pietka Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Witam Kolegów. Tak sobie dziś przeglądałem forum alexrc i różne watki dotyczące bezpieczeństwa lotów i wpadłem na pomysła, zeby skonstruować prosty odcinacz paliw w oparciu o wykorzystanie serwa, działający niezależnie od fail save. Wyobrażm to sobie tak, że : 1. Odcięcie paliwa powinno nastapic mechanicznie wskutek przygniecenia wężyka z paliwem do jakiejś twardej powierzchni przez wałek przykręcony do ramienia serwa 2 . Odcięcie powinno nastąpić w dwóch przypadkach. Zakładam całkowity zanik zasilania odbiornika na skutek awarii zasilania, lub zanik sygnału sterującego położeniem serw lub tego serwa dochodzącego z odbiornika. Do uwzględnienia również zdalne uruchomienie tego odcinacza oddzielnym kanałe AUX. 3. Serwo powinno mieć własne zasilanie, nie związane z zasilaniem odbiornika o pojemności może 300-400 mAh. 4. serwo może również mieć dodatkowe, np. jakieś mechaniczne (np. sprężynowe) wymuszenie cofnięcia ramienia serwa do pozycji umożliwiającej przygniecenie wężyka z paliwem w przypadku utraty również własnego zasilania. Tu może być problem bo może się zdażyć, że zasilanie niezależne serwa padnie przed zasilaniem odbiornika. :-) Tu trzeba to przemyśleć. Może jakiś włacznik zasilania serwa tylko przy utracie zasilania odbiornika? 5. Pożądane jest opracowanie jak najprostszego układu elektronicznego rozpoznającego brak zasilania na odbiorniku i sygnałów sterujących i włączającego zasilanie serwa, skłaniam się ku jakiemuś mikro przekażnikowi. Niestety, nie jestem elektronikiem i nie potrafię takiego układu zaprojektować, ale wykonac jak najbardziej dam radę. Prosze o pomoc kolegów z wiedzą na ten temat. Jak tylko skończę obecny projekt, wezmę się za zbudowanie jakiegoś prostego odcinacza. Prosze o wasze sugestie i porady. Jeśli znacie już takie rozwiązania to proszę o jakieś linki. Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Podobne rozważania http://pfmrc.eu/index.php?/topic/48313-killswitch-dla-system%C3%B3w-bez-zap%C5%82onu/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 #4 troche lipa bo na serwo będzie działać siła (sprężyna) i pakiet szybko się skończy. Lepsze rozwiązanie będzie jak przy denerwującym pudełku Przy każdym zaniku zasilania (z odbiornika/niezależnym) jest podtrzymanie które wyłączy dopływ paliwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Mój projekt jest oparty na połączeniu działania elektroniki i mechanicznego. Jak zwykle robię takie "nowosci metoda sowieckich budowniczych rakiet kosmicznych, czyli najpierw robie a potem sprawdzam czy działa. :-) . Mam pomysła ale prosze kogoś speca od elektroniki o kontakt. Wolę przedyskutować sprawę z mądrzejszymi. Potrzebuję schematu prostego generatora sygnał, powodującego, że po włączeniu zasilania serwo samo ustawi się w jakimś tam położeniu i tak pozostanie. Pomoże ktoś?. Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Kup tester serw i zamiast potencjometru wlutuj 2 rezystory :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Oto to !!! Dzieki :-) Proste , no nie? :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Tylko będziesz tam musiał jeszcze pokombinować z wyborem trybu (center/man/cont), żeby się włączał zawsze na manual. Może coś tam na krótko da się zlutować ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Tomasz, mam już schemat prostego stera na LM555, niebawem wykonam i dam znak jak działa całe ustrojstwo. Jak pamiętasz, pewien Velox uciekła z Radawca i taki killfuel byłby wtedy idealnym rozwiązaniem. Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi