Slawomir Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 A mój już do mnie jedzie, może zdąży pod choinkę Zdrowych i Pogodnych Świąt wymarzonych modeli pod choinką życze. Sławomir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zamówiłeś wersję z laminatowym, czy konstrukcyjnym kadłubem? Skąd weźmiesz tak długie listewki na dźwigary? Rozpytuję się ponieważ już od jakiegoś czasu chodzi za mną model tej wielkości. Miałem nadzieję, że Pirat będzie mniejszy ale mogę zrobić Lisa :-) Wzajemnie Wspaniałych Rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia oraz dużo wolnego czasu na hobby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawomir Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Witam. Zamówiłem sklejkowy kadłub. Bedzie oklejony balsą i zalaminowany szkłem 48g/m. Listwy to nie problem, będą sklejone na skos szkutniczy czyli 1:12.I oczywiście przesunięte względem siebie. Zgryza mam czy robic klasyczny czy moto. Zabacze jak pasuje silnik a mam taki który by pasował. Co prawda ostano pojawił sie holownik w Krakowie który miałem przyjemnośc oglądać podczas oblotu. Wersja moto pozwoli wypaśc nawet na chwile samemu. Pozdrawiam Sławomir 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zamówiłeś wersję z laminatowym, czy konstrukcyjnym kadłubem? Skąd weźmiesz tak długie listewki na dźwigary? Rozpytuję się ponieważ już od jakiegoś czasu chodzi za mną model tej wielkości. Miałem nadzieję, że Pirat będzie mniejszy ale mogę zrobić Lisa :-) Wzajemnie Wspaniałych Rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia oraz dużo wolnego czasu na hobby. Poczekaj chwilę . Szykuję sie do napisania o dźwigarach dłuuuuuuuuuuuuuuugich i zzzzzzzzzbierznych. Jestem w trakcie realizacji. Pasy nośne mam gotowe Witam. Zamówiłem sklejkowy kadłub. Bedzie oklejony balsą i zalaminowany szkłem 48g/m. Listwy to nie problem, będą sklejone na skos szkutniczy czyli 1:12.I oczywiście przesunięte względem siebie. Zgryza mam czy robic klasyczny czy moto. Zabacze jak pasuje silnik a mam taki który by pasował. Co prawda ostano pojawił sie holownik w Krakowie który miałem przyjemnośc oglądać podczas oblotu. Wersja moto pozwoli wypaśc nawet na chwile samemu. Pozdrawiam Sławomir Sławek. Daj znać na priv. Zrobię ci zbieżne kompozytowe no chyba, że chcesz drewniane wyleżałe 7 lat to mam akurat do Lisa 4 m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 W Andrychowie mają listwy długości 1,5m 3x10 i 4x12 http://www.modelpartner.ig.pl/sklep/index.php?2191,listwa-sosnowa-3x10-mm-1-5-m ale rzeczywiście można spróbować skleić na skos i owinąć mocną nicią. Napęd silnikowy przydałoby się zrobić lub przynajmniej przygotować konstrukcję pod napęd na przyszłość... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_433 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 silnik -najlepsza alternatywa to X Power XC 3522\5LS [long shaft] mam taki w modelu Mucha Standard- silnik do makiet z długą ośką-model tej samej skali i klasy co LIS,silnik super sie sprawuje łatwy w zamontowaniu i demontażu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Pawle - jakie śmigło masz w Twojej Musze ? Masz jakieś pomiary Twojego napędu ? Pytam, bo jakoś mi nie pasują pomiary zamieszczone na stronie topmodelcz.cz. W/g ich pomiarów śmigło 14x8 na 8200 obrotów daje tylko 2kg ciągu. Jakoś mi to mało ciągu a obrotów na ten silnik za dużo. Ale może moje odczucia są błędne i ktoś ma to fizycznie zmierzone ? Wesołych Świąt - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_433 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 śmigło mam 13x8 ako 3s 5000 mah Mucha ma do lotu 2900 g i spokojnie daje rade nawet przy 5m/s- ciagu nie mam zmierzonego lecz zapewniam ,ze do skali 1;5 i wadze w gronicach 3000g silnik się sprawuje super [ako dalem 5000 bo nie chce ołowiu wozic] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 O.K. ! Nie neguję, że da sobie rady z 3 kg modelem. Nie pasuje mi to: 14x8, 8200 obr/min i 2 kg ciągu.... - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Jurku, i słusznie że Ci nie pasuje 4kg ciągu jak nic! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pilatus D4 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Witam Czy już ktoś nabył model Lisa z laminatowym kadłubem. Jaka jest jakość wykonania laminatu, z uwzględnieniem rowingu węglowego. Waga samego kadłuba, szerokość w miejscu kabiny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldgliders Opublikowano 11 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Witam, SZD-25 LIS w skali 1:5 w innym ale oryginalnym malowaniu. Ten szybowiec w barwach szwajcarskich, lata do dnia dzisiejszego. Polskie Lisy wiszą uwiązane pod sufitem Muzeum w Krakowie. Przedstawiam kilka fotek, Lisek w towarzystwie innego Liska oraz Muszki, bo to przecież jedna rodzina Więcej zdjęć na stronie internetowej: http://oldgliders.com/szd-25-lis.html Dla przypomnienia dodam, że zestaw tego modelu produkowany jest w dwóch wersjach jako zestawy cało drewniane wersji KIT oraz zestawy z laminatowym kadłubem, skrzydła i stery drewniane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi