Arnik Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Zdecydowałem się na zakup modelu GROB G-103 firmy FlyFly Hobby ! Przy okazji szykowania go do lotu zrobiłem trochę zdjęć i kilka zdań opisu. Gdyby ktoś z Was był zainteresowany i chciał skorzystać z moich doświadczeń, to zapraszam na build log na mojej stronie: http://rc365.pl/?page_id=401 Podstawowe parametry: Materiał: kadłub Epoxy / skrzydła konstrukcja drewniano-balsowa Rozpiętość skrzydeł : 3000mm Długość: 1370mm Profil skrzydła: HQ35-14 Powierzchnia skrzydeł: 42 dm2 Modelem latałem już kilka razy - mam bardzo dobre doświadczenia 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Gdzie latasz tym Grobem? Model fajnie wyglada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekecaj Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Właśnie zastanawiałem się nad kupnem tego modelu (a właściwie o złożeniu zamówienia u tego gościa w czerwonej czapie z białą brodą), więc jestem ciekaw Twojej opinii o zachowaniu w powietrzu itp. Może przy okazji jakiś filmik? Wiem - pogoda ostatnio kiepska 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arnik Opublikowano 17 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Gdzie latasz tym Grobem? Model fajnie wyglada Dziękuję - mi także się podobał ten model, dlatego sie na niego zdecydowałem. Latam zwykle na Brodzkiej we Wrocławiu lub w Mirosławicach niedaleko Wrocławia. Jednak tym modelem na razie tylko w komfotowych warunkach - w Mirosławicach. Właśnie zastanawiałem się nad kupnem tego modelu (a właściwie o złożeniu zamówienia u tego gościa w czerwonej czapie z białą brodą), więc jestem ciekaw Twojej opinii o zachowaniu w powietrzu itp. Może przy okazji jakiś filmik? Wiem - pogoda ostatnio kiepska GROBa mogę porównać najbardziej do modeli z motoszybowców z EPP ( Fox 2300 (2,3m), ASW-28 - (2m) i Gama 2100 (2,1m) ). Grob lata w porównaniu z nimi dostojniej i bardziej precyzyjnie - w sumie to nie jest zaskoczenie Potrafi zrobić podstawowe akrobacje - próbowałem pętle i pojedyńcze beczki - muszę jeszcze potrenować, ale model daje sobie radę. Lot na plecach wychodzi całkie dobrze - można po prostu spokojnie latać na plecach. Przy pętli nie można zaciągnąć wysokości na max, bo zrywa strugi na stateczniku poziomym i nie dokręca pętli - jak się zmniejszy wychył wysokości, to robi pełną, dobrą pętlę. Beczki muszę jeszcze potrenować bo na razie wyszy takie powiedzmy "niedoskonałe" Klapy sprawdzają się bardzo dobrze przy lądowaniu - model zwalnia zauważalnie. Hamulce także spełniają swą funkcję - muszę wyczuć je do końca, chyba powinienem włącząć je około 1m nad ziemią - faktycznie znacząco zmniejszają prędkość (!) Noszenia jeszcze nie "złapałem" takiego aby dobrze poczuć model w takich warunkach. Jednak ostatnio zmierzyłem czasu lotu i wyszło mi (tak jak napisałem tu: http://rc365.pl/?page_id=2001) na silniku/szybowania: 4:08/24:22 oraz 2:27/18:16 (tu zostało jeszcze tochę prądu) na akumulatorze 3S 2200mAh. Samo lądowanie jest bardzo spokojne - bardzo mi się podoba. Przy bezwietrznej pogodzie, gdyby nie klapy, model "leci i leci" - dlatego trzeba szykować się do lądowania w pewnej odległości od pasa. Pozdrawiam Wszystkich ! Arnik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matmax Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 zapraszam na build log na mojej stronie: http://rc365.pl/?page_id=401 Arnik, bardzo fajnie przygotowana stronka. Przyjemnie się czytało. Ciekawy pomysł z płytką pod multizłącze. Model robi wrażenie. Miło będzie zobaczyć wideo ze startu i lądowania. Oczywiście jak pogoda dopisze. Jeszcze tylko pilota w kabinie brakuje. Moja córka proponuje by za sterami posadzić chomika 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartK Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Odgrzeję stary kotlet i podłączę się do tematu - zastanawiam się nad wyborem pomiędzy Grobem (ta nazwa tak średnio brzmi ;-) ) a Condorem również z flyfly hobby. Który byście wybrali? Zależy mi na lotach rekreacyjnych, głównie na termicznych, może lekkiej akrobacji. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grubyzzz Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 groba kupiłem w zeszłym tyg. i model jest naprawdę nieźle zrobiony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartK Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Czy możesz rozwinąć, powiedzieć, dlaczego tak uważasz? Swoją drogą, to ciekawe, że o Condorze napisano na tym forum w jednym tylko wątku ponad 30 stron, a o Grobie ledwie kilka postów. To samo na forach zagranicznych. Ma ktoś pojęcie, dlaczego? Widzę na pierwszy rzut oka, że oba są równie ciekawe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grubyzzz Opublikowano 1 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Chodziło mi o dokładność. łączeń prawie wogole nie widać skrzydła sztywne jak jasna cholera kadłub tez bardzo sztywny w zestawie masz hamulec więc duży plus. Jedynie do czego można się doczepic to troszkę folią niedokładnie położona ale kilka chwil z zalążkiem i sprawą zalatwiona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartK Opublikowano 6 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 No i dołączyłem do posiadaczy Groba. cena była bardzo przystępna, bo to wyprzedaż. Myślę, że ten wątek ma szansę ożyć w związku z moimi licznymi pytaniami Po pierwszym obejrzeniu na szybko zwróciłem jak na razie uwagę na takie szczegóły jak: - koło delikatnie przesunięte na prawo w stosunku do osi kadłuba - no cóż, da się z tym żyć - jedno ze skrzydeł pokryte lepiej niż drugie a poza tym widać delikatne wgłębienia wzdłuż skrzydeł tam gdzie przebiega dźwigar - wg opisu zawartości zestawu mimo że to wersja szybowcowa, powinna być wręga silnikowa do samodzielnego wklejenia - miałem potwierdzenie tego w mailu - na razie wręgi brak i czekam na wyjaśnienie/uzupełnienie (przyznam że to mnie głównie skusiło). - dość małe są wychylenia lotek i klap (szczególnie klap) w kierunku do dołu - czy jest sens to przerabiać (szczególnie czy takie wychylenia wystarczą jakie są dla klap)? na razie tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grubyzzz Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Co do wychyleń to rzeczywiście są małe ale w sumie to jest szybowiec a nie akrobat klapy u mnie schodzą jakieś 25-30st. Ją na razie nic nie przerabiam po oblocie się okaże gdzie dołożyć a gdzie ująć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartK Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Daj znać jak wyjdzie oblot. W swoim chcę też wyrównać powierzchnię hamulców z resztą powierzchni skrzydła, bo trochę są zbyt schowane. No i zeszlifować górny róg statecznika bo teraz totalnie blokuje ruch steru wysokości. Trzeba też będzie wymyślić podkładkę pod statecznik co by kąty zaklinowania się nie zmieniały przy każdym przykręcaniu. Poza tym sprzedawca był ok bo dosłał obiecaną wręgę silnikową tak więc będę wklejał. Jaki napęd planujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grubyzzz Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Co do oblotu to dopiero na wiosne. U mnie wrega jest już wklejona a nad silnikiem się jeszcze nie zastanawiałem dopiero zamowilem serwa i jak się tylko pojawi kilka dni wolnego to sie za montaż wezme Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartK Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Czy w wersji elektryka w miejscu wręgi silnikowej przekrój jest okrągły? bo jak mówiłem mam czysty szybowiec, przekrój z przodu jest trochę jajowaty, a dołączona wręga jest regularnie okrągła i zastanawiam się jak wklejać. Czy możesz wrzucić fotkę ze zbliżeniem przodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grubyzzz Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Tak to wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartK Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Dzięki. Hmm czyli fabryka się z tym nie przemęczyła ;-) a więc jest szansa że uda mi się zrobić to lepiej. Mi z kolei powpadały do środka gniazda do mocowania statecznika poziomego, źle wklejone. Ale w tej cenie takie rzeczy można darować ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grubyzzz Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 A niech mi ktos powie bo zamierzam skompletować zamówienie do mojego groba imam dylemat co do regla tzn. Będzie 60A a dylemat dotyczy bec-a, model bedzie wyposażony w 7 serw micro i jedno standard więc chyba trzeba będzie zastosować zew. Ubec teraz tylko pytanie jaki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Np.taki http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p4860,ubec-6a-foxy . Mam 3 rok w Virusie i odstukać działa należycie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grubyzzz Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Dzięki. A co do serw to co polacasz w miare rozsądnej cenie. Miałem zakładać corony 929 ale przeczytałem jakiś temat w którym pisales że mają jedno koło plastikowe i szczerze powiem że się trochę do nich zniecheciłem, co prawda mam je w su-29 rcfactory i nie narzekam ale grob jest troszkę większy i serwa chyba będą musiały grubszą robotę wykonać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIUS1 Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Serwa Corony 929 i cała ta seria 939,919 , w żadnym mi tryby nie siadły ale pękające obudowy to jest poważny mankament tych serw . Pękają uchwyty i obudowa w miejscu łożyska górnego ,jaka cena taka jakość także odradzam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi