taki "ząbek" który by akcentował położenie w neutrum. Żeby bez patrzenia na drążek można było wyczuć że mamy go na środku. Da się coś takiego zmajstrować? No i bardzo ładnie. Przy drążku gazu masz półksiężyc do którego dociskana jest blaszka robiąca za hamulec aby drążek nie latał luźno. Wystarczy, że wytniesz sobie w odpowiednim miejscu rowek w który ta blaszka wskoczy i będziesz wyraźnie czuł położenie centralne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sknera771 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Oooo bardzo dziekuje, bede majstrowal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polpakpol Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Dlatego mówiłem żeby potencjometr wyprowadzić na obudowę aparatury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi