JarekL Opublikowano 7 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Dzięki Niestety nie sprawdziłem masy modelu przed oklejaniem.. po prostu zapomniałem. Ale zakładam, że nie przybyło tego za wiele, na chwilę obecną całość waży 380g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Piekny modelik się szykuje kibicuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Jak tam Pociak? Udało się coś ruszyć dalej z pracą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekL Opublikowano 30 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Pociak został pomalowany podkładem, wyszlifowany.. i wtedy się zaczęło. Choroba dzieci, moja choroba, w międzyczasie zmiana pracy i mały remont w mieszkaniu. W związku z tym nie miałem czasu popracować nad żadnym ze swoich projektów - a jest ich na chwilę obecną 4 Ale już widać światełko w tunelu. Szacuję, że jeszczez z tydzień tego chaosu i zabieram się z powrotem za pracę nad modelami. Pozdrawiam Jarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 31 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 No i fajnie wiedzieć Obserwuję ten projekt i jestem bardzo ciekawy jak się rozwinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 31 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Najważniejsze, że rodzinka już zdrowa. Powodzenia w realizacji projektów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekL Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Witam, Pociak wrócił wreszcie na warsztat. Został pomalowany i powoli zaczynam ostateczny montaż. Zostały mi jeszcze oczywiście do wykonania takie elementy jak podwozie, słupki międzyskrzydłowe no i makieta silnika (nie licząc kilku innych drobiazgów), ale już na chwilę obecną mogę szacować ostateczną masę modelu na ok 650g. Daje mi to obciążenie powierzchni nośnej ok 22g/dm2 - chyba dość przyzwoity wynik.. Tymczasem model prezentuje się tak: Pozdrawiam Jarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Piekny jest .kolorek kupiles taki czy mieszales? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Powierzchnia malowana po szlifowaniu papieru czy bez szlifu? Pięknie wyszła, gładziutko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekL Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Dzięki Panowie, Kolor mieszałem sam, a co do szlifowania, to tak, papier szlifowałem, pokryłem całość podkładem i znów szlifowanie.. Jak to ktoś kiedyś powiedział - zasadniczo budowanie modeli to w 90% szlifowanie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 To będze naprawdę piękny model, nie widziałem jeszcze tak wyprowadzonej powierzchni modelu z depronu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabul Opublikowano 6 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2015 Super... czekam(my) na końcowy efekt. Chyba niebawem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekL Opublikowano 7 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 Dziękuję Panowie, Ja też mam nadzieję, że już niebawem uporam się z tym projektem, bo głowa pełna pomysłów na następne..( nie ukrywam, że kilka prostszych zrealizowałem w międzyczasie - nie wytrzymałem ) A tak poważnie, to pracuję nad ostatnimi elementami ( silnik, podwozie ) i powoli montuje wszystko w całość. Mam nadzieję, że jesień będzie łaskawa i pozwoli mi oblatać pociaka jeszcze w tym roku.. Niedługo zamieszczę raport z postępów w pracach. Pozdrawiam Jarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekL Opublikowano 13 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Witam, Pociak ukończony. Właściwie już od jakiegoś czasu czeka na pogodę do oblotu i miałem nadzieję, że połącze tego posta z relacją z niego, ale raczej narazie się na to nie zanosi, więc chociaż dam znać, że etap budowy zakończony. Nie obyło się oczywiście bez kłopotów na finiszu. Tak samo jak w jego pierwszej wersji, okazało się, że musiałem dodawać ołowiu na przód, by uzyskać właściwe wyważenie. W efekcie model skończył z masą 750 gram. Nieco więcej niż zakładałem, ale myślę, że ciągle w granicach rozsądku. Obciązenie powierzchni nośnej w okolicach 25 g/dm2 jest raczej niezłym wynikiem. Ponadto wada silnika kosztowała mnie dwa regulatory, zanim zorientowałem się w czym problem.. ale każda nauka jest bezcenna. Tak czy inaczej Pociak został ukończony i teraz tylko czekam na możliwość sprawdzenia, czy nadaje się do przejścia do regularnej służby, czy.. Pozdrawiam Jarek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 model super tylko dwie rzeczy burzą ten piękny obraz, śmigło i ta gruba guma mocująca płat, może można jakoś bardziej subtelnie to rozwiązać, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekL Opublikowano 13 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Byłem pewien, że ktoś na to zwróci uwagę, bo i mnie to razi okrutnie. Śmigło i te gumy są założone tymczasowo, gumy dopasuje i kolorystycznie i przekrojem bardziej pasujące, śmigło kategorycznie zostanie zmienione. Założyłem je z myślą o szybkim oblocie i narazie tak zostało. Ale bez obaw, ono musi odejść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 to mnie uspokoiłeś, mogę znów zająć się pracą w pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 14 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 Model przepiekny jest .tylko te gumy hmmmm. Pofarbuj je Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi