wojtek-a Opublikowano 6 Stycznia 2015 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Hey, Dlugo nie pisalem zajety innymi sprawami. Tak sie zlozylo, ze ostatnimi czasy inne hobby wyparlo modelarstwo, co nie znaczy, ze o nim zupelnie zapomnialem... ...Po ostatniej przygodzie z modelem laminatowym z formy postanowilem powrocic do przeszlosci i podlubac w drewnie. Mialo byc tanio i w miare prosto... Jakies dwa lata temu moja wysluzona Alpina nie wytrzymala holowania i od tego czasu nie uprawialem tego typu latania (czego mi brakowalo). Wybor byl wiec prosty: szybowiec o rozsadnej rozpietosci pod holownik i ewentualnie na zbocze. Padlo na Optymiste, short kit sprzedawany przez Euberlay Modelisme. Jest to bardzo swobodnie potraktowana polmakieta angielskiego ASK 18, sprzedawanego w przeszlosci jesli dobrze doczytalem rowniez jako kit. Co do samej jakosci i zawartosci zestawu wypowiadal sie nie bede. Wiadomo, short kit czyli pare desek balsy, kilka wycietych elementow i reszte trzeba kupic lub zrobic samemu...cudow nie ma... Paczke zamowilem wiosna 2014. Prace posuwaja sie bardzo powoli. Jak dobrze pojdzie to chcialbym oblatac pod koniec tych wakacji. Zamieszczam kilka fotek: 1. Pierwowzor 2. Gotowy model w locie 3,4 Zdjecia z budowy CDN
wojtek-a Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 7 Stycznia 2015 Nie. Na zdjeciu to jeszcze nie jest ulozone jak ma byc docelowo. Bowden bedzie realizowany za pomoca linki stalowej fi 1mm. Wyprobowany patent. Mozna prawie zwinac sprezynke i bedzie chodzil . ps: jeszcze dwa zdjecia, tak dla podtrzymania napiecia : stateczniki mam juz od jakiegos czasu prawie wystrugane, poszycie kadluba czesciowo zrobione...
young Opublikowano 7 Stycznia 2015 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Nieźle czekamy dalej i kibicujemy który set kupiłeś?
Marcin K. Opublikowano 7 Stycznia 2015 Opublikowano 7 Stycznia 2015 A to zmienia postać rzeczy Nieźle wyklepkowałeś
wojtek-a Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 7 Stycznia 2015 No, wyklepkowalem, taka zabawa. Pozniej laminowanie tkanina 50g i malowanie. Wiem, ze to nie bedzie cudo ale mam nadzieje, ze bedzie widoczna struktura tkaniny imitujaca plotno pokryciowe... Wzialem ten najbogatszy kit z bagnetem weglowym (chyba fi 14 czy 15), rurka alu jako kieszen bagnetu i hamulcami. W sumie 50 € roznicy. Nie wiem czy bym oddzielnie kupil to wiele taniej. Wroce jeszcze do samego zestawu. Nie sa to klocki lego z instrukcja krok po kroku. Trzeba sporo dokupic (takze drewna) i troche kombinowac. Kilka detali w planie mi sie nie zgadzalo...drobnostki, ale robiac na slepo moznaby sie bylo zdziwic... ps: nie mam przy sobie rachunku. Wydaje mi sie, ze zestawy podrozaly ale glowy nie dam update: prace nad ogonem posunely sie do przodu...
wojtek-a Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Opublikowano 2 Lutego 2015 ...Mam nadzieje, ze podbijanie wlasnego watku obrazujacego budowe modelu nie grozi ostrzezeniem lub banem ? Poza tym wiem, ze nie mozecie sie doczekac dalszego ciagu, tylko wstydzicie sie zapytac ... Dla glodnych wrazen, kilka zdjec z posuwajacej sie powoli (chociaz szybciej niz bylo w planach) budowy kadluba. Nawet w tzw. miedzyczasie zaczalem kleic skrzydlo...
PilotM Opublikowano 2 Lutego 2015 Opublikowano 2 Lutego 2015 Super robota jaką grubością tkaniny oklejasz, będę za moment oklejał Bociana.
young Opublikowano 2 Lutego 2015 Opublikowano 2 Lutego 2015 Ciekawy kadłub, co do odwiedziń to dużo się działo w pewnym temacie nowych modeli i dlatego miałeś mniej pytań, ja obserwuje do końca. Napieraj bo sezon blisko
wojtek-a Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Opublikowano 2 Lutego 2015 ...Wlasnie napieram, bo niedlugo zaczyna sie sezon w robocie i nie bede mial za bardzo czasu ... Marek: Powierzchnie plaskie, stery i belke ogonowa zalaminowalem tkanina 50g. Kadlub od spodu i przednia czesc od srodka tkanina 80g twill. Normalna tkanina musialbym laminowac etapami, a ta sie uklada po oblosciach i nierownosciach i jednym kawalkiem zalatwilem sprawe. Minusem jest to, ze faktura tkaniny jest bardziej wyrazista i jakby sie chcialo zrobic "na wysoki polysk" to trzeba by bylo natrysnac troche szpachlowki i spedzic kilka godzin na szlifowaniu. Planuje dac jedna warstwe podkladu i farbe. zobaczymy niedlugo jak to wyjdzie...
PilotM Opublikowano 3 Lutego 2015 Opublikowano 3 Lutego 2015 Dzięki za info powodzenia w dalszych pracach trzymam kciuki.
wojtek-a Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Opublikowano 15 Marca 2015 ...Postanowilem zrobic jeszcze jedno uaktualnienie przed przewidywana kilkutygodniowa przerwa w pracach nad modelem, spowodowana koniecznoscia zarabiania na chleb .... Jest juz kabinka . Skrzydla: Jedno w 80 % zrobione. Drugie wymaga jeszcze doklejenia krawedzi natarcia, oszlifowania. Pozniej wycinanie lotek, zerowe wregi, gniazda na serwa itp... Kadlub...Hmmm...Tu dalem troche tzw. modelarskiej dupy . Chcialem przyspieszyc i jak to zawsze bywa opoznilem... Postanowilem pomalowac za jednym zamachem i posplywala mi troche farba. Teraz pozostaje poczekac az dobrze wyschnie, potem szlif i od nowa... . CDN... Wojtek 1
wojtek-a Opublikowano 26 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2015 Witam po przerwie, Troche sie zawodowo pozbieralem i wracam powoli do mojego Optymisty. Udalo mi sie w koncu jako tako pomalowac kadlub. Zaczynam tez uzbrajac w elektryke. Zaszczepka do kabinki Serwa Wyczep holu po taniosci... Widok ogolny Pozostaje doprawic skrzydelka, podlaczyc kabelki i w gore ... 1
wojtek-a Opublikowano 10 Lipca 2015 Autor Opublikowano 10 Lipca 2015 Niesmialo ale do przodu: Lotki wyciete. Hamulce dzialaja. Platy prawie gotowe do oklejania. Zostalo tylko polutowanie kabli do serw. ...Troche te skrzydla zbyt wiotkie jak na moj gust. Niby sie nie skrecaja ale uginaja w/g mnie zbyt mocno. ...Latal zawodniczo F3F tym raczj nie bede wiec jest nadzieja . Musze jeszcze przed oklejeniem zrobic przymiarke do kadluba, sprawdzic geometrie i w przyszlym tygodniu postaram sie pchnac budowe dalej.
BRoman Opublikowano 11 Lipca 2015 Opublikowano 11 Lipca 2015 Przy następnym modelu z mocowanymi serwami tak jak w tym (hamulce) użyj albo sklejki albo innego ułożenia słojów w trójkątach będącymi gniazdami śrub.Powinno być tak jak w klockach serwa. Nie będą miały skłonności do pękania. Skrzydła zawsze będą takie "wiotkawe" zwłaszcza bez pokrycia .Ale tutaj widać , że to solidna skrzynia i jeśli pasowania i klejenie solidne to spoko.. Naklej żebro zerowe skrzydła ze sklejki 2 mm.
wojtek-a Opublikowano 15 Lipca 2015 Autor Opublikowano 15 Lipca 2015 Wregi zerowe sa, tylko, ze tak powiem, wpuszczone w poszycie i ich nie widac. Co do trojkacikow przyznaje, ze zrobilem niezgodnie ze stolarskimi przykazaniami, ale tak dobralem srednice otworow zeby trzymalo i nie peklo... Od ostatniego postu skonczylem strugac lotki i okleilem jedno skrzydlo. Nie jestem specjalnie z mojego oklejania dumny. Czynnosc wydaje sie banalnie prosta ale do tej pory, nie nauczylem sie tego dobrze robic .
wojtek-a Opublikowano 19 Lipca 2015 Autor Opublikowano 19 Lipca 2015 Pchnalem troche budowe do przodu. Polutowalem wtyczki. Zainstalowalem i podlaczylem odbiornik W sumie mozna powiedziec, ze prawie skonczylem. Zostalo mi tylko dociecie i znalezienie sposobu na zamocowanie czegos w rodzaju przykrywki,wytloczki plastikowej nad skrzydlem. Potem dokladne wywazenie i sprawdzenie katow. Niestety, mimo wklejenia w nos jeszcze w trakcie budowy kadluba ok. 140g balastu, bede zmuszony dolozyc jeszcze sporo olowiu albo w przyszlosci kupic jakis pokazny accu NiMh. ...Wywazenie w/g planu wydaje sie bardzo "przednie" ale chyba nie bez przyczyny analizujac plan skrzydla i ramie statecznika. Zaszczepka kabinki malo makietowa ale model tez raczej sylwetkowy niz makieta Tak calkiem na marginesie. Przy programowaniu radia ujawnily sie jakies dziwne historie z serwami lotek. Wariowaly. Moze dlatego, ze zblizalem sie antena nadajnika do skrzydel (kabli serw). Slyszalem, ze moga w pewnym sensie ekranowac antene..? Sprawdze jeszcze w hangarze jak bede skladal model do zdjecia . Jak sie powtorzy to bede zmuszony w koncu do rozpakowania nowego radia i zmiane odbiornika...
BRoman Opublikowano 20 Lipca 2015 Opublikowano 20 Lipca 2015 Do czego mają służyć te nakrętki motylkowe ? Chyba nie do wyrwania żeber nasadowych skrzydła w razie cyrkla przy lądowaniu ? Może do wyłamania burty kadłuba? Uznałeś gumę/ sprężynę za zbyt słabe albo archaiczne?
young Opublikowano 20 Lipca 2015 Opublikowano 20 Lipca 2015 Ale ładnie wyglądają te motylki . Daj coś elastycznego, aby całość mogła pracować szczegolnie przy ladowaniu.
wojtek-a Opublikowano 20 Lipca 2015 Autor Opublikowano 20 Lipca 2015 Hmmm. Weglowy bagnet determinuje pozycje platow. W/g mnie w tym przypadku guma nic nie zmieni..?
Rekomendowane odpowiedzi