Elkojote Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 A to szkoda że nie upchało się w kadłubie akurat szybowiec kojarzy mi się z taką gładką gładkością nic nie odstaje i nie wystaje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Ja też lubię takie gładkie linie. Nic tu nie będzie odstawać, już o to się szczególnie postaram Rowek na przewody zostanie pokryty tak żeby zachować czystość linii szybowca, przecież tym ta konstrukcja mnie urzekła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 A jeśli tak , to pysznie ! Szkoda by było zepsuć całokształt pracy artystycznej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 No tak w tym kadłubie więcej rzeźbienia jest niż modelarstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Wstyd się przyznać ale ja po pięciu latach wróciłem do zaczętej wersji pierwszej Guppego. Jak kolega ma zamiar wykonać owiewkę kabinki? Podobno można z butelki PET ale nie wykonywałem tego jeszcze.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekecaj Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Tak w wielkim skrócie - musisz zrobić kopyto z niewielkimi naddatkami, wkładasz je później na krótkim ramieniu do butelki peet (najlepiej po pepsi lub coli bo są gładkie) i opalarką obkurczasz do porządanego kształtu. Później pozostaje już tylko wycięcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Tak jak Kolega wyżej napisał Można też użyć piekarnika lub gotującej się wody. Najlepiej się sprawdza butelka z biedronkowej Coli. Ja będę szukał chyba jakiejś innej bo chciałbym mieć kolorowa kabinkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Dzięki za informację - czyli najpracochłonniejsze w wykonaniu jest kopyto w wykonaniu kabinki. Jak trochę podgonię prace nad moim to też się podłączę do tematu i wrzucę fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Te wystające kable jednak nie dawały mi spokoju, więc trochę posiedziałem nad dziobem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Ja się czepiałem to i pochwale baardzo ładnie ,super to poupychałeś a wygląda że jednak naprawde ciasno tam masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Silnik ma około 1mm luzu, więc faktycznie trochę ciasno, ale na resztę wyposażenia jest dość sporo miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Przez ostatni tydzień w wolnych chwilach robiłem żeberka. Następnym razem chyba wypalę je laserem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 12 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Temat nie umarł, w międzyczasie powstała praktycznie cała konstrukcja skrzydeł Skrzydło powstało na desce na zawiasach - patent o którym dowiedziaem się od konstruktora. Umożliwia ona dowolne ustawienie wzniosu płata i znacznie ułatwia budowę. Zrobiłem ją z płyty meblowej na ktorą przykleilem tablice korkową - stąd zastosowanie pinezek do mocowania elementów. Zdecydowałem się na węglową rurkę jako kieszeń na stalowy bagnet, nie byłem w stanie znaleźć rurki alumniniowej o właściwej średnicy. Wytrzymałościowo to rozwiązanie mnie satysfakcjonuje. Listwę tworzacą krawędź natarcia przykleiłem dopiero po wykonaniu kesonu. Gotowa konstrukcja skrzydeł. Zostało zrobić lotki i nauczyć się oklejania folią 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Coś pieknego ! kadłub mnie zaczarował hehe. Chyba to będzie mój kolejny model, nie drogi a pieknie wygląda jaka jest waga przewidywana całości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Końcowa waga powinna zamknąć się w 550-600g dla modelu gotowego do lotu. Obecnie całość z zamontowanym silnikiem waży 280g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekrc Opublikowano 3 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 super ten patent z deską montażową do skrzydeł ,jak postępy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 4 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 Temat wciąż trwa, teraz jest dużo takich drobnych prac które trochę czasu zajmują ale ich nie widać. Najbardziej widoczne to oczywiście oklejenie kadłuba. Już powoli widać koniec, zostało oklejenie skrzydeł, zrobienie lotek, kabiny i poskładanie tego wszystkiego w całość. Znając życie zajmie mi to trochę czasu... Najbardziej traumatyczne dla mnie okazało się robienie nowego statecznika pionowego gdyż boden który wkleiłem okazał się niedrożny i musiałem wszystko pruć od nowa :/ Przy drugim podejściu wklejałem rurkę nie wyjmując drutu ze środka. Ale efekt jest dla mnie zadowalający Patent z deską na zawiasach rzeczywiście jest fajny, ja dodałem od siebie tylko płytę korkową . 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekrc Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 piękny modelik kiedyś też miałem gupika.poszukaj żółtej butelki po napojach bo wydaje mi sie że żółta kabinka by pasowała,pozdrawiam i kibicuje dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mozart Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Czy mogę się zapytać ile mm ma balsa na krawędziach natarcia skrzydeł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekrc Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 jak postępy?niewierze że ich niema.może już oblatany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi