Senior Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 Po ostatnim w tym roku jesiennym rejsie ATLASA II, wsłuchując się w głos Szanownych Kolegów, postanowiłem coś zrobić z dźwiękami wydobywającymi się z wnętrza holownika. Mnie też nie podobał się dźwięk, przede wszystkim, silnika – jakoś mało adekwatny do odgłosu rzeczywistej potężnej jednostki napędowej holownika. Przerwałem prace przy USS Crockett i po kilku dniach pobytu modelu w „doku remontowym” zainstalowany został nowy imitator dźwięku. Jak działa – proszę ocenić to, co słychać na załączonych filmach. W kolejce do „doku remontowego” oczekuje Kilmek – otrzyma on jeden z pierwszych symulatorów dźwięku, jaki produkowała firma Robbe – a było to wieki temu. Jak wyszło – pokażę w wątku KILMEK. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Brzmi to realistycznie. Znalazłem w necie taki modulator, który zamierzam zastosować, chyba, że trafi się coś innego. https://www.harbormodels.com/sounds.html Podpowiedz jaki użyłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 21 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Witaj Darku - symulator dźwięku to Soundmodul USM-RC-2 z panelem Nautic-Multiswitch NMS- 16-G. Ma toto przeogromne możliwości generowania różnorodnych dźwięków (czołgi, samochody, jednostki pływające i latające, pole walki, itd.), sterowania oświetleniem czy serwomechanizmami. Ma jedna wadę - cena jak na przeciętną kieszeń modelarza. Ale cóż tam - żyje się raz... Właśnie procuję nad rozgryzieniem jego możliwość (czyli programowanie). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2017 Dźwięk z 1 filmu lepiej mi się podoba. Dużo zależy od głośnika, wielkości żeby dawał niskie tony. Żeby były próbki na wolnych obrotach, ruchu marszowym i przy holowaniu to by było z czym porównać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 22 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2017 Kaziu - jestem w trakcie testów tego ustrojstwa. Na filmikach są dwie próbki w dwóch wariantach - z nadbudówka i bez niej. Głośnik jest nisko tonowy 8 ohmowy W instrukcji napisali, że przy 4 Ohmach można uzyskać moc 20 W. Programowanie symulatora jest niezłą zabawą. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 Witaj Ryśku. Moduł Soundmodul USM-RC-2 faktycznie daje wielkie możliwości. Widać co by się nie wybrało to ceny są na podobnym poziomie. Urealistycznić dźwięk nie jest łatwo, gdyż membrana głośnika jest zabudowana nadbudówką czyli dodatkową membraną i stąd jego tłumienie. Z kolei wystawić głośnik nie bardzo jest jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 Dużo zależy od średnicy głośnika. Warto spróbować z innym głośniczkiem np. od radia przenośnego. A sam moduł, to rzeczywiście niezły kombajn: https://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=https://www.beier-electronic.de/modellbau/produkte/usm-rc-2/usm-rc-2.php%3Fsprache%3Dgb&prev=search. Jest tam możliwość tworzenia własnych dźwięków za pomocą Audiocity, a to otwiera ogromne możliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 23 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 Mirku - zgadza się. jestem na etapie programowania dźwięków do Crocketta. W nim są dwie turbiny napędowe od Phantoma F 4, plus artyleria pokładowa (działo 88 mm i plot 40 mm). Myślę że będzie OK. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 Też gdzieś znalazłem ten moduł podobają mi się jego funkcje. Ciekawe ile będzie kosztował. 20w mocy na wyjściu głośnika to naprawdę dużo. Ja mam u siebie teraz Arduino na wzmacniaczu 10w i jest to przekłamana moc , zawyżona. Ciekawe jak faktycznie jest w tym przypadku? Przy zakupie dostaje się płytę CD z dźwiękami itp. trzeba zagrać na kartę sd i wsunąć w port w module i cieszyć się dźwiękiem silnika diesla lub odgłosu strzelających działek . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 Ryszard. Proszę daj informację jaki kolor farb użyć do ATLASA. RAL albo nr wg Humbrola.Pomału muszę zacząć malować elementy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 12 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 Darku - zastosowałem farby w sprayu pod nazwą Dupli-Color (szybkoschnąca z żywic syntetycznych) z Castoramy. I tak: - kadłub - czarny matt RAL 9005, zielony - RAL 6002 (pokład też), - nadbudówka i drobne elementy: szary ciemny - RAL 7011, szary jasny - RAL 7001, brązowy - RAL 8017, kremowy (kość słoniowa) - RAL 1014. Ponadto: - biały matt to RALLYE LACK 651953, - czerwony - DECOCOLOR 520, - Humbrol - numerów kolorów nie pomnę. Kolory dobierałem według opisu budowy modelu holownika zamieszczone w "Planach Modelarskich". Przed nałożeniem właściwych kolorów elementy modelu pokryte były podkładem Dupli-Color szary jasny ord. nr 640339. Pozdrawiam Ryszard Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 13 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Od jakiegoś czasu wymiotło wszędzie ołów. Miedź, mosiądz drogi pozostaje stal. Te ciężarki od wulkanizatorów posklejam w paczki na pasujący kształt i chyba właściwą wagę otrzymam. Nie będzie topienia i odlewania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 13 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Ja dzisiaj kupowałem ołów na złomowisku. U mnie jest pod dostatkiem jak chcesz mogę wysłać Tobie ile potrzebujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 13 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 może to się nada http://allegro.pl/balast-srut-olowiany-olow-kulki-olowiane-0-5kg-i7182071169.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 13 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Dzięki Ryszard za kolory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Darku - jeżeli użyjesz tych farb uważaj na to, aby nałożona warstwa dobrze wyschła. Na puszce jest zapis - szybkoschnący - trochę to mylące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi