patrykcbr Opublikowano 25 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 I 3 dzień lotów: Przed lotem było rzucanie- dzięki wielkie za tą podpowiedź, inaczej pewnie do tej pory bym go kleił po każdym locie... Może mi ktoś podpowiedzieć z czego zrobić podwozie do ToTo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 I 3 dzień lotów: Przed lotem było rzucanie- dzięki wielkie za tą podpowiedź, inaczej pewnie do tej pory bym go kleił po każdym locie... Może mi ktoś podpowiedzieć z czego zrobić podwozie do ToTo ? Co do podwozia, naucz się najpierw porządnie latać ponieważ wyrwiesz te podwozie wraz z polową modelu. Sam latałem ostatnio pierwszy raz modelem funcub od kumpla, wszystko spoko ale jak przybąbilem przy ladowaniu to koła dotknęły skrzydeł , a mam już wylatane troszke czasu modelami. Podwozie mozna zrobić ze szprychy rowerowej. PS co do filmiku, wydaje mnie się że za mocno przechylasz drązki przy skręcie i model nie jest stabilny tylko go zrywa. Zmniejsz sobie wychylenia lub postaraj się na spokojnie lekko tymi drążkami sterować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mozart Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 I 3 dzień lotów: Przed lotem było rzucanie- dzięki wielkie za tą podpowiedź, inaczej pewnie do tej pory bym go kleił po każdym locie... Może mi ktoś podpowiedzieć z czego zrobić podwozie do ToTo ? Czy tylko mi się wydaje, że coś tu nie gra z tym modelem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Zdecydowanie za mała prędkość... dlatego wali się na skrzydło. Spróbuj dać SC bardziej do przodu lub odpuść trochę trymerem SW - powinno być łatwiej opanować Podwozie mozna zrobić ze szprychy rowerowej. Pręt ''modelarski'' jest o wiele lepszy, miałem kiedyś takie podwozie i cały czas się gięło... teraz mam z pręta http://abc-rc.pl/p/13/1685/pret-stalowy-3-mm-1mb--prety-materialy-konstrukcyjne.html i jest nie do ruszenia Polecam takie rozwiązanie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 I nie bój się dac pełnej mocy przy starcie... i mocno wyrzuć ten model przed siebie lekko w dół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patrykcbr Opublikowano 25 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Ten filmik był z 3 dnia między filmami regulowałem według moich "kocich spostrzeżeń", potem wróciłem do domu i mnie olśniło jak latać. Filmik z 4 dnia to ten który pokazuje jak teraz mi idzie. Tak samo wyszło od pierwszego startu tego dnia, aż się zdziwiłem Właśnie między innymi zauważyłem to ze za mocno macham drążkami i to też zmieniłem. Na nadajniku ustawiłem sobie też żeby moc silnika nie wzrastala w jednym tempie tylko na połowie gazu był jakby najmniejszy skok między obrotami żeby przy skrętach nie było dużego przyśpieszania i skręcania modelu jak niechcący mi się przesunie w górę czy w dół. Poza tym ustawiłem sobie lotki na prawy dążek (gaz z lewej) a ster kierunku na lewy, wcześniej miałem na odwrót i to też dużo zmieniło. Co do tego podwozia może faktycznie wstrzymam się z tym podwoziem Czy tylko mi się wydaje, że coś tu nie gra z tym modelem? a czemu coś jest nie tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patrykcbr Opublikowano 5 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Witam. W temacie już długo nie pisałem bo w sumie wszystko bylo cacy w sumie do wczoraj... Jakiś czas temu model po starcie kladl sie na lewe skrzydlo a potem nurkowal w ziemie- od razu po starcie. Po przejrzeniu zauważyłem że w lotkach uszkodziło się serwo i raz skręcało lotki a raz nie, w zależności od tego jak tam trybiki trafily na siebie bo część się wyszczerbiła. Po wymianie model leżał z braku czasu aż do wczoraj, wczoraj jeszcze raz go wyważyłem i poustawiałem jak powinno być. Odziwo przy starcie od razu działo się to samo co z poprzednim serwem tzn na lewe skrzydlo i w ziemię. Co dziwniejsze przy samym rzucie z ręki model leci prawie idealnie prosto i poziomo z 10m do przodu, ale jak startuje z ręki tylko odleci ze 2 metry i kladzie sie na boczek. Serwo od lotek nowe i nie zauwazylem zeby nie chciało działać... Możliwe jest to że wywołuje to silnik ? Który nie był przestawiany od początku ? Drugą wersją moją chociaż nie wiem czy tak może w ogóle być to wina odbiornika, który może myli sygnały albo ma jakieś zakłócenia? Tyle że odbiornik jest przymocowany od samego początku w tym samym miejscu, tak jak wszystko z resztą. Ktoś może ma jakiś pomysł ? Jeśli będzie trzeba to nagram jakiś filmik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 To jest moment od smigła, potrzbujesz nieco wykłonu w prawo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patrykcbr Opublikowano 5 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Ale możwe jest to że samo nagle się przestawiło ? Wyślę może jeszcze filmik na wszelki wypadek ale nagram jak bedzie sucho bo teraz szkoda mi modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Śmigła przypadkiem nie zmieniałeś ? . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patrykcbr Opublikowano 5 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 śmigło kupiłem 9x4,5 bo wcześniejsze się połamały. Ale tak z ciekawości skleiłem stare (10x4,7) i sprawdziłem na starym i też było to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Y/F-22 Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Klej śmigła to się doigrasz, strzeli Ci i nie dość, że porani to jeszcze silnik wyrwie z wręgi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patrykcbr Opublikowano 31 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Witam. W końcu znalazłem chwile żeby nagrać filmik jak się zachowuje mój toto https://youtu.be/5u-aPaT8UqM Proszę o jakąś diagnozę (pierwszy lot to tylko rzut bez włączonego silnika) Nie wiem może to przez te śmigło na prawdę, więc jak będę w Lublinie to kupię takie jak było wcześniej. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 jakby za cięzki na ogon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek M Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Dawaj akumulator trochę do przodu i pójdzie Drugą sprawą jest napęd .Albo za mało dajesz gazu , albo ten silnik jest po prostu taki słabiutki , choć z drugiej strony nie trzeba do takiego modeliku niewiadomo jakiego napędu. Tak jak mówie , Twój samolocik jest nie wyważony , jak wrócisz do tego kroku to dopiero później przejdź do następnego ;_) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 - Sprawdź wyważenie (środek ciężkości ma być na około 1/3 szerokości skrzydła od krawędzi natarcia) - Spróbuj dać ster wysokości trochę do dołu - Więcej gazu :-) Może coś pomoże :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patrykcbr Opublikowano 31 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 jakby za cięzki na ogon Dawaj akumulator trochę do przodu i pójdzie Drugą sprawą jest napęd .Albo za mało dajesz gazu , albo ten silnik jest po prostu taki słabiutki , choć z drugiej strony nie trzeba do takiego modeliku niewiadomo jakiego napędu. Tak jak mówie , Twój samolocik jest nie wyważony , jak wrócisz do tego kroku to dopiero później przejdź do następnego ;_) - Sprawdź wyważenie (środek ciężkości ma być na około 1/3 szerokości skrzydła od krawędzi natarcia) - Spróbuj dać ster wysokości trochę do dołu - Więcej gazu :-) Może coś pomoże :-) Ale tak jak pokazałem na pierwszej próbie w tym filmiku sam rzut bez włączonego silnika (włączone radio i podłączona bateria w samolocie żeby stery były ustawione jak normalnie pod napięciem) to leci elegancko. Problem jest tylko jak włącze ten silnik żeby nim polatać . Ciągnie go za każdym razem na lewą stronę i mimo że kontruję zaraz go ciągnie w dół albo górę chociaż to może być wywołanie niedoświadczeniem i nieświadomie kontrując daje dół albo górę... Tak czy tak chodzi mi o kładzenie modelu na lewe skrzdyło. Możliwe jest to spowodowane innym śmigłem niż wcześniej ? Teraz jest śmigło 9x4,5 a poprzednio miałem 10x4,7 na których latał dobrze. Kupiłem inne bo nie było tych co zawsze używałem. Ale tak jak pisałem wyżej skleiłem jedno stare żeby to sprawdzić i było to samo. Przy dawaniu gazu dużo model startował szedł troche w górę ale wraz delikanie kładł się na lewo. Próbowałem go też mocniej wyrzucić i z gazem takim jak zawsze startowałem ale skutek jest taki sam w każdym przypadku jak tylko uzyję silnika. Może jest jakaś opcja taka że jak włączę silnik coś jest zmixowane w radiu i przy dodawaniu gazu lotki lekko się przestawiają ? Albo może jakieś zwarcie się robi w odbiorniku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 (...) Może jest jakaś opcja taka że jak włączę silnik coś jest zmixowane w radiu i przy dodawaniu gazu lotki lekko się przestawiają ? Albo może jakieś zwarcie się robi w odbiorniku ? "Zwarcie" jest na drążkach. Obserwujesz moment odśmigłowy który kładzie model w stronę przeciwną do obrotów silnika. Nie byłoby tak źle gdyby model leciał. A Ty próbujesz lecieć tak wolno, że opływu powietrza na skrzydle prawie nie ma. Model masz od początku raczej ciężki na tył i masz tendencję do hamowania/zaciągania steru wysokości. A bez prędkości nie ma lotu. Daj śmiało więcej gazu i postaraj się pierwsze metry bardziej "dusić" niż zaciągać. Rozpędzisz model i przestanie się zwalać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Wg mnie lot szybowy jest dobry. Jaki masz skłon silnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patrykcbr Opublikowano 1 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 "Zwarcie" jest na drążkach. Obserwujesz moment odśmigłowy który kładzie model w stronę przeciwną do obrotów silnika. Nie byłoby tak źle gdyby model leciał. A Ty próbujesz lecieć tak wolno, że opływu powietrza na skrzydle prawie nie ma. Model masz od początku raczej ciężki na tył i masz tendencję do hamowania/zaciągania steru wysokości. A bez prędkości nie ma lotu. Daj śmiało więcej gazu i postaraj się pierwsze metry bardziej "dusić" niż zaciągać. Rozpędzisz model i przestanie się zwalać. To możliwe że to zwarcie jest u mnie czy to normlane ? No ale skoro ja go rzucam i leci dobrze a jak próbuje startować i rzucam go z podobną siłą + jeszcze ciąg cilnika i już nie leci to coś jest nie tak. Na filmiku też próbowałem dawać dużo gazu i silnik ciągnie go do góry (to nie ja dawałem wznoszenie tylko od silnika) a jak delikatnie odejmę gaz to zaczyna już się kłaść na lewo. Wg mnie lot szybowy jest dobry. Jaki masz skłon silnika? Silnik wychylony w prawo czyli podkładka z lewej strony i cieniutka od góry żeby go tak nie ciągneło w góre przy przyśpieszaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi