sagitt Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 WItam, powoli przymierzam się do rozpoczęcia przygody z FPV, kompletuję potrzebne graty. Nabyłem link video na 1.2 GHz PARTOM, klon FOX-a. Zmajstrowałem antenę GP według wskazówek stąd: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1333382 . Według tego tutoriala promiennik i przeciwwagi powinny mieć ok.56 mm. Zrobiłem nieco dłuższe, podłączyłem do nadajnika, podpiąłem miernik i chwyciłem za ucinaczki. Zauważyłem że przycinanie przeciwwag ma niewielki wpływ na pobierany prąd, przyciąłem je do 56 mm i wziąłem się za promiennik. No i pobierany prąd jest najmniejszy przy znacznie krótszym promienniku. Na kanale 8 (1240 MHz) wychodzi 43 mm, na kanale 9 (1280 MHz) wychodzi 24 mm, a na kanale H (1320 MHz) 19 mm. Wszystko poza tym wygląda OK, jak dotnę np na te 43 mm to prąd przy przełączaniu kanałów on najniższego maleje aż do kanału 8 a potem rośnie, jak przytnę do innego kanału - tak samo minimum przy tym kanale, wyżej i niżej rośnie. O co może w tym chodzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toretto1995 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Im nadajnik pobiera mniej prądu tym antena lepiej zestrojona. Tak się to robi jak nie posiada się SWR-miarki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sagitt Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Tak też robię, ale chodzi o to że mój nadajnik pobiera najmniejszy prąd wtedy gdy antena jest o wiele krótsza niż pokazują to różne kalkulatory. Według kalkulatorów np. tu http://www.changpuak.ch/electronics/lambda_4_gp.php promiennik powinien mieć ok. 55-58 mm, a u mnie nadajnik pobiera minimalny prąd gdy antena ma 43-19mm. Pytam czy ktoś jeszcze miał taki przypadek i co robię nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 nie samą anteną żyje nadajnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Im nadajnik pobiera mniej prądu tym antena lepiej zestrojona. Tak się to robi jak nie posiada się SWR-miarki Reflektometru !! Sorki, ale jestem uczulony na to lamerskie określenie - SWR-miarka ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mknet Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 SWR-miarka rulezz sorry idfx musiałem. Jeżeli nie ma reflektometru, to można mierzyć na prąd, ale charakterystyka prąd-swr nie jest liniowa, więc nigdy nie wiadomo czy jest lepiej czy gorzej. Lepiej zamówić u kogoś to ma odpowiedni sprzęt do budowy anten. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Można zbudować prosty układ z diodą germanową. Dołączony do anteny przez kondensator (by nie zmieniać dostrojenia) pokazuje napięcie w.cz. czyli największą emitowaną moc w.cz. (przy najlepszym dostrojeniu). mknet -> tiaaa amperomiarka, voltomiarka i gramomiarka ... super oby tak dalej, widzę że na forum sami fachowcy Im nadajnik pobiera mniej prądu tym antena lepiej zestrojona. Tak się to robi jak nie posiada się SWR-miarki Bzdury ... i to totalne ! Im lepsze dostrojenie tym większa moc emitowana a więc i większy pobór prądu. Nie jest to jednak takie proste bo im gorszy współczynnik fali stojącej tym wieksza moc emitowana w postaci ciepła na elementach mocy (dopóki się nie uwalą w takim przypadku). Pobór prądu więc nie jest tu żadnym miarodajnym wskaźnikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 A najlepiej mieć znajomego w komórkach, albo radiokomunikacji i "po godzinach" zrobić pomiar na profesjonalnym sprzęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Gdybym był w PL to z chęcią bym użyczył sprzętu bo aż się przykro robi jak się pewne dywagacje czyta ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toretto1995 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Można zbudować prosty układ z diodą germanową. Dołączony do anteny przez kondensator (by nie zmieniać dostrojenia) pokazuje napięcie w.cz. czyli największą emitowaną moc w.cz. (przy najlepszym dostrojeniu). mknet -> tiaaa amperomiarka, voltomiarka i gramomiarka ... super oby tak dalej, widzę że na forum sami fachowcy Bzdury ... i to totalne ! Im lepsze dostrojenie tym większa moc emitowana a więc i większy pobór prądu. Nie jest to jednak takie proste bo im gorszy współczynnik fali stojącej tym wieksza moc emitowana w postaci ciepła na elementach mocy (dopóki się nie uwalą w takim przypadku). Pobór prądu więc nie jest tu żadnym miarodajnym wskaźnikiem. OOO masz rację, faktycznie, totalne bzdury, to wszystko przez to że od wczoraj FPV się zajmuj i wiesz...mam bardzo malutką wiedzę ...w porównaniu do Ciebie fachowcu (Bez urazy) Masz rację, lepiej zbudować SWR miarkę PS. Zapraszam do poczytania...:http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=2525 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Co ma wspólnego FPV z radiokomunikacją, w której jestem zakorzeniony od lat .... Powodzenia Poczytaj choć trochę o układach w.cz. punktach pracy tych układów itp. itd. zanim mi zaczniesz podsuwać kolejne "fachowe" linki i porady, w których się pisze o "SWR miarce" .. porażka i brak kultury technicznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toretto1995 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Czyli rozumiem że Ty wiesz lepiej jak te nadajniki działają jak stroić pod nie anteny niż modelarze FPV którzy codziennie robią takie antenki ? Skoro tak to dobry jesteś (nie żebym wątpił) Z fachowcem nie będę dyskutował skoro wie lepiej Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Z mojej strony EOT - Polak potrafi i to widać na każdym kroku ... szkoda jednak, że nic nie zrobi od początku do końca tak jak powinno być. Ważne, że działa Pozdrawiam ! EDIT: co znaczy "te nadajniki" one się nie różnią niczym od innych jeśli chodzi o stopień końcowy i emisję fal .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Spoko Kacper. Taki czasy sie zbliżają. Młode orly 'nauczone' na necie. Z grubsza to działa, ale jedynie na czuja. Przy czym w wiekszosci przypadków korzystają z gotowych klocków. I zmienia antenę, wyciągnął RSI z odbiornika czy zaprogramuja Amtela. A jak działa stopień w.cz w nadajniku czy odbiorniku ... Przecież działa - i to wystarcza. Chińczycy wiedzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 ... no właśnie .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toretto1995 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Spoko Kacper. Taki czasy sie zbliżają. Młode orly 'nauczone' na necie. Z grubsza to działa, ale jedynie na czuja. Przy czym w wiekszosci przypadków korzystają z gotowych klocków. I zmienia antenę, wyciągnął RSI z odbiornika czy zaprogramuja Amtela. A jak działa stopień w.cz w nadajniku czy odbiorniku ... Przecież działa - i to wystarcza. Chińczycy wiedzą Dobrze że nie należę do tych młodych orłów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 chyba źle zrozumiałeś .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sagitt Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 No dobra, nie chciałem wzniecać zupełnie niepotrzebnych kłótni. Nie bez przyczyny ująłem słowo "strojenie" w cudzysłów, widzę że pomiar prądu to droga na manowce. Dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Alexandrze podeślij PW, na szybko coś zdziałam i Ci podeślę prawidłowy układ do pomiaru mocy, bez ingerencji w połączenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Na pobór prądu jest to bardzo zgrubne strojenie. Lepiej zrobic sobie prosty układ alaSWR i zestroi sie układ znacznie lepiej. A tak przy okazji - jaki kabel antenowy użyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi