marek rokowski Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 pogawędki na GG ze Sławiekim, i jego pomysł na zrobeinie polskiego odpowiednika plus piękną linię kadluba któą zaproponował spowodowały że porzuciłem czasowo moje projekty, dorysowałem reszte konstrukji i HUURRAAA! - na ploter! dzisiaj model dostał imię: TO-MASZ na czesc mojego przyszłego pilota rc, któy ostatnio skończył 3miesiące... To Masz - bo cwaniak jak tylko wyszedł z brzuszka, zapytał naburmuszony: -A ja nie mam imienia! - to masz - odpowiedziała żona nim zdążyła wypowiedzieć coś wiecej młody odpalił: -Może być! no i tak zostało... _____________________ kadłub nie lubię kanciaków -wiec zaproponowałem zaokrąglenie góry kadłuba - technika jak w ESA: potem wkeljenie płąskowniczka w statecznik poziomy: Skrzydełko: dwa centopłaty do kupy, a na spływ i natarcie po płaskowniczku: potem przykeljenie uszek i.. gotowe:) Wkleiłem skrzydło w kadlub a następnie dokleiłem dolne wypełnienie na długości uzupełnione kawałkiem epp: przyszła pora na główny pływak: i pływaki pomocnicze: dokleiłem usterzenie: potem silnik i serwa: jak widzicie opjawiły się też ambibialne koła: jutro oblot wersji lądowej - chyba że uda mi się namówic kumpla na wyjazd gdzieś nad wode tylne kólko (będzie wymienne ze sterem wodnym) na razei luźno skrętne ale chybna podepnę dodatkowe serwo pod kanał lotek ok. tyle z prac "po nocy" teraz obiad a potem... OBLOT! trzymajcie kciuki!!! 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Ja się tu strzępie ,rysuje ,maluje a tu bach! Marek na szczęście w porównaniu do mnie więcej robi jak gada ,ba! nawet się wam nie pochwalił mimo sukcesu że wczoraj po ciemku zrobił przed premierowy oblot zakończony bananem na twarzy..... Zostało mi czekać na dokumentacje oficjalnego oblotu .i paczuszkę od Marka ... Wreszcie będę miał model z którym pójdę do parku zamiast robić wyprawy za miasto:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobUK Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Bardzo sympatycznie wygląda. Dobre na moje warunki Często pada i wody wtedy sporo dookoła Taki samoloci na pływakach ... bardzo fajna sprawa Gratulacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Deszcz? pomyślcie- start z kałuży (bo na pewno więcej wody nie potrzeba ) coś pięknego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkajor Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 A potem snieg i otwieraja sie kolejne mozliwosci Widzialem dzis to cudo w locie ? albo lepiej slizgu po zamglonej czelusci stawu ..... klimat byl extra - zreszta pewnie Marek za chwile cos sam skrobnie - bez 2xzdan bede chetny na koleny exemplarz !!! - supcio Panowie !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awot Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Fajny, czekam na oblot i ciekaw jestem zachowania na wodzie. Rafał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Widziałbym też dwupłata w rodzinie z takimi pływakami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwez Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Właśnie sklejam materiał filmowy z oblotu na wodzie myślę ze do godzinki uda mi się go rzucić na YouTube Wrażenia z latania w takich warunkach były emocjonujące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwez Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 no i poszło http://youtu.be/V5992JfuXFY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Wydobyliście go z tych trzcin? :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwez Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Kolega Radek nie rozstaje się z siekierą w aucie.Dłuższa gałąź i jakoś poszło. Marek po tym oczywiście musiał jeszcze sobie polatać. ale tego już nie kręciłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awot Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Nie wiem jak wy ale ja się bałem Oblatywanie nowego modelu z wody i to w takiej mgle! Podziwiam! Najważniejsze, że się udało. Rafał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 No risk, no fun :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 27 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 właśnie dostałem od Mariusza filmik z odpowiednim do nastroju latania podkładem muzycznym chacha )) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Jak, a właściwie gdzie Marek poupychałeś manele (pakiet, regler,odbiornik) i czy zabezpieczałeś je czymś -np gumowymi ubrankami dla pana Wacka ? Filmik -ciężka atmosfera i lekki model filmik extra Ale przydał by się filmik pokazujący więcej z latania ...mam niedosyt . Dodał bym jednak na spód pływaków jakiś "ślizg" -było by znacznie łagodniejsze przejście z pływania w lot , bo mam wrażenie że teraz w momencie oderwania się od wody wyskakuje jak z katapulty -pewnie od zaciągniętego steru wysokości by zniwelować hamowanie wody... Robercie -dwupłat na pływakach/pływaku pomysł sympatyczny ale myślę że dodatkowy płat podniesie SC do góry co ułatwi kapotaż a w wodzie nikomu tego nie życzę.. . pomijam próby wyłowienia -elektryki szkoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 27 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 a tak TO-MASZ lata w werssji lądowej :0 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Fajny macie ten "pas startowy" :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Długo zastanawiałem się gdzie kontynuować swój watek TO-MASZA /Magnum , tym bardziej że mój wybór padł na skrzydła i pływaki bezpośrednio z Magnuma a rozpoczęty temat był gdzie indziej ,ale jestem winny naszemu forumowemu producentowi wątek ten wzbogacić tutaj swoją relacją. Marek expresowo wyciął model według mojego życzenia -czyli o rozpiętości 1m i szczerze powiedziawszy chyba zabrakło mi wyobraźni 1m- niby nie dużo ale magnum ma małe wydłużenie skrzydeł co jego resztę czyni sporym..... Wystarczy że powiem o rozmiarze pływaków ...są wielkości kadłuba z ESY !! Śmiało mogę powiedzieć że to TO-MASZ XXL Model wycięty wzorowo, ale tego nie trzeba mówić o modelach od Marka . Pianka świetnie zbalansowana - czyli nie cegła i nie sito -idealna . Tragedii z rozmiarem niema , może wyszedł objętościowo większy niż się spodziewałem ale nadal jest to do przełknięcia dla napędu którego do niego wybrałem a zwiększa mi się wachlarz pakietów jakie mogę stosować(spooora pow. nośna). Skrzydło planuje odczepiane i wstawię kółka w "owiewki" , przy tym rozmiarze jest to już wskazane . Przemyślę co gdzie wzmocnić i jutro do sklepu........ PS. do dziś nie wiem jak Marek układa te części w pudełka że mu się wszystko mieści.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awot Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Marek, gratuluję oblotu! Napisz coś jak ci się lata tym modelem. Dla mnie jest to przyjemna zabawa ale mam małą skalę porównawczą w porównaniu do ciebie. Ciekaw jestem jak wyjdzie Duży Tomasz. Sam mam zamiar zbudować jeszcze dwa MGM i może jeden z nich będzie też taki duży. Rafał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Dziś zacząłem ujarzmiać bestie . Na pierwszy ogień poszły skrzydła .centymetrowej grubości płyta EPP . Na natarcie dałem rurkę węglową 4mm o grubszej ściance spływ -pręt węglowy 3mm Profil jest utrzymywany w 5 punktach -kadłub , 2xpodwozie, 2x winglety Nacięcie końcówek centropłata troszkę zajęło mi czasu -trzeba było przygotować szablony ze styroduru -praktycznie kopie tej cześć kadłuba pod skrzydłem 2szt , wystarczyło odciąć ich boki pod kątem 35' by uzyskać powierzchnie do prowadzenie ostrza (oczywiście wersje L i P) Po sklejeniu skrzydeł nie mogłem się powstrzymać... jeszcze nic nie szlifowane ,ot tak poskładane by ogarnąć całość wzrokiem Obcążki dla wyważenia by stal dumnie a papeć dla porównania (nosze rozmiar 43 ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi