BartK Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 trzeba będzie zastosować zew. Ubec A czy ktoś się jeszcze bawi w takie wynalazki jak osobny pakiet do odbiornika? Myślę o tym, jest to jakaś opcja, miejsca w kadłubie dużo, a zawsze to jakoś bezpieczniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 ja w moim szybolu zastosowalem ubec-a ale podłączyłem go pod ten sam pakiet (brak miejsca no i waga) jak masz problem z wyważeniem to mozesz zastosować dodatkowy pakiet . Dodatkowo lepiej staracić pakiet zasilajacy silnik niż pakiet odbiornik-a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gego2004 Opublikowano 26 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Witam. Też stałem się posiadaczem Groba i po dokładniejszym obejrzeniu skrzydeł jeszcze przez folię okazało się że kolega Chińczyk wybrał za mało styropianu zabezpieczającego model i mam uszkodzone skrzydło na końcówce. Skrzydło w pudełku było ściskane( może się nie wyboczyło). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartK Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 No to reklamować... dobrze że od razu zauważyłeś. Chyba, że nie chcesz czekać tylko pytanie czy konstrukcja nie ucierpiała. Ja dopiero teraz zauważyłem, że statecznik pionowy nie jest całkiem pionowy (w stosunku do bagnetu), a już poczyniłem pewne prace. Tragedii nie ma, ale czy są sposoby żeby to wyprostować? Opłaca się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grubyzzz Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Mi już przyszła paczka z chin z wszystkimi gratami więc za niedługo zavieram się do roboty tylko mam dylemat co do montażu sewr. Czy lepiej będzie zrobić domki że sklejki i listewek czy może pójść na łatwizne i zamówić coś takiego http://abc-rc.pl/p/53/1916/mocowanie-serwa-9g-ramka-38x36-akcesoria-do-serw-serwa.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grubyzzz Opublikowano 14 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Orientuje się ktoś może gdzie mogę znaleźć jakiesz szablony do wydruku z kokpitem szybowca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartK Opublikowano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Witajcie w nowym sezonie! Jakieś postępy w pracach? Ja niestety późno się zabieram za wykańczanie Groba, ale miałem dobry powód - urodził mi się mam nadzieję przyszły adept modelarstwa :-) Zamawiam właśnie wyposażenie - serwa 4x tower pro sg92 r do lotek i klap, 3 x tower pro mg 90 s do hamulców i steru kierunku, tower pro mg 91 do wysokości. Silnik będzie Redox 2700/850, łopatki 11x6. Na pakiet jest tyle miejsca, że nie ma obaw o 4s, ale będzie 3s, ze względu na kompatybilność z innymi moimi samolotami. Jakie masz wyposażenie? p. s. kurcze ten Grob to na prawdę ładny szybowiec. Ładne podobno latają lepiej, więc nie mogę się nadziwić, że o nim tak mało w internecie. Porównywalny Condor ma setki postów. Ten - praktycznie tylko wątek na naszym forum i stronę z relacją z budowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartK Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Cześć wszystkim, w końcu oblatałem Groba. Zestaw napędowy szybko wyciąga go w górę. Jednak musiałem się sporo napracować z trymerami lotek i kierunku. Model po wypuszczeniu skręcał w lewo. Dopóki nie wytrymowałem było bardzo ciężko skręcić w prawo. Było naprawdę ciężko. Na szczęście udało mi się wylądować w całości. Przed lotem naocznie klapy, lotki i hamulce były ustawione równo i symetrycznie. Po lądowaniu okazało się, że lotki i ster kierunku są wychylone na trymerach na tyle wyraźnie, jakby to miał być skręt w prawo. I teraz pytanie do bardziej doświadczonych kolegów: mianowicie w moim egzemplarzu statecznik pionowy nie jest całkiem pionowy, tak zbudowali go Chińczycy. Wobec tego również statecznik poziomy jest trochę przechylony (T-tail), tak, że z lewej strony jest minimalnie wyżej niż z prawej. Czy taki układ mógł spowodować ten skręt w lewo? Czy może przynieść poprawę wypoziomowanie statecznika poziomego poprzez położenie pod nim podkładki, nawet jeżeli pionowy pozostanie trochę odchylony od pionu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anluk Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Moim zdaniem statecznik powinieneś wypoziomować, ale sprawdź też ustawienie kąta natarcia skrzydeł. W Condorze z tej samej firmy oryginalne otwory w kadłubie i skrzydłach były tak wycięte, że lewe skrzydło miało inny kąt niż prawe. Trzeba było troszkę to poprawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Princes Opublikowano 31 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 Szkoda ,ze juz nie ma tej stronki o której pisze Arnik .www.rc365.pl bo szukam danych dotyczących wywazenia i SC modelu.Mam groba i chyba mam za bardzo do przodu przesunięty SC bo model dziwnie i nerwowo sie zachowuje nie lata tak jak ma latać.W instrukcji napisali 80mm od krawędzi natarcia i chyba tak będe musiał ustawić ,przez to muszę dowazyc ogon modelu bo pakietu juz nie dam rady w tył przesunąć ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis Opublikowano 31 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 Jak nerwowo to raczej podejrzewam SC za bardzo z tyłu no ale nie wiem na ile masz teraz no i jak wychodzi dive test. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Princes Opublikowano 31 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 17 minut temu, Elvis napisał: Raczej bardzo do przodu bo model przechyla się i nie ma tendencji wychodzenia z nurkowania.Na silniku jeszcze leci ale po wyłączeniu go model nie lata stabilnie ...Moim zdaniem SC za bardzo jest w przodzie.Z doświadczenia wiem ze tak własnie modele sie zachowują gdy są przeciązone do przodu... 17 minut temu, Elvis napisał: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 31 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 20 minut temu, Elvis napisał: Jak nerwowo to raczej podejrzewam SC za bardzo z tyłu też tak mi się zdaje Z tego co pamiętam to te modele flyfly to raczej słabo latają i są trudne w pilotażu (prócz tego, że są bardzo badziewnie zrobione, ale tanie - więc raczej dla modelarza który jest w stanie z tego coś zbudować, a nie pilota który składa i lata ) więc to może właśnie jest ten objaw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Princes Opublikowano 31 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 Nie prawda....Mam ze stajni FlyFly dwa modele ASK 21 i Groba ten pierwszy świetnie lata i mam juz drugi egzemplarz i jestem bardzo zadowolony z tego modelu...Faktem jest to ze sa słabo wykonane i dlatego przed złożeniem trzeba kadłub wzmocnienic żywicą i rowingiem...Ogólnie nie są to modele dla początkujących. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 31 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 30 minut temu, Princes napisał: Nie prawda....Mam ze stajni FlyFly dwa OK, rozumiem. Czyli latają dobrze tylko wymagają ręki modelarza, który z kiepskiego zrobi dobry model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Princes Opublikowano 31 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 1 minutę temu, zipp napisał: OK, rozumiem. Czyli latają dobrze tylko wymagają ręki modelarza, który z kiepskiego zrobi dobry model Coś w ten właśnie deseń.?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis Opublikowano 31 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 "nie ma tendencji wychodzenia z nurkowania.Na silniku jeszcze leci" Zastanów się jeszcze raz co pociąga za sobą przedni a co tylny SC i co to powoduje przy zwiększeniu prędkości. Kolejna sprawa to szybowca docelowo nie ustawia się pod lot silnikowy i twój opis świadczy o tym że masz za mały skłon lub za małą kompensację steru wysokości. Kolejna to ile to konkretnie wynosi to "raczej przedni SC" bo dalej nic mi to nie mówi. "Z doświadczenia wiem ze tak własnie modele sie zachowują gdy są przeciązone do przodu..." Hmmm, ja mam jednak odmienne doświadczenie ale zastrzegam: nie jestem wyrocznią ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Przesuń środek ciężkości do przodu (tak jak Ci koledzy radzą), model przestanie być nerwowy. PS Nie kombinuj, tylko posłuchaj mądrzejszych z większym doświadczeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Princes Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 20 godzin temu, Elvis napisał: Jak To...??To przecież będzie dramat skoro jest napisane 80 mm od natarcia skrzydła ..a ja latałem na ok 60mm i jeszcze koledzy mówicie o dowaleniu przodu jeszcze bardziej ? 20 godzin temu, Elvis napisał: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Skoro tak to myślę że masz coś skopane z dekalażem. Spróbowałbym go zmniejszyć i ale wcześniej bym go zmierzył czy to słuszny kierunek i trochę wtedy cofnął SC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi