mankoot Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Witam, Łoś ostatnio popularny, a ja się ciągle balsy "boję" to postanowiłem skrobnąć coś w sketchupe. Materiał - pianka kryta papierem ( a'la FliteTest) + podkłady dla wyoblenia niektórych powierzchni, Rozpiętość 1,4 m, ] Aktualnie walczę z gondolami, żeby było w miarę prosto, i łatwo. CDN... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zrób je okrągłe, takie kanciaste są okropne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankoot Opublikowano 14 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Są okropne, to fakt, ale jakos mi nie idzie rysowanie takich skomplikowanych powierzchni. Probowalem narysowac gondolę skladaną z kilku warstw depronu, Na chwile obecną mam wizję wycięcie klocka, i oszlifowanie go ręcznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Masz kilka opcji 1. Pociągnij te silniki przez skrzydło i zrób interact z modelem wtedy ładnie się odetnie. 2. Zrób gondole jako trapezy w przekroju 3. Szlifuj ręcznie jak chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 kadluba okraglego nie bedzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Poszukaj wtyczki roundcorner tool - bardzo przydatna przy rysowaniu modeli deproniastych. Też mnie Keczup załamuje czasami : http://motylasty.blogspot.com/2013/05/zaamany-jestem.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankoot Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Kadlub raczej zostanie kanciaty, DTFB czy jak to sie po polsku zwie niezbyt chce sie giąc. Jesli wyjdzie w miare lekko, to planowalem dokleic z podkladów troche "mięsa" do wyszlifowania chocby troche okrąglosci. W weekend cos podzialam, moze sie uda wygospodarowac teoche czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 To tak jak pisałem, aproksymuj to trapezami, ośmiokątami itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankoot Opublikowano 16 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Mam narysowany kadłub mniej kanciaty, ale raczej skłaniam się ku prostszej wersji. Pianka jest obustronnie oklejana papierem, przy składaniu nacinam tylko z jednej strony - wewnętrznej więc oszlifować na okrągło sie nie da. Zabieram sie za gondole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 teraz znacznie lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zolty Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 fajnie ci to wyszlo, druga wersja duuuuzo ladniejsza. Nie mam za dużego doświadczenia ale chyba da rade zlozyc zaokraglajac "pianke" tak jak to niekturzy w migu robili tylko bedziesz musial z robic w częsciach ( osobno dziob, kadlub i czesc ogonowa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankoot Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Prawie mam gotowe dwie wersje, zostało nanieść drobne poprawki, wypełnić gondole mocowaniem silników, offset wręg i rozwinięcie na plany. Jako że skrzydło bedzie odejmowane, na pierwszy ogień pójdzie prostszy kadłub. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankoot Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Powoli, ale do przodu.. W końcu dotarłem do momentu wycinania. Zmniejszyłem rozpiętośćdo 1,4m - tak żeby skrzydło weszło na 1 arkusz pianki. Wycięte skrzydła, kadłub i ogon ważą 533g - Pianka obustronnie papierowa. Kabina depron 3mm podklejony taśmą, kadłub w prostszej wersji. Garb na kadłubie - depron + folia/taśma, takie też będą gondole silników. Wszystko kleje hotgunem. Mam pytanie, da rade ustawić tg9 z org softem tak, aby zrezygnować ze steru kierunku i skręcać ciągiem silników ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankoot Opublikowano 29 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zdecydowałem się na odejmowane skrzydło, dla wygodniejszego transportu przymiarka kabin i "garba" porównanie wielkości z ESA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Przy tak małej skali powinieneś powiększyć ogon lub przedłużyć kadłub, a najlepiej i jedno i drugie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankoot Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Postęp jest, ale malutki - gondole Kurcze, estetą nigdy nie byłem .... . Zwiększyłem grubość skrzydła już po wydrukowaniu planów, to się gondole rozjechały. Bez uzupełnienia ubytków i szpachlowania się nie obejdzie. Roundcorner tool w wersji ręcznej i owiewka do wymiany . Jak narazie waga na pusto 750g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankoot Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 ] W końcu się doczekałem prawie bezwietrznej pogody, i można było spróbować. Wyszło tak: WS 1,4m Budget 2220/10 x 2 lipo 2200 mAh śmigła jakieś kopterowe , prawe/lewe kierunek na różnicowanym ciągu silników, lotki, wysokość 1,3kg Trzy starty, trzy lądowania, w tym dwa z fikołkiem. Strat żadnych. W sumie to jestem bardzo zadowolony, to moze było moje 15 lądowanie na kołach w życiu teraz pojdą kabinki do poprawki, podwozie bardziej do przodu i malowanie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Gratuluję, bardzo fajnie makietowo lata. Jak się skręca silnikami? Duże masz różnicowanie ciągu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Bardzo fajnie lata. Gratulejszyn! Śmigła koniecznie pomaluj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Totalna niespodzianka, ale super lata . Nie myślałeś o formie bardziej okrągłej , bardziej zbliżonej do oryginału? No micha mi się sama śmieje jak oglądałem twój lot, bardzo fajnie ten Łoś lata. Teraz malowanie i będzie fajna maszyna. Możesz napisać gdzie masz środek ciężkości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi